Μέχρι τον Ιανουάριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσχισης των εμπορικών κέντρων της Lamda Development από τη μητρική, με σκοπό η εισαγωγή των malls στο Χρηματιστήριο να επιτευχθεί έως τον Ιούλιο του 2024.

Χθες οι μέτοχοι άναψαν το πράσινο φως του σχεδίου σύμβασης διάσπασης της Lamda Olympia Village, που ελέγχει το The Mall Athens) και απορρόφησής της από τη Lamda Malls. Το τελικό βήμα θα είναι να δημιουργηθεί μία εταιρική οντότητα, στην ομπρέλα της οποίας θα ενταχθούν οι θυγατρικές που ελέγχουν κάθε ένα από τα τέσσερα συν δύο υπό ανάπτυξη εμπορικά κέντρα της Lamda, αλλά και οι εταιρείες που τα διαχειρίζονται.

1

Η δημόσια εγγραφή θα συνοδευτεί με αύξηση κεφαλαίου, ώστε να ενισχυθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες ανάπτυξης των malls, ενώ σε ό,τι αφορά το ποσοστό που θα διατεθεί, αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές. Σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Παρασκευής ο Οδυσσέας Αθανασίου, είναι εφικτή η άντληση 150 εκατομμυρίων, όπως άλλωστε ειπώθηκε και στο Investor Day του Ιουλίου. Η συνέλευση σηματοδότησε «μία διαδικασία απλοποίησης των νομικών οντοτήτων ώστε να πάμε σε ένα κατανοητό και αποτελεσματικό τρόπο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο», όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος.

Η αξία του χαρτοφυλακίου των τεσσάρων malls που λειτουργούν ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και θα φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ έως το 2028, όταν θα έχουν εγκαινιαστεί τα Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria στο ακίνητο του πρώην αεροδρομίου. Σε επίπεδο καθαρής αξίας του χαρτοφυλακίου (δηλαδή, μετά την αφαίρεση των δανείων) το 2024 θα φτάσει τα 850 εκατ. ευρώ.

Την πρώτη χρονιά κατά την οποία θα λειτουργήσουν και τα έξι εμπορικά του ομίλου, δηλαδή το 2027, το EBITDA υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί σε 168 εκατ. ευρώ, ενώ ποσό 72 εκατομμυρίων θα προέλθει από τα λειτουργικά κέρδη του Riviera Galleria και του Vouliagmenis Mall. Αναφορικά με τα δύο τελευταία ακίνητα, η ανάπτυξή τους απαιτεί χρηματοδότηση ύψους 1,05 δισ. ευρώ, η οποία έχει εν μέρει εξασφαλιστεί, ενώ επιπλέον ρευστότητα θα δημιουργηθεί χάρη στην ΑΜΚ της εισαγωγής.

Εταιρείες συμμετοχών κάτω από τη Lamda

Το βήμα αυτό είναι το πρώτο προς της δημιουργία και άλλων εταιρειών συμμετοχών, δεδομένου ότι η Lamda αποτελεί σήμερα μια εταιρεία που έχει στο χαρτοφυλάκιό της επενδυτικά ακίνητα – όσα είναι σε λειτουργία και παράγουν κέρδη – και ταυτόχρονα, κάνει αναπτύξεις, «κι αυτό είναι κάτι που τη ζημιώνει». Σε δεύτερο χρόνο, η Lamda θα εξετάσει τη δημιουργία μίας ξεχωριστής οντότητας με τις τρεις μαρίνες, Φλοίσβου, Αγίου Κοσμά και Κέρκυρας και όποιο άλλο asset προσθέσει η εταιρεία στο χαρτοφυλάκιό της, η οποία θα μπορούσε επίσης να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

«Ο στόχος είναι η Lamda να έχει οντότητες με καλή αξία και είτε να μπουν κι άλλοι επενδυτές, είτε οι μέτοχοι να συμμετάσχουν κατά βούληση σε ορισμένες από αυτές. Δίνουμε τη δυνατότητα στους μετόχους να διαλέξουν αν θα συμμετάσχουν σε όλες τις δραστηριότητες ή σε επιμέρους», διευκρίνισε ο Οδυσσέας Αθανασίου. Πάντως, αρχική σκέψη της διοίκησης ήταν στη Lamda Malls να συμπεριληφθούν κι άλλα επενδυτικά ακίνητα του ομίλου, δηλαδή οι μαρίνες αλλά και κτίρια γραφεία που θα αναπτυχθούν στο Ελληνικό.