Στο δύσκολο χώρο της υγείας, με το rebate και το clowback να περιορίζουν τα μεγέθη τους,  η Βιοϊατρική καταφέρνει να συνεχίζει να αναπτύσσεται και να επενδύει. Ψυχή της εταιρείας ο κ. Ευάγγελος Σπανός, χαράσσει τη στρατηγική και αναζητά ευκαιρίες ανάπτυξης και συνεχίζει να δηλώνει, ότι δεν πουλά την πλειοψηφία της εταιρείας και γι αυτό αρνήθηκε και την πρόταση της CVC.

Και καθώς η Ελλάδα κρατά χαμηλά τον πήχη στην ποιότητα στην υγεία, και πηγαίνει προς τα πίσω, όπως με το νόμο που έβαλε πληθυσμιακά κριτήρια στους τομογράφους, που έκλεισε την αγορά και δημιούργησε παρεμπόριο αδειών,  ο κ. Σπανός στρέφει το βλέμμα του προς την Κύπρο, όπου τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα.

Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας η ανάπτυξή της στην Κύπρο με μεγάλο διαγνωστικό επένδυσης 4 εκ. ευρώ και άλλα σχέδια, ενώ και στην Ελλάδα, δημιουργεί νέα μεγάλα διαγνωστικά στο Χαλάνδρι  έκτασης 3.400 τ,μ. , στο Περιστέρι 2.700 τ.μ. στην Εθνάρχου Μακαρίου και δέκα μικρά μικροβιολογικά στην Αθήνα και άλλα δέκα στη Θεσσαλονίκη.

Τη τελευταία διετία η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις 45 εκ. ευρώ και για το 2019 συνεχίζει την ανάπτυξη του δικτύου της  που σήμερα αποτελείται από  42 διαγνωστικά κέντρα με νεότερα αυτά στη Δάφνη, τη Νίκαια, Ραφήνα, Μαρκόπουλο τον Κορυδαλλό και την Πλατεία Αμερικής.

Ο τζίρος της Βοιατρικής μετά την αφαίρεση του rebate αναμένεται να φτάσει σε 135 εκ. ευρώ φέτος από 130 εκ. ευρώ πέρσι, αλλά τα κέρδη της εταιρείας πιέζονται και  από 50 εκ EBITDA που είχε  το 2015, στα 20 εκ. ευρώ   φέτος όπως και πέρσι.

Γιατί δεν πουλήσαμε στη CVC –Tα σχέδια για την Κύπρο

Στην Κύπρο η Βιοϊατρική έχει τη διαχείριση των εργαστηρίων του Γερμανικού Ογκολογικού κέντρου στη Λεμεσό, τη διαχείριση των εργαστηρίων μιας κλινικής στην Πάφο και 10 αιμοληπτικά κέντρα και τώρα σχεδιάζει μεγαλύτερη ανάπτυξη. «Και η CvC ενδιαφέρεται να αναπτυχθεί στην Κύπρο. Η CvC μας είχε προτείνει να μας εξαγοράσει αλλά ήθελε πλειοψηφικό πακέτο που εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε», σημείωσε ο κ. Σπανός.

«Η Κύπρος είναι 100 χρόνια μπροστά. Στην Κύπρο, πλέον μόνο με πιστοποιημένες εξετάσεις μπορείς να συμβληθείς με το Δημόσιο. Και όσοι δεν μπορούν να τις κάνουν  πρέπει να αγοράζουν υπηρεσίες από τα πιστοποιημένα εργαστήρια αλλά θα πρέπει να δηλώνουν που κάνουν τις εξετάσεις. Έτσι δεν γίνεται αυτό που γίνεται εδώ που πολλοί κάνουν τις εξετάσεις σε εργαστήρια φασόν χωρίς καμιά προδιαγραφή ποιότητας και χωρίς να το δηλώνει κανείς. Επίσης εδώ δεν υπάρχει απαίτηση πιστοποιημένων εξετάσεων ούτε πληρώνονται διαφορετικά».

Επίσης πλέον  τα δημόσια νοσοκομεία στην Κύπρο ελέγχονται από  μια δημόσια αρχή, η οποία θα αποφασίσει πως θα διοικηθούν, αν θα δώσει το μάνατζμαντ και τα εργαστήρια σε τρίτους. Και αυτή η προοπτική είναι σημαντική για τη Βιοϊατρική στην Κύπρο.

Στα σχέδια της εταιρείας είναι να  δημιουργήσει ένα μεγάλο διαγνωστικό κέντρο στη Λευκωσία, 2.700 τ.μ που  θα ανοίξει τον Ιούνιο για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες τώρα που υπάρχει  απαίτηση πιστοποίησης. «Θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τα εργαστήρια γιατί έχουν ανέβει οι προδιαγραφές. Έχουν στην Κύπρο ένα φανταστικό σύστημα αποζημιώσεων στις εξετάσεις, με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς ανά είδος εξετάσεων, οπότε όταν γίνονται περισσότερες εξετάσεις η τιμή κάθε μιας πέφτει ενώ όταν πέφτουν οι όγκοι των εξετάσεων ανεβαίνει η τιμή τους. Αν έχουν 30 εκ. για τις αιματολογικές όσες και να γίνουν το ίδιο ποσό μοιράζεται και έτσι λειτουργεί ο ανταγωνισμός.»

