ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η εργατικότητα έχει και τα όρια της, καθώς δεν υπάρχει τίποτα πιο εγωιστικό από το να πηγαίνεις στην δουλειά όταν είσαι άρρωστος. Μπορεί αυτή η προθυμία κάποιου εργαζομένου να επιβραβευτεί από τον προϊστάμενο του ωστόσο, οι συνάδελφοι του μάλλον έχουν διαφορετική άποψη.
Για τους περισσότερους από εμάς το να είσαι στο γραφείο μπροστά στον υπολογιστή, ενώ είσαι άρρωστος φαντάζει πραγματικό βασανιστήριο, ωστόσο σύμφωνα με έρευνα του National Bureau of Economic Research, μέχρι σήμερα 3 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πηγαίνουν στις δουλειές τους, ενώ έχουν κάποια γρίπη ή κολλητική ασθένεια, μια συνήθεια που οι επιστήμονες αποκαλούν “μεταδοτική παρουσία”.
Μάλιστα, οι ερευνητές εξέτασαν τα στατιστικά στοιχεία, από διάφορες πόλεις στις οποίες υφίσταται η αναρρωτική άδεια των εργαζομένων και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Η έρευνα έδειξε πως το ποσοστό των κολλητικών ασθενειών έπεσε κατά 5%, αμέσως μετά την εφαρμογή των αναρρωτικών αδειών. Αυτό για μια πόλη 100,000 κατοίκων σημαίνει 100 λιγότερες λοιμώξεις την εβδομάδα.
Συγκεκριμένα η έρευνα απέδειξε πως, όσο οι άρρωστοι εργαζόμενοι αναρρώνουν στο σπίτι τους, τόσο το ποσοστό των κολλητικών ασθενειών μειώνεται. “Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να βλέπεις τους συνάδελφους σου να φτερνίζονται και μέσα σου να εύχεσαι να μην κολλήσεις” λέει ο Nicolas R. Ziebarth, ερευνητής και βοηθός καθηγητή στο Cornell University.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η συνήθεια αυτή προκύπτει είτε εξαιτίας οικονομικών απωλειών, καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων δεν έχει πρόσβαση σε αναρρωτικές άδειες, είτε εξαιτίας αυξημένου όγκου εργασίας μετά την απουσία τους. Τέλος υπάρχουν και εκείνοι που απλώς αγαπούν την δουλειά τους και βρίσκουν περισσότερο ενδιαφέρον στο να πάνε στο γραφείο τους από το να μείνουν σπίτι τους.
“Μερικοί θέλουν απλώς να δείξουν ότι είναι σκληροί και εργατικοί” τονίζει ο Ziebarth. Μια συνήθεια όμως που, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, μπορεί να κοστίσει σε μια εταιρεία τουλάχιστον 150 δισ. δολ. τον χρόνο. Ακόμη το 1/3 των εργαζομένων που έρχονται στο γραφείο, ενώ είναι άρρωστοι τότε αυτομάτως είναι και λιγότερο παραγωγικοί.
Για εκείνους ωστόσο, που έχουν μια κρίσιμη προθεσμία να προλάβουν, τότε υπάρχει και η λύση της τηλεπικοινωνίας, μιας ιδιαίτερα διαδεδομένης πρακτικής, που εφαρμόζουν πολλές εταιρείες. Άρα αυτοί που επιθυμούν να δουλέψουν, ενώ είναι άρρωστοι, μπορούν να το κάνουν και από το σπίτι τους.
Και αν κάποιος ιδιαίτερα “πρόθυμος” συνάδελφος σας συνεχίζει να μην καταλαβαίνει ότι διασπείρει τα μικρόβια του, τότε μπορείτε απλώς να του πείτε ευγενικά “πήγαινε σπίτι σου” και να ελπίσετε ότι κάποια στιγμή θα πάρει το μήνυμα.
P.S: Bless you!
Διαβάστε ακόμη:
http://www.mononews.gr/thelete-prada-se-kali-timi-eteria-afxani-tis-online-prosfores-tis/70348
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί