Τάση που αναδείχθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας και η οποία όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει είναι η όλο και πιο συχνή επιλογή των συνοικιακών μικρών σούπερ μάρκετ από τους καταναλωτές για τις αγορές τους.

Οι ανατιμήσεις σε συνδυασμό με τον περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος έχει επιφέρει αλλαγές και στην αγοραστική συμπεριφορά.

1

Οι καταναλωτές, με βάση τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων αγοράς  IRI για το πρώτο εξάμηνο του 2022 επέστρεψαν στις μικρές σάλες -στα καταστήματα της γειτονιάς, αποφεύγοντας και τα έξοδα μετακινήσεων με το αυτοκίνητο σε μια περίοδο που τα καύσιμα έχουν ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη.

Ετσι, τα μικρά συνοικιακά καταστήματα, όπως και στην περίοδο της πανδημίας είδαν τις πωλήσεις τους να ανεβαίνουν. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της IRI, οι πωλήσεις των μικρών καταστημάτων που παράγουν το 13,5% του τζίρου των σούπερ μάρκετ και έχουν επιφάνεια έως 400 τ.μ. αυξήθηκαν κατά 6,6%. Στο +2,4% περιορίσθηκε η ανάπτυξη των πωλήσεων των υπέρ μάρκετ, το μερίδιο των οποίων αγγίζει πλέον το 14,4%. Τα μεσαία καταστήματα με επιφάνεια έως 1.000 τ.μ. και συνολικό μερίδιο 33,9% αναπτύχθηκαν με ρυθμό +0,5% και τα καταστήματα από 1.000 έως 2.500 τ.μ. που παράγουν το 38,2% του συνολικού τζίρου του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων κατέγραψαν απώλειες 0,8%.

Στη μετακίνηση των καταναλωτών στα μικρού μεγέθους καταστήματα και στα πολύ μεγάλα είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης. Όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά ««η τάση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς είναι να φεύγει σταδιακά ο κόσμος από τα μεσαία και μεγάλα σούπερ – μάρκετ και να πηγαίνει ή στα πολύ μεγάλα hyper market ή στα πολύ μικρά, για διαφορετικούς λόγους. Η τάση αυτή που εμφανίστηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, φαίνεται ότι έχει παραμείνει πλέον».

Άνοδος τζίρου λόγω ανατιμήσεων

Στα 4,147 δισεκ. ευρώ έφτασε ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το πρώτο εξάμηνο σημειώνοντας αύξηση κατά 1,1%. Η εισροή στα ταμεία των σούπερ μάρκετ επιπλέον 66 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι οφείλεται στις ανατιμήσεις με την  με την ανάπτυξη των πωλήσεων να προκύπτει το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, λόγω πληθωρισμού που προσέγγιζε το 10%.

Ωστόσο, σε όγκο οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,2%. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, πτώση 4,2% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Μάιο εφέτος, καθώς καταγράφηκε μείωση στην πλειονότητα των επιμέρους καταστημάτων.  Ειδικότερα, οι πωλήσεις μειώθηκαν σε: Ένδυση- υπόδηση (17,9%), Τρόφιμα- ποτά- καπνό (10%), Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (7,6%), Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (6,8%) και Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη (1,1%). Στον αντίποδα, ο τζίρος αυξήθηκε σε: Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (8,3%), Πολυκαταστήματα (5%) και Φαρμακευτικά- καλλυντικά (2,8%).

Αναλυτικά, όπως αποτυπώνεται από την έρευνα της ΙRI, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα ακολούθησαν τον γενικό δείκτη, δηλαδή κινήθηκαν με +3,4%. Σχεδόν διπλάσιo ήταν το ποσοστό στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας (+6%) και στο +4,9% η μεσοσταθμική αύξηση τιμών στα προϊόντα για το σπίτι.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν στις υποκατηγορίες: γαλακτοκομικά (+6,2%), προϊόντα υγιεινής (+9%), προϊόντα καθαρισμού για το σπίτι (+5,4%) και προϊόντα μαγειρικής (+9%).

Μείωση όγκου πωλήσεων

Με βάση την έρευνα της IRI εκεί που καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις υπήρξε και πλήγμα στους όγκους πωλήσεων. Οι μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο όγκου καταγράφηκαν στα προϊόντα σπιτιού -7,1%, στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας -5,4% ενώ κατά 1,5% υποχώρησαν οι πωλήσεις της κατηγορίας τρόφιμα. Στις επιμέρους κατηγορίες των τριών μεγάλων κατηγοριών, οι πωλήσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκαν σε όγκο 5,6%, -5,5% των κατεψυγμένων, -9,2% των αλκοολούχων και -5,2% των προϊόντων προσωπικής υγιεινής.

Μείωση προσφορών και στροφή στα private label

Να σημειωθεί ότι στη μείωση των όγκων συνέβαλλε και η μείωση τις προσφορές, οι οποίες  μειώθηκαν κατά 1,2 μονάδες στην κατηγορία των ταχυκίνητων κωδικών, 0,8 μονάδες στα τρόφιμα, 1,9 μονάδες στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής και 3,3 μονάδες στα προϊόντα για το σπίτι.

Βέβαια οι καταναλωτές, όπως παγίως συμβαίνει σε περιόδους κρίσης, στράφηκαν στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, που είναι φθηνότερα μια και δεν έχουν έξοδα διαφήμισης, ενώ στις περιπτώσεις των φρέσκων (γάλα, γιαούρτι κτλ), δεν έχουν και κόστη επιστροφών στους προμηθευτές.

Έτσι, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αύξησαν τα μερίδιά τους στο 16%, από 14,8% που ήταν το 2021.

Διαβάστε επίσης

Οι ανατιμήσεις προϊόντων δεν έσωσαν τα κέρδη της ΦΑΓΕ