• Business

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Γιατί θα αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις με τις υπεραποσβέσεις

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος μιλάει στην ανοιχτή εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών,

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος μιλάει στην ανοιχτή εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών,


    Θετική υποδοχή από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή πρόταση που έκανε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, για ενεργοποίηση του εργαλείου των υπεραποσβέσεων, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις.

    Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ υποστήριξε ότι οι υπεραποσβέσεις, ως φορολογική επιβράβευση όσων επιχειρήσεων επενδύουν, θα ενεργοποιήσουν τους ιδίους πόρους των επιχειρήσεων για να επενδυθούν, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και επομένως ενισχύοντας τις εξαγωγές και την οικονομία της χώρας.

    Η πρόταση αυτή, πρόκειται, σύμφωνα με πηγές, να γίνει πιο συγκεκριμένη στο επόμενο διάστημα και να συζητηθεί σε υψηλό επίπεδο, ώστε να διερευνηθεί πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, με δεδομένο ότι εκτιμάται ότι θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα στην ενεργοποίηση νέων επενδύσεων, που σήμερα είναι το ζητούμενο για την οικονομία.

    Ο κ. Θεοδωρόπουλος, αφού τόνισε στην ομιλία του, τη μεγάλη ανάγκη της χώρας για αύξηση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων, απηύθυνε ένα διπλό κάλεσμα: Από τη μια στην Πολιτεία να κινητοποιήσει επενδύσεις όχι με επιδοτήσεις, αλλά με ελάφρυνση φόρου μέσω των υπεραποσβέσεων, και από την άλλη στην επιχειρηματική κοινότητα να προχωρήσει σε επενδύσεις και στην ανάπτυξη της δραστηριότητας.

    «Ας βελτιώσουμε την παραγωγικότητα, ας γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, και ας στοχεύσουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις αγορές άλλων χωρών. Η επανατοποθέτηση της πατρίδας μας στο διεθνή χάρτη έχει δημιουργήσει θετικό μομέντουμ. Ας μην επιτρέψουμε στις διαρθρωτικές αδυναμίες που ακόμη αντιμετωπίζει η χώρα, να γίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξή μας», σημείωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ.

    Πρέπει να τρέξουμε

    Ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι πρέπει να τρέξουμε για να καλύψουμε το πολύτιμο έδαφος και το χρόνο που χάσαμε επί μια δεκαετία και ο μοναδικός τρόπος να βελτιωθεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι η αλματώδης αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων.

    «Το επιδεινούμενο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ταλανίζει σχεδόν διαχρονικά την Ελλάδα, ενώ αποτέλεσε μία από τις δύο σημαντικότερες αιτίες της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας», είπε και υπογράμμισε ότι  πρέπει να παράγουμε περισσότερα διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα προκειμένου να αυξήσουμε τις εξαγωγές και να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές.

    Για την αύξηση της παραγωγικότητας και των εξαγωγών, η απάντηση είναι η αλματώδης αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων, είπε ενώ τόνισε ότι χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο εκείνες που δημιουργούν υψηλότερη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Προκειμένου η Ελλάδα, να αυξήσει τις παραγωγικές επενδύσεις της στο 13% του ΑΕΠ της, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, χρειάζεται επιπλέον περίπου 11 δισ. Ευρώ κάθε χρόνο.

    Όπως είπε, το ποσό αυτό είναι απαραίτητο για να μας επιτρέψει να μην χάσουμε περισσότερο έδαφος σε σχέση με την Ευρώπη.

    Επειδή όμως φιλοδοξούμε να καλύψουμε το κενό παραγωγικών επενδύσεων, το οποίο εν πολλοίς δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετία της κρίσης και υπολογίζεται σε 50 δισ. ευρώ, η απαιτούμενη κινητοποίηση παραγωγικών επενδύσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη.

    Πώς θα κινητοποιηθούν οι επενδύσεις

    Προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος  στόχος της αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, πρέπει να δραστηριοποιηθούν επενδυτικά όλες οι επιχειρήσεις.

    Και για να κινητοποιηθούν οι επενδύσεις, σημείωσε, είναι απαραίτητη, η δημιουργία ενός επενδυτικού εργαλείου, τις υπεραποσβέσεις, το οποίο θα εφαρμόζεται ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, κλάδου και περιοχής, είτε για επέκταση – εκσυγχρονισμό υφιστάμενης δραστηριότητας, είτε για δημιουργία νέας.

