Τις προθέσεις του για την είσοδο στο Χρηματιστήριο, του ομίλου τροφίμων που βρίσκεται υπό δημιουργία, γνωστοποίησε ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος από το βήμα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Προσπαθώ να δημιουργήσω έναν καινούριο μεγάλο όμιλο στα τρόφιμα, ενός συγκεκριμένου μεγέθους, για να μπορέσω σε μερικά χρόνια να τoν εισάγω στο Χρηματιστήριο» δήλωσε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Προσθέτοντας ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή δεν έχει παρά ελάχιστες εταιρείες τροφίμων.

1

«Πιστεύω ότι η ελληνική βιομηχανία τροφίμων έχει πολλά ενδιαφέροντα προϊόντα αλλά επειδή δυστυχώς χαρακτηρίζεται από ένα μέγεθος επιχειρήσεων, μικρών για τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα, έχουν μία δυσκολία να μπορέσουν να βγουν στο εξωτερικό. Διότι τα έξοδα για να μπορέσεις να στήσεις δίκτυα εκτός Ελλάδας είναι τέτοια που καμιά μόνη της δεν μπορεί να αντέξει.

Νομίζω ότι ένας όμιλος που θα δημιουργήσει συνέργειες ανάμεσα σε εταιρείες θα μπορέσει να διεθνοποιηθεί ευκολότερα» σημείωσε.

«Εθνικός πρωταθλητής» στα τρόφιμα σε βάθος 10ετίας

Ως προς το χρονοδιάγραμμα ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αποκάλυψε ότι το πλάνο της υλοποίησης ενός «εθνικού πρωταθλητή» στα τρόφιμα εκτείνεται σε βάθος περίπου δεκαετίας.

«Θα γίνει σε φάσεις. Σύντομα θα ολοκληρωθεί μία πρώτη φάση, θα πρέπει αυτές οι εταιρείες μεταξύ τους να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν συνέργειες και να υπάρξει μία βελτίωση του αποτελέσματος. Μετά να μπούμε στο Χρηματιστήριο, να σηκώσουμε περαιτέρω κεφάλαια και να υπάρξει μία δεύτερη φάση ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Πάνω στα οράματα της δεκαετίας του 80 -που δεν απεδείχθησαν λανθασμένα  τελικά – της δημιουργίας «εθνικών πρωταθλητών» τόνισε.

Σχετικά με το μπαράζ εξαγορών στις οποίες έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος σχολίασε ότι «σίγουρα δεν είμαι private equity fund για να αγοράζω και να πουλάω επιχειρήσεις. Εγώ νιώθω ότι είμαι δημιουργός προϊόντων και εταιρειών».

Σημειώνεται πως η πρόσφατη μεγάλη επιχειρηματική κίνηση κ. Θεοδωρόπουλου ήταν το deal με τους μετόχους της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ για την εξαγορά του 40% ενώ από τις αρχές του έτους έχει εξαγοράσει τις εταιρείες Αμβροσία και Έδεσμα καθώς και την Ελληνικοί Χυμοί. Όλες αυτές οι κινήσεις έγιναν έναν περίπου χρόνο μετά την πώληση της Chipita στον κολοσσό Mondelez και ενώ ο ίδιος είναι και ο απόλυτος κυρίαρχος στην αλλαντοβιομηχανία Νίκας. O ίδιος διαθέτει κατέχει από το καλοκαίρι και το 21,5% της ΜΕΒΓΑΛ  ενώ είναι συνιδρυτής της εταιρείας Wonderplant η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας τομάτας.

Το «όχημα» για το πλάνο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου προς τη δημιουργία του ομίλου τροφίμων θα αποτελέσει η εταιρεία holding «Βespoke SGA Holdings» με μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ που ίδρυσε στις 16 Μαρτίου 2022 στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μετέχουν πολλοί εκ των στενών συνεργατών του κ. Θεοδωρόπουλου στις  επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

«Να μην αντιμετωπίζουμε με συνταγές του παρελθόντος τα σημερινά προβλήματα » – Ανάγκη στήριξης των  χαμηλόμισθών

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο οικονομικό περιβάλλον και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις τα τελευταία χρόνια σημείωσε την ανάγκη από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να καθίσουμε να βρούμε ένα νέο μοντέλο εργασίας το οποίο να μπορέσει να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα και να είναι ευέλικτο.

Δεν γίνεται να αντιμετωπίζουμε με τις συνταγές του παρελθόντος τα προβλήματα του σήμερα. Πρέπει να βρούμε νέες μορφές που θα καλύψουν τις ανάγκες Και να προστατέψουμε τους αδύναμους και να επιτρέψουμε ευελιξία εκεί που πρέπει και να έχουν οι εργαζόμενοι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποδοχές».

Ο ίδιος περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξήγησε:

«Οι μεν παραδοσιακοί συνδικαλιστές θεωρούν ως ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων την πιστή τήρηση του 8ώρου, τις υπερωρίες αν κάτσει κάποιος 10 λεπτά παραπάνω και ξεχνούν πως πολλά από αυτά τα έχει ξεπεράσει η ίδια η κοινωνία.

Υπάρχουν τομείς της κοινωνίας οι οποίοι έχουν ξεπεράσει αυτά τα μοντέλα. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις που δουλεύουν στη νέα οικονομία είναι εκτός του παλαιού εργασιακού αγοράς που είχαμε ορίσει. Δεν είναι υποχρεωτικό να πας στο γραφείο να χτυπήσεις κάρτα, να είναι 8 ώρες και να τις μετρήσουμε. Δεν γίνεται να γυρνάμε τον κόσμο πίσω. Κάποιος θέλει να δουλέψει περισσότερες ώρες και να έχει μεγαλύτερη αμοιβή. Δεν μπορείς να τον «κόβεις» αυτόν τον άνθρωπο.

Παράλληλα αν πάμε από την πλευρά των εργαζομένων και πάμε στα πολύ χαμηλά εισοδήματα, πραγματικά χρειάζεται ρύθμιση. Γιατί ειδικά στην μικρή επιχειρηματικότητα έχουμε καταπίεση στην εργασία. Εκεί είμαστε μάρτυρες φαινομένων να μην τηρείται καν ο κατώτατος μισθός».

«Είμαι καλός να παίζω ποδόσφαιρο, αν παίξω μπάσκετ δεν θα τα καταφέρω»

Ερωτηθείς τέλος για τις σχέσεις του με την πολιτική σημείωσε ότι «στην πολιτική δεν έχω εμπλακεί και δεν θα εμπλακώ. Εγώ είμαι καλός να παίζω ποδόσφαιρο κι αν πάω να παίξω μπάσκετ δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρω».

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι πιστεύει πως «με οποιονδήποτε τρόπο εκείνος που κατέχει μία δύναμη, έχει και μεγαλύτερη ευθύνη. Προσπαθώ να «επιστρέψω» προς την κοινωνία κάποια από αυτά που απηύλαυσα και μου έδωσε αυτή η χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθώ να είμαι πιο κοντά στην πολιτική με την ευρεία έννοια και με την έννοια της υπηρεσίας των ανθρώπων».

Διαβάστε επίσης:

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Το νέο του επιχειρηματικό σχήμα και τα πρόσωπα που το πλαισιώνουν

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Βάζοντας τα θεμέλια μιας νέας αυτοκρατορίας τροφίμων