ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ως μια ευγενική κούρσα δύο ανθρώπων με διαφορετικό πρόγραμμα που θέλουν να ηγηθούν του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) χαρακτήρισε ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος την προεκλογική διαδικασία μεταξύ των δύο υποψηφίων. Του ιδίου και της Ιουλίας Τσέτη.
Έκανε λόγο για ευγενή άμιλλα και όπως είπε κατά τη χθεσινή ενημερωτική δημοσιογραφική συνάντηση για την παρουσίαση των βασικών του θέσεων με τις οποίες διεκδικεί την προεδρεία του ΣΕΒ «δεν υπάρχουν αντιπαραθέσεις, με ενδιαφέρει να εκλεγεί αυτός που θα τα πάει καλύτερα, τα μέλη θα αποφασίσουν».
Παρά τον προσεκτικό λόγο για τη συνυποψήφιά του ο σημερινός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής της Bespoke ορμώμενος και από συνέντευξη της συνυποψήφιάς και επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου φαρμακευτικών επιχειρήσεων, για τα περί μη προσοχής στην περιφέρεια και μικρότερες επιχειρήσεις, άφησε διακριτικές αιχμές αναδεικνύοντας τις διαφορές μεταξύ των δύο.
«Η κ. Τσέτη πιστεύει ότι δεν υποστηρίζουμε αρκετά την περιφέρεια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πιστεύει ότι όλα αυτά δεν τα κάνουμε καλά και ότι μπορούν να γίνουν καλύτερα.»
Πέντε περιφερειακοί σύνδεσμοι εκπροσωπούνται στον ΣΕΒ ενώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ είναι και μέλη σε άλλες ενώσεις, ανέφερε. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η κυρία Τσέτη περιγράφει έναν αποτυχημένο ΣΕΒ, ενώ ο ίδιος περιγράφει έναν ΣΕΒ που χρειάζεται βελτιώσεις. Τόνισε δε ότι ο ίδιος είναι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας συμπληρώνοντας ότι η κ. Τσέτη βρήκε έτοιμη επιχείρηση.
Τέλος αναφορικά με την επιστολή που έστειλε η συνυποψήφιά του στον ΣΕΒ ζητώντας επιστολική ψήφο είπε ότι αυτή είναι η διαδικασία που ισχύει σήμερα και που ψηφίστηκε από 24 μέλη του Συνδέσμου.
«Πιστεύω στη συνεννόηση στον ΣΕΒ η κυρία Τσέτη πιστεύει ότι μπορούν πολλά πράγματα να γίνουν πολύ διαφορετικά» είπε προσθέτοντας ότι δεν έχω πρόβλημα αν εκλεγώ εγώ ή η κ. Τσέτη»
Περιγράφοντας την εκλογική διαδικασία ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε ότι είναι περίεργος ο τρόπος εκλογών και αυτό γιατί οι προηγούμενοι δεν φανταζόταν ότι θα υπήρχε ποτέ πάνω από μία υποψηφιότητα. Έτσι, υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο για τη θέση του προέδρου των τριών αντιπροέδρων και από μία θέση για τον γενικό γραμματέα και τον ταμία, καθώς και για τα μέλη και όπου υπάρχει πάνω από μια υποψηφιότητα χρειάζεται σταυρός.
Οι αδυναμίες της ελληνικής βιομηχανίας
Το υψηλό μισθολογικό κόστος είναι ένα από τα μείζονος σημασίας ζητήματα που επιβαρύνουν την εγχώρια βιομηχανία έναντι των άλλων χωρών της Ευρώπης.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του mononews αναφέρθηκε στα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα και ποιες είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν.
«Το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα δεν συγκλίνει καθόλου με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό είναι το ένα θέμα και το δεύτερο είναι ότι δεν έχουμε φθηνό ρεύμα για τη βιομηχανία» σημείωσε.
