ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πώληση κατοικιών με επιδότηση τόσο από τη Lamda Development όσο και από τις τράπεζες, σχεδιάζει ο όμιλος Λάτση, όπως προανήγγειλε μιλώντας σε απευθείας σύνδεση από τη Γενεύη ο Σπύρος Λάτσης, «κόβοντας» την κορδέλα του έργου στο πρώην αεροδρόμιο.
«Σε ποιους απευθύνεται το έργο: Σε όλους τους επισκέπτες, καθώς θα είναι προσβάσιμο. Το έργο έχει δημιουργήσει συνθήκες που οι τιμές να φαίνονται απρόσιτες στα νότια προάστια. Σχεδιάζουμε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε οικονομικά ασθενέστερους να μείνουν στο Ελληνικό. Ένα τμήμα του οικιστικού προγράμματος να είναι με πολυκατοικίες τύπου hybrid, που οι αγοραστές άλλοι να πληρώνουν με τις τιμές της αγοράς και άλλοι στο ίδιο κτήριο με πριμοδότηση από τη lamda και μακροχρόνιες συμβάσεις από το τραπεζικό σύστημα. Σκοπός μας είναι όλοι να επωφελούνται», ανέφερε.
Το έργο περιλαμβάνεται στα οικιστικά projects της ανάπλασης και δεν είχε αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα, αλλά έγινε γνωστό δια στόματος Λάτση στο πλαίσιο των εγκαινίων.
«Το έργο του Ελληνικού είναι ένα έργο που ενώνει»
«Το έργο του Ελληνικού είναι ένα έργο που ενώνει», ανέφερε αρχικά o Σπύρος Λάτσης, στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια των επίσημων εγκαινίων της επένδυσης, μέσω σύνδεσης με την Γενεύη, καθώς ένας λόγος υγείας δεν του επέτρεψε να ταξιδέψει στην Ελλάδα.
Ο κ. Λάτσης παραδέχθηκε πως υπάρχει ένας αριθμός πολιτών οι οποίοι τίθενται ενάντια στο έργο. Από αυτούς, ανέφερε ο κ. Λάτσης, κάποιοι έχουν σοβαρούς λόγους και μερικοί λιγότερους.
«Όταν αυτό το έργο ήρθε στην προσοχή μου το 1996 πίστευα πως θα υπάρχει κρατικός σχεδιασμός με νησίδες ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ και αυτού του τύπου τα έργα, παίρνουν πολύ χρόνο και μελετώνται από το κράτος μέχρι να υλοποιηθούν, σε αρκετές περιπτώσεις περισσότερο από 50 χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να αποδειχθεί ότι αυτός ο τρόπος είναι λανθασμένος ή ότι η ιδιωτική ανάπτυξη είναι χειρότερη», εξήγησε.
«Από την εποχή που έγιναν οι πρώτες σκέψεις για τη μετεγκατάσταση του αεροδρομίου στα Σπάτα και οι πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση Σημίτη, έχουν παρέλθει 45 και 25 χρόνια», ανέφερε ο κ. Λάτσης.
«Κατά τη μακρά αυτή περίοδο το κράτος εκτέλεσε αρκετές μελέτες για το Ελληνικό και του Αγίου Κοσμά, από έγκριτα γραφεία μελετητών, οι οποίες παρέμεινα σε συρτάρια», πρόσθεσε.
Ο κ. Λάτσης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή του Ελληνικό μέχρι πρόσφατα, διαβάζοντας μάλιστα απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητού του ΕΜΠ, δρ. Βασεχόφεν, ο οποίος είχε εκπονήσει έκθεση για την κατάσταση στο Ελληνικό.
Ο κ. Λάτσης εξήγησε πως λόγω της κρίσης το έργο μετατράπηκε από «κρατικό με ιδιωτικές νησίδες» σε «ιδιωτικό με κρατικές και κοινωνικές νησίδες». Οι συνθήκες που επέφεραν την αλλαγή αυτή ελπίζω να μην επιστρέψουν ποτέ στη χώρα, τόνισε ο κ. Λάτσης, προσθέτοντας πως τα αναπτυξιακά έργα που είναι πολλά – και πέρα του Ελληνικού- να βοηθήσουν να έχουμε μια πιο εύρωστη οικονομία.
Ο κ. Λάτσης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης, καθώς και τους προκατόχους του Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα. Ευχαρίστησε επίσης τους υπουργούς, τους δημάρχους, αξιωματούχους και τους κρατικούς λειτουργούς που βοήθησαν για το έργο, την οικογένειά του – την μητέρα του, την αδελφή του Μαριάννα που βοήθησε την Lamda στα πρώτα χρόνια, την αδελφή του Μαργαρίτα που βοήθησε στην ΑΜΚ της εταιρείας καθώς και τα παιδιά του που τον παρότρυναν να προχωρήσει, όταν είχε αμφιβολίες για το project – όπως και τη διοίκηση της Lamda.
Διαβάστε επίσης
Ελληνικό: Τα επίσημα εγκαίνια του τεράστιου project των 8 δισ. ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δίκη Πελικό: Η δήλωση της Ζιζέλ Πελικό μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας
- Τεχνική Ολυμπιακή: «Πράσινο φως» στον συμψηφισμό ζημιών ύψους 130 εκατ. ευρώ
- ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ: Διευκρινίσεις για τον τρόπο αμοιβής των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στις αργίες της εορταστικής περιόδου
- Τσουκαλάς σε Μαρινάκη για εποχικούς πυροσβέστες: Γιατί η κυβέρνηση αρνείται κάθε πρωτοβουλία που στηρίζει την κοινωνία;