Παραλογισμός στην κοστολόγηση εξετάσεων

Το αντίθετο συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου το σύστημα αποζημιώσεων του ΕΟΠΥ για τις εξετάσεις είναι παράλογο, υποκοστολογεί και ζημιώνει τους παρόχους.

«Κάνουμε κοινωνικό έργο πραγματοποιώντας εξετάσεις που δεν βγαίνουν οικονομικά και μπαίνουμε μέσα. Οι ακτινογραφίες κοστίζουν 7,5 ευρώ και αν υπολογίσουμε το rebate από τα 4 ευρώ που δίνει ο ΕΟΠΥ, παίρνουμε πίσω από τα ταμεία τα 2 ευρώ. Δηλαδή για κάθε ακτινογραφία μπαίνουμε μέσα 5,5 ευρώ.

Δηλαδή με το rebate οι μεγάλες εταιρείες όπως εμείς παίρνουμε πίσω το μισό από την τιμή που δίνει ο ΕΟΠΥ. Το 2016 πρόσθεσαν 80 σημαντικές εξετάσεις τις οποίες κοστολόγησαν 16 εκ. ευρώ ενώ το κόστος τους ήταν 80 εκ. ευρώ. Εγώ τους είχα πει ότι είναι πολύ σημαντικές οι εξετάσεις όπως η ψηφιακή μαστογραφία ή οι μοριακές εξετάσεις αλλά κοστίζουν πολύ περισσότερο. Οι ακτινογραφίες πέρσι μας έβαλαν μέσα 1,3 εκ. ευρώ και 800.000 ευρώ το υπερηχογράφημα.»

Σε όλο τον κόσμο οι Δημόσιοι Οργανισμοί Περίθαλψης πληρώνουν διαφορετικά τις πιστοποιημένες εξετάσεις από τις μη πιστοποιημένες και αυτό αποτελεί ένα κίνητρο ποιότητας ώστε να έχουν λόγω τα διαγνωστικά κέντρα να πιστοποιούνται και να βελτιώνουν την ποιότητα των εξετάσεών τους.

«Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε στρατηγική στην υγεία και δεν είμαστε εστιασμένοι στην ποιότητα, μόνο στο βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος. Αντί να δώσουν κίνητρα στους μικρούς να συνεταιριστούν και να επιβραβεύουν τις επενδύσεις το μεγάλων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και την αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, κυριαρχεί η λογική της ισοπέδωσης προς τα κάτω και της υποβάθμισης», σημειώνει ο κ. Σπανός.

Ο νόμος που άνοιξε παρεμπόριο αδειών μαγνητικών τομογράφων

Οι εταιρεία έχει εγκαταστήσεις τρεις μαγνητικούς τομογράφους σε Ραφήνα, Μαρκόπουλο και Κορυδαλλό που όμως δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί… δεν έχουν άδεια. Ο λόγος είναι ο νέος νόμος που βγήκες το Φεβρουάριο ο οποίος δίνει άδειες με πληθυσμιακά κριτήρια. Αν και οι τομογράφοι από τον Αύγουστο του 2017 ήταν έτοιμοι και περιμένανε την Επιτροπή για τον έλεγχο ώστε να πάρουν την άδεια…. η Επιτροπή δεν ήρθε, και στο μεταξύ βγήκε ο νόμος για τα πληθυσμιακά κριτήρια ….με αναδρομική ισχύ!

Το αποτέλεσμα είναι οι μαγνητικοί τομογράφοι να είναι εγκατεστημένοι και ανενεργοί…μέχρι να κερδίσει η εταιρεία την υπόθεση στο ΣτΕ.

«Οι άδειες των μαγνητών θα φτάσουν να πωλούνται στα 300.000 ευρώ. Δηλαδή όσοι έχουμε άδειες αποκτούμε μια περιουσία που δεν μας ανήκει. Μας έκανε εντύπωση πως την εποχή που μιλάμε για μεταρρυθμίσεις και άνοιγμα της αγοράς, βγήκε ένας νόμος που κλείνει την αγορά και δημιουργεί παρεμπόριο αδειών. Και μάλιστα αναδρομικά τιμωρώντας μια επένδυση που ήδη είχε γίνει.

Ο νόμος είναι οπισθοδρομικός γιατί δεν δίνει κίνητρα για τεχνολογική ανανέωση. Ένας τομογράφος 30 ετών δεν έχει καμιά αξία διαγνωστική αλλά έχει αξία λόγω της άδειάς του και μια νέα επένδυση δεν μπορεί να γίνει γιατί πρέπει να αγοράσει ακριβά την άδεια. Ο νέος ακτινολόγος με ειδικότητα μαγνήτης και αξονικός δεν θα μπορεί σε όλη του τη ζωή να ανοίξει δική του δουλειά;

Όταν μαθεύτηκε ότι δεν έχουμε άδεια ήρθε μικροβιολόγος και μας πούλαγε τις άδειες 200.000 ευρώ τη μία… Έχουμε προσβάλει το νόμο στο ΣτΕ και περιμένουμε να μας δικαιώσει. Απλά ως τότε μια επένδυση 2 εκ. ευρώ κάθεται και δεν αποσβένεται…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: I’M POSITIVE: Ιστορίες ανθρώπων που σχετίζονται με HIV / AIDS

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ανοίγει» η αγορά φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα – Εγκρίθηκαν οι πρώτες άδειες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φάνης Σπανός: Ένας 34χρονος υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας