• Business

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Τι σημαίνει η νέα εξαγορά της Λάβδας από την ΙΟΝ

    Ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος

    Ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος


    Βήμα βήμα χτίζει τον νέο όμιλο τροφίμων, ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

    Με την εξαγορά του 75% της καραμελοποίιας Λάβδας από τη σοκολατοβιομηχάνια ΙΟΝ, τη ναυαρχίδα της Bespoke SGA, προσθέτει άλλο ένα asset στον όμιλο. Σε έναν όμιλο ο οποίος από τη σύστασή του το 2022 μέχρι σήμερα κατέχει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων με απώτερο στόχο την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο μέσα στην επόμενη τριετία.

    Κάτι άλλωστε που έκανε γνωστό ο ίδιος όταν λίγες ημέρες πριν παρουσίασε τις θέσεις του ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΕΒ. «Αγοράσαμε κάποιες εταιρείες που θέλουν αναδιοργάνωση. Το 2022 ήταν ο πρώτος χρόνος και ακόμη είμαστε σε φάση αναδιάρθρωσης. Φέτος θα έχουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα και από του χρόνου θα τελειώσουμε τις επενδύσεις μας, γιατί κάνουμε και μεγάλες επενδύσεις και πιστεύω ότι θα έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε».

    Στην ομπρέλα της Bespoke κατά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο θα ενταχθούν και οι εταιρείες στις οποίες διαθέτει πλειοψηφική συμμετοχή.

    Μια εξ αυτών και η καραμελοποιία Λάβδας τις προοπτικές της οποίας ο επικεφαλής της Bespoke είχε ανακαλύψει προ καιρού, όταν απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 25%.

    Ιστορία πάνω από 70 χρόνια

    Η εταιρεία με ιστορία πάνω από 70 χρόνια ιδρύθηκε από τον Φάνη Λάβδα και τον τότε συνεταίρο του Γιώργο Παλαιολόγο. Η πρώτη μονάδα, το 1953, στήθηκε στην οδό Κεραμεικού και από το 1958 πέρασε εξ’ ολοκλήρου στον Φάνη Λάβδα, μετεγκαταστάθηκε στην Αργυρούπολη ενώ τη δεκαετία του 1990 διαθέτει εγκαταστάσεις στην περιοχή του Ασπρόπυργου.

    Από το 1953 η καραμελοποιία Λάβδας έχει μεγαλώσει γενιές με τις «μικρές, καθημερινές γευστικές απολαύσεις για μικρούς και μεγάλους» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της. Γνωστά brands όπως οι ΜΕΖ, οι καραμέλες με την αγελαδίτσα βουτύρου, οι Charleston αλλά και οι πιο πρόσφατες καραμέλες Zerο. Στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκονται πλέον τα παιδιά του ιδρυτή Φάνη Λάβδα, Μιχάλης και Αλέξανδρος ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις ο κύκλος εργασιών στη χρήση 2022 ανήλθε σε 24,42 εκατ. ευρώ, από 17,71 εκατ. ευρώ.

    Μοχλός ανάπτυξης οι εξαγωγές

    Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά και αναπτύσσει μεγάλη εξωστρέφεια με τις εξαγωγές να αποτελούν εφαλτήριο ανάπτυξης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει εισχωρήσει στις αγορές της Ευρώπης, των Η.Π.Α., της Ασίας και των Αραβικών κρατών όπου απευθύνει περισσότερο από το 50% των προϊόντων της.

    Στο ζήτημα της εξωστρέφειας αλλά και στο γεγονός ότι πρόκειται για μια ιστορική οικογενειακή εταιρεία αναφέρθηκε και στη σχετική δήλωσή του επικεφαλής της Bespoke και αντιπρόεδρος της ΙΟΝ, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, κατά την ανακοίνωση της εξαγοράς.
    «Είναι μεγάλη μας χαρά που καλωσορίζουμε στην οικογένεια μας μια ακόμα ιστορική ελληνική εταιρεία, την Λάβδας. Με τους ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει αυτή τη σπουδαία εταιρεία μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και το ίδιο ήθος.
    Στόχος μας είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της εξωστρέφειας ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τα προϊόντα μας σε ακόμα περισσότερους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο».

    Στη Bespoke όλες οι επενδύσεις

    Η ιστορική βιομηχανία αποτελεί τη ναυαρχίδα του ομίλου Bespoke SGA, της εταιρείας συμμετοχών που ίδρυσε πέρυσι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, προκειμένου να συγκεντρώσει όλες τις επενδύσεις του μετά το «χρυσό» deal με τη Mondelez για την πώληση της Chipita.
    Όραμα της διοίκησης για τη Bespoke SGA, που έκλεισε την πρώτη οικονομική χρήση με κύκλο εργασιών 55 εκατ. ευρώ, είναι- όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις- η εταιρεία να κατακτήσει θέση μεταξύ των κορυφαίων ομίλων στον κλάδο των τροφίμων μέσω επενδύσεων σε Ελληνικές Βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται σε βασικούς τομείς τροφίμων και διαθέτουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας τα οποία παράγονται με υψηλές προδιαγραφές και με χρήση τεχνολογίας αιχμής.

    Η αρχή έγινε τον Ιούλιο του 2022 όπου η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση του 43,53% των μετοχών της «’ΙΟΝ’ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΚΑΟ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ» και το 45% της «ΑΦΟΙ Ι. ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΙ, ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ), οι οποίες δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και πώληση σοκολατοειδών και ζαχαρωδών προϊόντων. Επιπλέον, τον Νοέμβριο 2022 η εταιρεία απέκτησε επιπρόσθετο ποσοστό 2,94% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΙΟΝ.

    Τον Μάιο 2022 η Εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Εδεσμα, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή αλλαντικών. Τον ίδιο μήνα ακολούθησε η εξαγορά του 100% της Αμβροσία, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παρασκευή και επεξεργασία τροφίμων (σαλατών και έτοιμων φαγητών). Τον Αύγουστο 2022 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικοί Χυμοί στην νεοιδρυθείσα Juice Invest.

    Διαβάστε επίσης

    Γαλλικός τυφώνας σαρώνει τις αγορές ομολόγων – Ψύχραιμη η αντίδραση της Αθήνας, αγωνία για το φράγμα του 4%



    ΣΧΟΛΙΑ