ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έκκληση για την άμεση επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων απηύθυνε και πάλι ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας την ανάγκη να επιστρέψει το λιανεμπόριο σε μια στοιχειώδη κανονικότητα, υπό συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας αλλά και περιορισμούς ως προς την γεωγραφική μετακίνηση.
Επικαλέστηκε, μάλιστα, τις απόψεις ειδικών επιστημόνων, που συμμετείχαν στη συνέντευξη, για τον χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού με την μέθοδο του «click away», αλλά και του «click in shop». Στάθηκε στην επιπλέον ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει η τοποθέτηση ειδικών συστημάτων καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα, τα οποία μπορεί να επιδοτηθούν από την Πολιτεία κατά το μοντέλου που ακολουθήθηκε στην εστίαση για τις θερμάστρες εξωτερικού χώρου.
Υπογράμμισε πως η απόφαση για την επαναλειτουργία ισοδυναμεί με την επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά την απώλεια του εορταστικού τζίρου και των τριών πρώτων ημερών της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου και προειδοποίησε για χιλιάδες «λουκέτα», εάν δεν αποφασισθεί ταχύτατα το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.
Συγκεκριμένα, εκτίμησε πως μια στις δυο εμπορικές επιχειρήσεις θα «κατεβάσουν οριστικά ρολά», εάν δεν υπάρξει άμεσα επανεκκίνηση της αγοράς, αρχικά με τη μέθοδο του click away και ύστερα από μερικές μέρες με το click in shop, ενώ επεσήμανε πως ο εμπορικός κόσμος, αλλά και συνολικά η οικονομία δεν θα αντέξει ένα τρίτο lockdown.
Έσπευσε μάλιστα να επισημάνει πως χρειάζονται επιπλέον μέτρα στήριξης του εμπορίου, τα οποία θα αντιστοιχούν στο μέγεθος της ζημιάς που υπέστη ο κλάδος, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως τα υφιστάμενα βοήθησαν να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Με τα υφιστάμενα μέτρα θρηνήσαμε λίγες απώλειες. Τώρα δεν αρκούν. Είναι σφεντόνες σε ένα πόλεμο που χρειάζεται μπαζούκας. Πρέπει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα…Προσαρμοζόμαστε στην πραγματικότητα και χρησιμοποιούμε τα μέτρα που πρέπει…», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη ρευστότητα, στις επιταγές και στην ρύθμιση του βουνού χρεών -όπως χαρακτηριστικά είπε-, συμπληρώνοντας πως πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για «κούρεμα χρεών» χωρίς φόβο και πάθος, γιατί διαφορετικά θα χάσουμε κόσμο…». Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, υπάρχουν αποθέματα στις αποθήκες που κουβαλούν οι έμποροι, τα οποία πρέπει να διαθέσουν για να εξασφαλίσουν ρευστότητα και να μπορέσουν να προμηθευτούν τα νέα εμπορεύματα.. διαφορετικά δεν θα έχουνε εμπόρευμα να πουλήσουν.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το λιανεμπόριο στο πρώτο εννεάμηνο του 2020 έχει απωλέσει έσοδα 3 δισ. ευρώ, με το σύνολο των υποκλάδων του να πλήττονται σφόδρα με εξαίρεση τα τρόφιμα, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα φάρμακα και οι τηλεπικοινωνίες.
«Εμπόριο ώρα μηδέν. Το δίλημμα δεν είναι εμπόριο ή δημόσια υγεία, αλλά εμπόριο ή παράλογες συμπεριφορές…», σημείωσε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως πρέπει να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στο εμπόριο, και όχι σε άλλες δραστηριότητας όπως η εκπαίδευση, δεδομένου και τον υψηλό βαθμό συμμόρφωσης που όπως είπε επιδεικνύουν οι έμποροι στα μέτρα ασφάλειας, αλλά και της αυστηροποίησης των ελέγχων που χρειάζεται.
Ο πρόεδρος του ΕΣΑ, προκειμένου την αποφυγή συγχρωτισμού σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους όταν θα ανοίξουν και πάλι τα καταστήματα πρότεινε να τεθούν και γεωγραφικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις. Κάτι που όπως είπε έχει αποφασισθεί ήδη στην Γερμανία. «Η πρόταση είναι συγκεκριμένη αποστολή SMS με τον κωδικό 2 που αφορά μετακίνηση για ψώνια με γεωγραφικό περιορισμό κάποιων μέτρων που θα αποφασίσουν οι ειδικοί», υπογράμμισε.
