• Business

    Σπύρος Χριστοδουλάτος (CS Compass): Πού υπάρχει ζήτηση για υψηλόβαθμα στελέχη, τι ζητούν οι εταιρείες

    Σπύρος Χριστοδουλάτος

    Σπύρος Χριστοδουλάτος


    «Οι εταιρείες θα συνεχίσουν να αναζητούν ικανά στελέχη με καινοτόμες ιδέες και στρατηγική σκέψη για να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της αγοράς», τονίζει ο Σπύρος Χριστοδουλάτος, ιδρυτής και Managing Partner της CS Compass Executive Consultants.

    Σε συνέντευξή του στο mononews.gr, ο κ. Χριστοδουλάτος σημειώνει ότι οι κύριες προκλήσεις περιλαμβάνουν αφενός την έλλειψη υποψηφίων με τις απαιτούμενες εξειδικευμένες δεξιότητες, αφετέρου τον έντονο ανταγωνισμό από άλλες εταιρείες.

    Όπως επισημαίνει, μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει σήμερα ένας ηγέτης είναι η συναισθηματική νοημοσύνη ή αλλιώς ενσυναίσθηση, για να μπορεί να εμπνέει και να καθοδηγεί τις ομάδες του σε περίοδο αλλαγών και προκλήσεων.

    Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Χριστοδουλάτου

    1. Πώς βλέπετε την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς εργασίας για υψηλόβαθμα στελέχη;

    Η αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική αυτήν την περίοδο. Η ζήτηση για ηγέτες με εξειδικευμένες δεξιότητες και εμπειρία παραμένει υψηλή, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένους κλάδους οι οποίοι είτε εμφανίζουν έντονη δραστηριότητα είτε υπόκεινται σε αλλαγές λόγω των κρίσεων των προηγούμενων ετών. Τα τελευταία χρόνια, καθώς και τα επόμενα, βλέπουμε και θα δούμε μεγάλη ζήτηση στελεχών στον κατασκευαστικό κλάδο καθώς στη χώρα μας επικρατεί οργασμός ανάπτυξης, σε αυτόν την ενέργειας, στον τραπεζικό κλάδο λόγω του μετασχηματισμού του πεπαλαιωμένου συστήματός μας, στην τεχνολογία και, βέβαια, στον τουρισμό. Οι εταιρείες αναζητούν στελέχη που μπορούν να ηγηθούν του οργανισμού τους μέσα από αβεβαιότητες και γρήγορες αλλαγές, γεγονός που αυξάνει την αξία των υποψηφίων με αποδεδειγμένες ηγετικές ικανότητες, ευελιξία και ενσυναίσθηση.

    1. Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στην εύρεση κατάλληλων στελεχών σε διαφορετικούς κλάδους;

    Οι κύριες προκλήσεις περιλαμβάνουν αφενός την έλλειψη υποψηφίων με τις απαιτούμενες εξειδικευμένες δεξιότητες, αφετέρου τον έντονο ανταγωνισμό από άλλες εταιρείες  και την ανάγκη για στελέχη που μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε νέες τεχνολογίες και μεταβαλλόμενες αγορές. Ειδικά στους κλάδους που προανέφερα, η ζήτηση για εξειδικευμένους επαγγελματίες υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά, γεγονός που δυσχεραίνει την εύρεση κατάλληλων στελεχών.

    1. Ποιες είναι οι τάσεις που παρατηρείτε στην αναζήτηση και επιλογή στελεχών τα τελευταία χρόνια;

    Τα τελευταία χρόνια οι οργανισμοί αναζητούν και τοποθετούν σε καίριες θέσεις όλο και νεότερα ηλικιακά στελέχη με αξιόλογο ακαδημαϊκό υπόβαθρο και προϋπηρεσία σε θέσεις ευθύνης. Στην ουσία το management έχει μεταβληθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια καθώς το diversity & inclusion είναι πιο ψηλά από ποτέ στις αξίες των εταιρειών. Επίσης, η ευελιξία λόγω των διαρκών μεταβολών που ζούμε σε όλα τα επίπεδα καθώς και η ψηφιακή εξοικείωση αποτελούν βασικούς παράγοντες επιλογής ενός στελέχους. Επιπλέον, υπάρχει μια μετατόπιση προς τη διαρκή εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς και την ενσωμάτωση της πολυμορφίας και της συμπερίληψης ως κεντρικών στοιχείων της στρατηγικής πρόσληψης. 