    «Οι υπεραποσβέσεις σε παραγωγικές επενδύσεις μπορούν να φέρουν σημαντικές επενδύσεις που θα βασίζονται στην αξιοποίηση των ιδίων πόρων των επιχειρήσεων με φορολογικές επιβραβεύσεις αντί για επιδοτήσεις. Ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του υψηλού ρυθμού επενδύσεων και μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης», σημείωσε.

    Έδωσε έμφαση στο ότι δεν πρέπει να εξαρτάται η φορολογική επιβράβευση από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε ένα περιβάλλον έλλειψης εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων και ενώ χρειάζονται επενδύσεις αυτοματισμών και υψηλής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις.

    Επίσης, είπε, ότι χρειάζεται να μπορεί να γίνει άμεσα η έναρξη της επένδυσης χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες εγκρίσεων.

    Όσον αφορά τυχόν δημοσιονομικές ανησυχίες, επεσήμανε ότι από τη φύση τους, οι υπεραποσβέσεις αποδίδουν φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα για το κράτος, πολύ πριν δημιουργήσουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις.

    Οι επιχειρήσεις πρέπει να θωρακιστούν

    Αναφερόμενος στα νέα προβλήματα, είπε ότι ξεχωρίζει η υψηλότερη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της και οι μεγάλες διακυμάνσεις της.  Το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μειώνει την ανταγωνιστικότητα και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, σημείωσε, όπως και ότι  οι μεγάλες διακυμάνσεις εμποδίζουν την προβλεψιμότητα και δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις στη σύναψη συμφωνιών με πελάτες τους, ακόμα και διάρκειας μερικών μηνών.

    «Οι επιχειρήσεις πρέπει να θωρακιστούν και όχι μόνον οι ενεργοβόρες, αλλά και εκείνες της μέσης τάσης.»

    Χρειάζονται μέτρα, σημείωσε, άμεσα και αποτελεσματικά, όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε,  τονίζοντας  οι δομικές παρεμβάσεις χρειάζονται χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα. Επιπλέον, το πρόβλημα του κόστους ενέργειας επιτείνει, η ανεπαρκής συνδεσιμότητα με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για αξιοποίηση εργαλείων μείωσης του κόστους, όπως είναι το net billing και άλλα.

    Κάλεσμα στους επιχειρηματίες: Έχουμε ευθύνη

    Καταλήγοντας, στη χθεσινή ομιλία του ο κ. Θεοδωρόπουλος, απευθύνθηκε στα μέλη του ΣΕΒ και τόνισε την ευθύνη που έχουν στο να κάνουν τις επιχειρήσεις τους ανταγωνιστικές.

    «Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με μεγάλες ταχύτητες. Η χώρα μας, η οικονομία μας, προχωράει με καλούς ρυθμούς αυτή τη στιγμή, αλλά έχουμε μείνει πολύ πίσω.Πρέπει να τρέξουμε με ταχύτητες μεγαλύτερες από τους ανταγωνιστές μας ως επιχειρήσεις και ως χώρα. Όσα κίνητρα και να δώσει η Πολιτεία, η ευθύνη για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς μας παραμένει ατομική», σημείωσε.

    Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο. Να μετασχηματίσουμε τις επιχειρήσεις ακόμα πιο γρήγορα, υιοθετώντας τεχνολογικές λύσεις, ψηφιακούς μετασχηματισμούς, και ψάχνοντας την καινοτομία.

    Κάλεσε τις επιχειρηματίες να επενδύσουν και να εξελίξουν το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεών τους, να βελτιώσουν την παραγωγικότητα τους, να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, και να στοχεύσουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις αγορές άλλων χωρών.

    «Η επανατοποθέτηση της πατρίδας μας στο διεθνή χάρτη έχει δημιουργήσει θετικό μομέντουμ. Ας μην επιτρέψουμε στις διαρθρωτικές αδυναμίες που ακόμη αντιμετωπίζει η χώρα, να γίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξή μας.

    Σε στενή συνεργασία με τους εργαζόμενούς μας και την Πολιτεία θα πετύχουμε περισσότερα, δηλαδή μια παραγωγική και ευημερούσα κοινωνία και οικονομία, με οφέλη για όλους», κατέληξε.

    Διαβάστε επίσης:

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μειώνει την ανταγωνιστικότητα – Χρειαζόμαστε επιπλέον επενδύσεις 11 δισ. Ευρώ το χρόνο

    Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Τα δίδυμα ελλείμματα απειλούν την οικονομία, κίνητρα για μεγάλες επενδύσεις

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει το δικό της παραγωγικό μοντέλο -Το ενεργειακό κόστος πλήττει την ανταγωνιστικότητα



    ΣΧΟΛΙΑ