ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έσοδα ύψους 1,32 δισεκατομμυρίων ευρώ έφερε στην Ελλάδα το – μερικώς τροποποιημένο – πρόγραμμα της Golden Visa, από την αρχή του χρόνου έως και τον Νοέμβριο.
Δεδομένου ότι τα συνολικά στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για το σύνολο το 2023 θα περιλαμβάνουν τις χρυσές βίζες που εκδίδονται το Δεκέμβριο, καθώς και ότι για το τελευταίο πεντάμηνο του χρόνου το όριο για την απόκτηση του διαβατηρίου έχει διπλασιαστεί σε 500.000 ευρώ για τα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής, τη Θεσσαλονίκη τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, υπολογίζεται ότι φέτος σπάει το ρεκόρ εσόδων, που εκτιμώνται ότι θα διαμορφωθούν σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια.
Με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, έως το Νοέμβριο είχαν κατατεθεί 9.459 αιτήματα μόνιμου επενδυτή, αυξημένα κατα 117% σε σύγκριση με το εντεκάμηνο του 2022. Τα αιήματα αρχικής χορήγησης ήταν 7.752, που ισοδυναμούν με επενδύσεις σε real estate ύψους τουλάχιστον 1,9 δισ.. Η ζήτηση δεν έχει αρχίσει ακόμα να επηρεάζεται από την αύξηση των επενδύσεων στο μισό δισεκατομμύριο, αν και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως αυτό είναι αναπόφευκτο τους προσεχείς μήνες. Τουλάχιστον, όμως, από τον Αύγουστο, οπότε άρχισε να ισχύει το νέο διπλάσιο όριο, υποβλήθηκαν 2.866. Τα αιτήματα ισοδυναμούν σε 716 εκατομμύρια, ποσό υπολογισμένο συντηρητικά, καθώς δεν είναι γνωστό αν οι αιτήσεις αφορούν επενδύσεις σε περιοχές που ισχύει το νέο όριο.
Πάντως, οι Golden Visa που έχουν εκδοθεί φέτος αγγίζουν τις 5.302 (αυξημένες 112%), από όπου προκύπτει και το ελάχιστο ποσό επενδύσεων 1,3 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα διαβατήρια σε ισχύ ανήκουν σε πολίτες από την Κίνα (45%) και ακολουθεί η Ρωσία (14%), η Τουρκία (10%) και η
Αίγυπτος 5%, ενώ στο παιχνίδι αναμένεται να μπουν και Ισραηλινοί πολίτες, έπειτα από τις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή.
Αν και η ταχύτητα ανταπόκρισης στη ζήτηση έχει ανέβει, οι εκκρεμείς αιτήσεις για χορήγηση Golden Visa φτάνουν τις 8.461, το 75% των οποίων αφορά σε αρχική χορήγηση και περιλαμβάνει κυρίως τους επενδυτές από Κίνα (κατά 69%). Η μερίδα του λέοντος, και συγκεκριμένα 7.490 εκκρεμότητες, αφορούν σε αγορές ακινήτων που θα γίνουν στην Αττική, αφού και μετά το διπλασιασμό του ορίου, οι επενδυτές εκεί στρέφονται, αναζητώντας ευκαιρίες σε Πειραιά, δυτικά προάστια και Αργοσαρωνικό.
Golden Visa για διατηρητέα
Αυτή ήταν η πρώτη αλλαγή που θέσπισε η κυβέρνηση για το πρόγραμμα, το οποίο έχει αποφέρει σχεδόν 3 δισ. από όταν τέθηκε σε εφαρμογή. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο κάδρο είναι ειδική ρύθμιση για το ελάχιστο όριο της Golden Visa, ειδικά για τα διατηρητέα κτίρια. Σκοπός του υπουργείου είναι να κατευθυνθούν επενδυτικά κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, από πολιτιστικής και περιβαλλοντικής πλευράς.
Κι ενώ στην Ελλάδα «επικαιροποιείται», σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία καταργείται, ως μέσο αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης. Το 2022, ο αριθμός των διαθέσιμων κατοικιών στην Πορτογαλία (όπου το όριο ήταν ήδη στα 500.000 ευρώ) έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, με το κόστος των κατοικιών στη Λισαβόνα να αυξάνεται κατά 30% την τελευταία πενταετία.
Στην Ελλάδα, από το 2014, η Golden Visa είχε ως αποτέλεσμα την άδεια διαμονής σε περίπου 9.000 πολίτες που κατοικούν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων σε ακίνητα, σύμφωνα με στοιχεία της Berkshire Hathaway HomeServices. Πέραν, πάντως, από τα έσοδα του προγράμματος, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 7η θέση ανάμεσα σε 15 κορυφαίες χώρες, με προβλεπόμενη εισροή 1.200 αγοραστών υψηλής καθαρής αξίας για το 2023, ποσοστό αυξημένο κατά 20%, συγκριτικά με το 2022, ενώ ακολουθεί η Πορτογαλία (στην 9η θέση) και η Ισπανία (στην 14η θέση).
Διαβάστε επίσης:
Bloomberg: Οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα αυξάνονται ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση