Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Σπύρος Λάτσης: Τραπεζικοί μπελάδες στο Λουγκάνο

Σπύρος Λάτσης,

Σπύρος Λάτσης. Πρόεδρος EFG International Group

Ο τραπεζίτης Σπύρος Λάτσης και ο όμιλος του , που περιλαμβάνει πλέον την EFG και την νεοποκτηθείσα BSI, υποχρεώνονται να προχωρήσουν σε σημαντικές περικοπές προκειμένου να μειώσουν το συνολικό κόστος λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού group. Τη σχετική είδηση επιβεβαίωσε, σε ελβετική εφημερίδα, ο επικεφαλής της EFG  EFG Joackim Strable.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον και στην Ελβετία με τις τράπεζες ο όμιλος Λάτση (μετά την αποχώρηση του απο την ελληνική αγορά) οφείλονται κατά κύριο λόγο στην εξαγορά της BSI, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο ένος σκανδάλου με την Μαλαισία. Στην Ελβετία όμως απ΄ότι φαίνεται οι επόπτες δεν “χαρίζονται” με αποτέλεσμα οι κυρώσεις που επέβελαν στην τράπεζα οι Ελβετικές Αρχες ήταν πολύ πιο βαριές απ΄ότι υπολόγιζε ο Σπύρος Λάτσης και το επιτελείο του.

Εκτός όμως από τις κυρωσεις το σκάνδαλο και δικαστική εμπλοκή της Τράπεζας με έδρα το Λουγκάνο, είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί σημαντική εκροή καταθέσεων.

Η  ΒSI είχε μπει στο στόχαστρο των διωτικών αρχών της Ελβετίας καθώς  ο γενικός εισαγγελέας της χώρας στις αρχές του καλοκαιριού  είχε διατάξει  την έναρξη ποινικής διαδικασίας σε βάρος της. Η  ελβετική τράπεζα κατηγορείται για «σοβαρές παραβιάσεις» των κανονισμών που αφορούν στο ξέπλυμα χρήματος, σχετιζόμενες με το σκάνδαλο διαφθοράς στο κρατικό fund της Μαλαισίας 1MDB.

Μετά την δικαστική εμπλοκή το αρχικό τίμημα για την εξαγορά της το οποίο είχε συμφωνηθεί στα 1,33 δις ελβετικών φράγκων (1,2 δις ευρώ), αναπροσαρμόστηκε προς τα κάτω. Ομως απ΄ότι φαίνεται η αναπροσαρμογή αυτή δεν ήταν ικανή για να αντισταθμίσει τα πρόστιμα και τις εκροές κεφαλαίων, αναγκάζοντας έτσι τον όμιλο Λάτση ν΄αναδιπλωθεί επιδιώκοντας πλέον περικοπή του κόστους λειτουργίας τους.

Σε κάθε περιπτωση όμως το σχέδιο εξαγοράς της Τράπεζας που απευθύνεται κυρίως στην Ιταλόφωνη πελατεία του κοντονιού Τιτσίνο (Τicino), δεν εγκαταλείπεται.

Υπενθυμίζεται ότι η  σχετική συμφωνία για την εξαγορά της ΒSI, η οποία εδρεύει στο Λουγκάνο, είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Η BSΙ έχει μακρόχρονη ιστορία καθώς ιδρύθηκε το 1873 προκειμένου να προσφέρει αρχικώς υπηρεσίες σε Ιταλόφωνους πελάτες με “χοντρά πορτοφόλια”. Σήμερα η Τράπεζα διαθέτει ενεργητικό 80,7 δις.δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το ειρωνικό σχόλιο Κουμουτσάκου για το νέο υπουργικό συμβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το σίριαλ της απομάκρυνσης Φίλη και πώς ο Τσίπρας δημιούργησε έναν ισχυρό «εχθρό»