Πρώτο βήμα το λιανεμπόριο
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στη συνέντευξη υποστήριξε πως η χώρα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο της πανδημίας, καθώς καθημερινά ανιχνεύεται μεγάλος αριθμός πολιτών που είναι θετικοί στο ιό, και τόνισε πως χρειάζεται να ιεράρχηση στον τρόπο επαναλειτουργίας της οικονομίας, γιατί εάν δεν προσέξουμε μπορεί να βρεθούμε μπροστά «σε ένα τσουνάμι που δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε σας χώρα και σαν κοινωνία».
Υποστήριξε πως η οικονομία θα πρέπει να προηγείται στο άνοιγμα της οικονομίας, όπως ακριβώς έγινε και στο πρώτο lockdown, λόγω και της αναδιάρθρωσης που φέρνει στην αγορά η πανδημία μέσα από το κλείσιμο των μικρότερων καταστημάτων ενώ εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, σημείωσε, πως το λιανεμπόριο θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα επαναλειτουργήσει. Κάτι που όπως πρόσθεσε θα μπορούσε να γίνει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε πως τους επιστήμονες κυρίως ανησυχεί ο συνωστισμός σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους, στα μεγάλα εμπορικά mall και στις μετακινήσεις, και λιγότερο ο μικρός αριθμός καταναλωτών που βρίσκονται μέσα σε ένα εμπορικό κατάστημα. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η επαναλειτουργία πρέπει να γίνει κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και όχι ασπίδας από το προσωπικό.
Χαμηλή μεταδοτικότητα
Ο καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο του click away και click in shop έχει χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης (4% και 5% αντίστοιχα), υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι «εφαρμόζονται οι περιορισμοί και τηρούνται τα μέτρα και οι κανόνες».
Tο θέμα, όπως είπε δεν είναι πότε αλλά πως θα ανοίξουν τα καταστήματα και στάθηκε στη σημασία της τοποθέτησης ειδικών μηχανημάτων καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα στους εσωτερικούς χώρους που υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα στην αγορά, και μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια σε συνδυασμό πάντα με την χρήση μάσκας και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας.
Και ο ίδιος θεωρεί πως πρώτα πρέπει να επαναλειτουργήσει το εμπόριο σε σχέση με τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, -κάτι που μπορεί όπως είπε να γίνει πιθανότατα στις 18 Ιανουαρίου-, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα άνοιγμα καταστημάτων και εκπαίδευσης γιατί αυτό «είναι η συνταγή για να πάμε σε τρίτο κύμα στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου».
Όσον αφορά στο θέμα διασποράς του ιού στα σούπερ μάρκετ, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με το λιανεμπόριο, υπογραμμίζοντας πως είναι ένα κανάλι που μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται τρόφιμα εύκολα, κάτι που μετρά στις αποφάσεις. Έσπευσε πάντως να τονίσει πως η διασπορά επηρεάζεται από τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων, αναγνωρίζοντας πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται χαλάρωση λόγω της κούρασης και της πίεσης που υφίσταται ο κόσμος.
Ενδεικτικά ανέφερε την τηλεργασία, η οποία όπως είπε καταστρατηγείται σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως γιατί δεν παρακολουθείται η τήρησή του και υπογράμμισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των υφιστάμενων μέτρων. Κλείνοντας εκτίμησε πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία να βγούμε καλύτεροι απ’ ότι μπήκαμε στην πανδημία.
Συστήματα καθαρισμού
Ο καθηγητής Κ. Σιούτας έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία του καθαρισμού του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, λέγοντας πως περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα και τόνισε πως υπάρχουν τεχνολογίες και συστήματα καθαρισμού του αέρα που μπορούν να μειώσουν δραστικά τη μετάδοση του ιού.
Η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων στα καταστήματα είπε θα διευκολύνει και το άνοιγμα της αγοράς καθώς θα έκαναν εφικτή την ασφαλέστερη επαναλειτουργία τους. Όσον αφορά στο κόστος, ο κ. Σιούτας είπε πως δεν είναι παράλογο καθώς κυμαίνεται μεταξύ 250 ευρώ με 300 ευρώ για έναν χώρο 50 τ.μ.
Διαβάστε επίσης:
Λιανεμπόριο: Προετοιμάζεται για την «επόμενη μέρα» – Ισχυρή ζήτηση για λύσεις «click & collect»
Λιανεμπόριο: Ποια καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν στις 18 Ιανουαρίου – Πώς θα λειτουργήσουν
Άνοιγμα καταστημάτων: Ένδυση, υπόδηση, χρυσοχοΐα θα λειτουργήσουν με click in shop
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός
- Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX
- Ocean Pal (Σεμίραμις Παληού): Πούλησε φορτηγό πλοίο για 16,1 εκατ. δολάρια
- Γιώργος Αλεξανδράτος (ΝΕΕ): Προτεραιότητα μας η ναυτική εκπαίδευση και η προσέλκυση νέων στη θάλασσα