    1. Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία την αγορά εργασίας για υψηλόβαθμα στελέχη;

    Η πανδημία έχει επιταχύνει την ανάγκη για ηγέτες που μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την αλλαγή και την αβεβαιότητα. Επίσης, η κουλτούρα των εργαζομένων έχει αλλάξει άρδην. Έτσι, τα στελέχη πλέον δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ παράλληλα έχει ενισχυθεί η σημασία της ψηφιακής καινοτομίας και της εξ αποστάσεως εργασίας. 

    1. Ποιες δεξιότητες και χαρακτηριστικά θεωρούνται πλέον απαραίτητα για τους ηγέτες των επιχειρήσεων;

    Μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει σήμερα ένας ηγέτης είναι η συναισθηματική νοημοσύνη ή αλλιώς ενσυναίσθηση, για να εμπνέει και να καθοδηγεί τις ομάδες του σε περίοδο αλλαγών και προκλήσεων. Συνεχίζουν, ωστόσο, να αποτελούν σημαντικές δεξιότητες η ικανότητα λήψης αποφάσεων και ο προσανατολισμός στον στόχο και το αποτέλεσμα. 

    1. Πώς οι εταιρείες μπορούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλαντούχους επαγγελματίες σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας;

    Για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλαντούχους επαγγελματίες, οι εταιρείες πρέπει να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα αποδοχών και παροχών, ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη, καθώς και ένα περιβάλλον εργασίας που προάγει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Επίσης, η προώθηση μιας εταιρικής κουλτούρας που ενσωματώνει την πολυμορφία και τη συμπερίληψη είναι κρίσιμη για την ικανοποίηση και την αφοσίωση των εργαζομένων.

    1. Ποιοι είναι οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση ενός υψηλόβαθμου στελέχους να μετακινηθεί σε νέα θέση;

    Κύριοι παράγοντες ενός στελέχους για να μετακινηθεί είναι οι επαγγελματικές προκλήσεις και οι ευκαιρίες ανάπτυξης που του προσφέρουν τη δυνατότητα της ιεραρχικής και οικονομικής εξέλιξης, η εταιρική κουλτούρα και το ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών και παροχών. Επίσης, η φήμη και το όραμα της εταιρείας παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση ενός στελέχους να μετακινηθεί.

    1. Ποιες είναι οι προοπτικές για την αγορά εργασίας υψηλόβαθμων στελεχών στο άμεσο μέλλον;

    Οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά ευοίωνες με συνεχιζόμενη ζήτηση για ηγέτες που μπορούν να προσαρμοστούν σε ταχέως μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα και να καθοδηγήσουν τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό. Οι εταιρείες θα συνεχίσουν να αναζητούν ικανά στελέχη με καινοτόμες ιδέες και στρατηγική σκέψη για να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της αγοράς. 

    Ο Σπύρος Χριστοδουλάτος είναι ιδρυτής και Managing Partner της CS Compass Executive Consultants. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο από το 2008 παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Executive Search & Consulting και έχει πετύχει συνεργασίες με μεγάλες διεθνείς εταιρείες αλλά και με εγχώριους ομίλους εταιρειών από όλους σχεδόν τους κλάδους της αγοράς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    The Flow Partners: Το πρόταγμα «σπεύδε βραδέως» αποκτά μια νέα διάσταση και επικαιρότητα

    Παγκρήτια Τράπεζα: Προθεσμιακές καταθέσεις «Step Plus» τώρα και σε δολάριo ΗΠΑ

    ΔΕΗ: Αύξηση του μερίσματος – Ανάπτυξη σε ΑΠΕ, τηλεπικοινωνίες



    ΣΧΟΛΙΑ