Η έλλειψη κινήτρων για επενδύσεις και επιδοτήσεις όπως για παράδειγμα οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις είναι το τρίτο βασικό θέμα που κρατά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι εργαζόμενοι θέλουν υψηλότερους μισθούς και η βιομηχανία περισσότερη ευελιξία που σημαίνει ανταγωνισμός. Είπε ότι η κάρτα εργασίας είναι μια μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί αλλά ξεκίνησε με πολλά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ότι ο εργαζόμενος που χτυπά κάρτα εργασίας , ο νομοθέτης δεν είχε προβλέψει ότι θέλει 30 λεπτά προετοιμασίας για να μπει στη παραγωγική διαδικασία με ασφάλεια, ρύθμιση η οποία ευελπιστεί να αλλάξει.
Καμπάνακι για τιμές και νέα κρίση
Πάντως, ο επιχειρηματίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την παραγωγικότητα σε συνδυασμό με την υψηλή κατανάλωση. «Η Ελλάδα ζει με 75% κατανάλωση και 25% παραγωγή. Πόσα χρόνια θα κάνουμε μέχρι την επόμενη κρίση με 75% κατανάλωση! Όχι πολλά… Τα νοικοκυριά μας πόσο θα αντέξουν όταν μόνο έχουν έξοδα; Την επόμενη φορά που θα πτωχεύσουμε δε νομίζω ότι θα μας βοηθήσει κανείς!» είπε χαρακτηριστικά ζητώντας άρση των αντικινήτρων που αφορούν στο χωροταξικό και το αδειοδοτικό.
Ως επικεφαλής ενός ομίλου τροφίμων και ποτών, της Bespoke, ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα του πληθωρισμού στην Ελλάδα.
«Αν με ρωτήσετε μετά από 47 χρόνια που δραστηριοποιούμαι στον κλάδο, γιατί είναι ακριβότερα στην Ελλάδα, ειλικρινά δεν έχω ξέρω» είπε χαρακτηριστικά.
Εκανε δε γνωστό ότι η Τράπεζα της Ελλάδας μετά από πρόταση του ΣΕΒ κάνει μια μελέτη προκειμένου να αναδειχθούν τα στοιχεία που ανεβάζουν το κόστος προς τα πάνω.
Προσδιόρισε ότι ένας συντελεστής που μπορεί να ανεβάζει τις τιμές είναι τα χιλιάδες σημεία που ξεπερνούν τα 24.000. Απάντησε θετικά στο ενδεχόμενο μείωσης το ΦΠΑ στα τρόφιμα υπογραμμίζοντας ότι η μείωση θα περάσει στις τελικές τιμές. Δεν αποδέχθηκε τον όρο των υπερκερδών σημειώνοντας ότι κάποιος πρέπει να ορίσει που σταματά το θεμιτό κέρδος και που αρχίζει η κερδοσκοπία.
Επανέλαβε δε ότι η κλιματική κρίση ήδη δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις τιμές και σε προϊόντα όπως το πορτοκάλι ή το κακάο είπε ωστόσο ότι στο μέλλον μπορεί να μην κάνουμε λόγο για υψηλές τιμές αλλά για έλλειψη προϊόντων.
Τέλος ο κ. Θεοδωρόπουλος επιβεβαίωσε η πρόταση του για την ανάληψη του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ είναι η κα Ράνια Αικατερινάρη.
Διαβάστε επίσης:
Ιουλία Τσέτη: Ζητάει ψηφιακή ψήφο για το προεδρείο του ΣΕΒ
Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Γιατί αποφάσισα να κατέβω για πρόεδρος του ΣΕΒ
Ιουλία Τσέτη: Οι προτάσεις για βιομηχανική πολιτική, επενδύσεις, τιμές και μισθούς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε ασυνείδητους οδηγούς – Γιατί ζήτησα αλλαγές στα Χανιά
- Τραπεζικές χρεώσεις: Έφτασε η ώρα της αλλαγής – Ποιες μηδενίζονται από Δευτέρα 20/1
- Σκέρτσος για Τασούλα: Πολιτική σταθερότητα και μετριοπάθεια
- Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ – Οι ελπίδες εναποτίθενται στον Ντόναλντ Τραμπ