• Business

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει το δικό της παραγωγικό μοντέλο -Το ενεργειακό κόστος πλήττει την ανταγωνιστικότητα

    O Πρόεδρος του ΣΕΒ, κος Σπύρος Θεοδωρόπουλος, η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, κα Βασιλική (Βίκυ) Λοΐζου, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κος Γιάννης Τσακίρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, κος Βασίλειος Ψάλτης, και ο δημοσιογράφος Ηλίας Σιακαντάρης.


    Οι μεγάλες προκλήσεις της βιομηχανίας, το ενεργειακό κόστος, η ενίσχυση των επενδύσεων και της ελληνικής παραγωγής, ένας λειτουργικός αναπτυξιακός νόμος και η ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο συζητήθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, το πλαίσιο της 42ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.

    Η Εκδήλωση είχε θέμα «Επενδύσεις Ανάπτυξης» και κεντρικοί ομιλητές του πάνελ της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κος Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, κος Βασίλειος Ψάλτης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κος Γιάννης Τσακίρης και η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, κα Βασιλική (Βίκυ) Λοΐζου και συντονιστής ο δημοσιογράφος Ηλίας Σιακαντάρης.

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Δεν έχει ληφθεί ποτέ κανένα μέτρο για τη μέση τάση

    “Το  πρόβλημα του ενεργειακού κόστους είναι βραχυπρόθεσμο και για πάρα πολλές εξαγωγικές βιομηχανίες μέλη μας που το κόστος ενέργειας μειώνει την ανταγωνιστικότητά τους. Η απάντηση του Πρωθυπουργού είναι να φέρει μια λύση μέσω των Βρυξελλών, κάτι που σημαίνει σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα”, είπε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεοδωρόπουλος.

    Τόνισε ότι σήμερα μια σειρά παραγόντων, όπως γεωπολιτική αβεβαιότητα, προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, πληθωρισμός μετά την πανδημία και υψηλά επιτόκια διαμορφώνουν ένα αβέβαιο περιβάλλον. “Και μαζί με αυτά έχουμε και αναταράξεις στο ενεργειακό κόστος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία”.

    Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ το 98% της ελληνικής βιομηχανίας, σε αριθμό εταιρειών, είναι μέση τάση. “Για τη μέση τάση, από το 2020 μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμιά απολύτως πρόβλεψη. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ήρθε μια αύξηση κόστους 40% και δεχτήκαμε μεγάλη πίεση από τα μέλη μας να διαμαρτυρηθούμε για το ενεργειακό κόστος γι αυτό και βγάλαμε την ανακοίνωση το Σεπτέμβριο”, σημείωσε.

    Ο κ. Θεοδωρόπουλος συνέδεσε το ενεργειακό κόστος με την ανταγωνιστικότητα. “Πάρα πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν χαμηλές τιμές ενέργειας, αλλά αυτό που πλήττει την ανταγωνιστικότητά μας περισσότερο είναι ότι όμορες χώρες όπως η Βουλγαρία έχουν βάλει τον πήχη σε ένα όριο στην τιμή προστατεύοντας τη βιομηχανία τους. Η Τουρκία έχει επίσης χαμηλές τιμές και όταν η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες τιμές ενέργειας αυτό πλήττει την ανταγωνιστικότητά της”, τόνισε.

    Σχετικά με τις άμεσες ξένες επενδύσεις, είπε ότι πρέπει να τις χωρίσουμε σε κατηγορίες ανάλογα με το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που έχουν στην οικονομία.

    Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει το δικό της παραγωγικό μοντέλο

    Σχολιάζοντας την έκθεση Ντράγκι, σημείωσε ότι είναι το καλύτερο διαγνωστικό κείμενο για το τι συμβαίνει στην ευρωπαϊκή οικονομία σήμερα και είπε ότι περιλαμβάνει λύσεις που απαιτούν κεφάλαια και λύσεις που απαιτούν αλλαγές. “Δεν είναι τόσο εύκολο οι χώρες που έχουν αξιόχρεο να συμφωνήσουν να σηκώσουν το δανεισμό των χωρών που δεν έχουν αξιόχρεο. Ο αριθμός των γραφειοκρατικών υποχρεώσεων που σήμερα βαραίνουν τις επιχειρήσεις είναι από τους βασικούς λόγους που χάνουν σε ανταγωνιστικότητα, σημείωσε  και είπε εκεί μπορούν να γίνουν αλλαγές.

    “Η έκθεση Ντράγκι μιλά για τεχνολογίες αιχμής και η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ χώρα τεχνολογιών αιχμής. Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει το δικό της παραγωγικό μοντέλο και δεν πρέπει να περιμένει να δει τι θα γίνει με την έκθεση Ντράγκι. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει γίνει σοβαρή δουλειά στην Ελλάδα, αλλά έχουμε και το δεύτερο έλλειμμα, αυτό του εμπορικού ισοζυγίου, που δεν το έχουμε επιλύσει. Όμως η κατανάλωσή μας βασίζεται σε εισαγόμενα προϊόντα και το εμπορικό έλλειμμα θα διευρύνεται. Δεν μπορούμε να παράγουμε τεχνολογία αιχμής αλλά ας παράγουμε τουλάχιστον τα βασικά”, είπε ο κ Θεοδωρόπουλος.

    Σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση, σχολίασε, “η Ευρώπη παράγει το 8% των παγκόσμιων ρύπων και προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα του πλανήτη μόνη της. Πρέπει να αποφασίσουμε αν πρέπει να στέλνουμε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε τρίτες χώρες πιστεύοντας ότι έτσι σώζουμε τον πλανήτη, ή αν πρέπει να βάλουμε αντίβαρα στα προϊόντα τρίτων χωρών που δεν πληρούν τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές”.

    Πάνος Λώλος: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος να είναι πιο λειτουργικός

    Ο κ. Πάνος Λώλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Στερεάς Ελλάδας,  αναφέρθηκε στη σημασία των επενδύσεων και στην ανάγκη να γίνει μια αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος προς μια οικονομία μεγαλύτερης παραγωγής.

    Τόνισε ότι παρότι έχουν γίνει σημαντικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης των δυνατοτήτων χρηματοδότησης επενδύσεων, η Moodys  που διατήρησε αμετάβλητο το αξιόχρεο της χώρας ανέφερε πρόσφατα ότι ακόμη η οικονομία μας ακόμη στηρίζεται στις υπηρεσίες και ότι πρέπει να βρει γρήγορα το δρόμο της προς μια οικονομία μεγαλύτερης παραγωγής και με εξαγωγές προϊόντων προστιθέμενης αξίας.

    Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζονται επενδύσεις και αύξηση των χρηματοδοτήσεων, όμως η αύξηση της παραγωγικότητας που θα φέρουν θα οδηγήσουν την οικονομία σε εξαγωγικούς δρόμους. “Η αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος προς μια οικονομία μεγαλύτερης παραγωγής, χρειάζεται επενδύσεις”, τόνισε.

    Σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον αναπτυξιακό νόμο, σημείωσε, ότι “ο νέος αναπτυξιακός νόμος να είναι πιο λειτουργικός, να  βλέπει με διαφορετικό τρόπο όλες τις επιχειρήσεις και όχι στρεβλά τις μεγάλες επιχειρήσεις, που δημιουργούν επιχειρηματικά οικοσυστήματα και μπορούν να κινητοποιήσουν πολύ μεγάλα επενδυτικά σχήματα”.  Επίσης, ανέφερε ότι “πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την άρση του κανόνα των κρατικών ενισχύσεων  προς όφελος της εγχώριας παραγωγής, όπως έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενισχύοντας τη βιομηχανία τους”.

    “Στον Σύνδεσμο πιστεύουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο μιας ισχυρής Ελλάδας που βασίζεται σε μια ισχυρή οικονομία και ισχυρό ΑΕΠ δεν μπορεί να μη βασίζεται σε μια ισχυρή βιομηχανία και αυτό θα μπορούσε να είναι το αντικείμενο μιας νέας “μεγάλης ιδέας¨”, κατέληξε ο κ. Λώλος.

    Βασιλική Λοΐζου: Χρειαζόμαστε μια κεντρική στρατηγική και η βιομηχανία να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη

    Η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας κυρία Βασιλική Λοΐζου,   τόνισε ότι στόχος είναι να βάλουμε τη βιομηχανία εκεί που της αξίζει, ώστε να είναι πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη.

    Στόχος μας είναι μια συνολική στρατηγική, που θα περιλαμβάνει απλοποίηση επιχειρηματικού περιβάλλοντος και νέα νομοθεσία μέχρι χρηματοδοτικά εργαλεία. Ετοιμάζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θέτει προτεραιότητες και θα περιγράφει και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, σημείωσε.

    Σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο, σημείωσε ότι πρέπει να μπουν προϋποθέσεις και στόχοι που θα καθορίζουν την κατεύθυνση των  χρηματοδοτήσεων, ώστε να εξυπηρετείται μια κεντρική στρατηγική. Επίσης, θα γίνουν δράσεις απλοποίησης διαδικασιών, ενώ η χρηματοδότηση που θα προτείνει ο νέος Αναπτυξιακός πρέπει να γίνει έξυπνα, με εργαλεία που συνδυάζουν φοροαπαλλαγές, επιτάχυνση αποσβέσεων, επιχορηγήσεις και άλλες καλές πρακτικές από άλλες χώρες.

    Η κυρία Λοΐζου αναφέρθηκε επίσης στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, στο οποίο συμμετείχε λέγοντας ότι συζητήθηκε η Έκθεση Ντράγκι και ότι κάποια κράτη μέλη, το θεωρούν ευχολόγιο και ότι δεν τους αφορά. “Όμως όσοι την πιστεύουμε πρέπει να την κάνουμε πράξη” τόνισε. Επίσης, ανέφερε ότι και για τις κρατικές ενισχύσεις πολλές χώρες πιστεύουν ότι πρέπει να περιοριστούν, όπως και πιστεύουν ότι δεν πρέπει να δοθεί παράταση στο Ταμείο Ανάκαμψης.



    ΣΧΟΛΙΑ