Όταν τον περασμένο Μάιο «έκλεινε» το «χρυσό» deal Chipita – Mondelez ύψους  2 δισ. δολαρίων, η αγορά συζητούσε σχετικά με το ποιες θα είναι οι επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις του Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Καθώς ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αποκόμισε από αυτή τη συμφωνία σημαντική προσωπική ρευστότητα η οποία είχε εκτιμηθεί τότε σε πάνω από 180 εκατ. ευρώ.

1

Σχεδόν 9 μήνες μετά, ο επιχειρηματίας είναι αφενός κυρίαρχος στην αλλαντοβιομηχανία Νίκας με την εταιρεία συμφερόντων του, Cryred Investments, να κατέχει ποσοστό περίπου 98,86%, ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει σε ακόμη δύο κινήσεις στον χώρο των τρόφιμών.

Η πρώτη το καλοκαίρι με την είσοδό του στο μετοχικό σχήμα της MΕΒΓΑΛ, αποκτώντας μαζί με την οικογένεια Χατζάκου το συνολικό ποσοστό που κατείχε το fund CVC, ήτοι το 43,2% (ο ίδιος απέκτησε το 21,6%).

Η δεύτερη κίνησή του έγινε γνωστή χθες και αφορά στην -αρχική- συμφωνία με τους μετόχους της εταιρείας «Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ» για συμμετοχή μαζί με το fund EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Σε αναζήτηση και νέων εξαγορών

Ο δραστήριος επιχειρηματίας ωστόσο φαίνεται ότι δεν σταματά να αναζητά και ενδεχόμενες νέες συμφωνίες, έχοντας στα πλάνα του να δημιουργήσει έναν μεγάλο ομίλου τροφίμων, με «πυρήνα» την αλλαντοβιομηχανία Νίκας.

Καλά πληροφορημένες πηγές, σημειώνουν στο mononews πως αυτή δεν θα είναι η μοναδική νέα κίνηση του κ. Θεοδωρόπουλου στον κλάδο των τροφίμων, καθώς ο ίδιος έχει στα χέρια του κι άλλες επιχειρηματικές προτάσεις τις οποίες εξετάζει αυτή την περίοδο.

Έτσι παρά τη, διαφαινόμενη, τελική συμφωνία με την «Ελληνικοί Χυμοί» συνεχίζει να μελετά και τις υπόλοιπες, προκειμένου το επόμενο διάστημα, εκεί όπου βλέπει ότι υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες, να προχωρήσει και σε νέες συμφωνίες.

Πάντα βεβαίως στον κλάδο των τροφίμων που άλλωστε γνωρίζει καλά. Άλλωστε ο κ. Θεοδωρόπουλος ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1976 με τη Recor A.E., που είχε δημιουργήσει ο παππούς του και κληρονόμησε στη συνέχεια ο πατέρας του.

Αναλαμβάνοντας το 1986 την Chipita σε ηλικία 28 ετών – βιοτεχνία τότε με 45 εργαζόμενους στον 2ο όροφο ενός διαμερίσματος στο Μοσχάτο- κατάφερε μέσα στις δεκαετίες να τη μετατρέψει σε πολυεθνική εταιρεία με παγκόσμιο εκτόπισμα που έφτασε να πωλείται έναντι 2 δισ. δολαρίων σε αμερικανικό κολοσσό. 

Στις δραστηριότητες του τα τελευταία χρόνια εκτός από τη Νίκας περιλαμβάνεται και η Wonderplant, όπου είναι συνιδρυτής και μέτοχος. Η οποία έχει αντικείμενο την υδροπονική καλλιέργεια τομάτας με ιδιαίτερα  επιτυχημένα αποτελέσματα και σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια.

Το deal με την «Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ»

Όσον αφορά στο deal με την «Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ», σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν πρόκειται για μία – κατ΄ αρχήν – συμφωνία μεταξύ της πλευράς των Θεοδωρόπουλου – Ταμβακάκη και των μετόχων της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews η είσοδος τους στην εταιρεία  «Ελληνικοί Χυμοί» θα γίνει αποκτώντας συνολικά, το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της εταιρείας. Απομένουν δε, οι τελευταίες λεπτομέρειες ουσιαστικά λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση τη συμφωνίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ» ιδρύθηκε το 2003 στη Λάρισα. Σήμερα διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο πωλήσεων τόσο στην Ελλάδα με τα σήματα Viva και Belo όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές, ασιατικές και αφρικανικές χώρες.

Παράλληλα σημαντική είναι η δραστηριότητά της και στην παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, έχοντας συνάψει συμφωνίες με αρκετές μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Διαθέτει εγκαταστάσεις 13.500 τ.μ. καθώς και ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο 5.600 τ.μ. στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας, σε ιδιόκτητο χώρο 20 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της το 2020, ο τζίρος της έφτανε τα 22,6 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Σε συζητήσεις για τα επόμενα βήματά του στον χώρο των τροφίμων