• Business

    Σούπερ μάρκετ: Τέλος στα καρτελάκια «Μόνιμη Μείωση Τιμής 5%»

    • Άννα Διανά
    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας


    Μέχρι την Παρασκευή θα βλέπουν οι καταναλωτές τα γνώριμα καρτελάκια «Μόνιμη Μείωση τιμής 5%» στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Από την 1η Ιουνίου τα κόκκινα καρτελάκια με το -5% θα εξαφανιστούν, αφού το μέτρο με ισχύ τις 31 Μαΐου δεν πρόκειται να ανανεωθεί.

    Ένα μέτρο το οποίο με τη λήξη του θα άρει και την κλειδωμένη τιμή για έξι μήνες που είχαν τα περίπου 1.300 προϊόντα που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Το μέτρο είχε προσωρινό χαρακτήρα όπως σημειώνει o γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος στο mononews και δεν χρειάζεται η παράτασή του αφού έχουν τεθεί σε ισχύ οι παρεμβάσεις που βάζουν τρίμηνο μπλόκο στις προσφορές για τα προϊόντα οι τιμές των οποίων αυξάνονται.

    Γιατί δεν ανησυχεί το υπουργείο για ανατιμήσεις

    Όπερ σημαίνει ότι το υπουργείο δεν ανησυχεί ότι θα υπάρξουν μαζικές ανατιμήσεις λόγω λήξης του μέτρου αν οι προμηθευτές δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με την απαγόρευση προσφορών και προωθητικών ενεργειών για τρεις μήνες.

    Το μέτρο της  «Μόνιμης Μείωσης Τιμής 5%» είναι το πρώτο από μια σειρά παρεμβάσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι επίσης προσωρινού χαρακτήρα, που η μία παράταση ακολουθεί την άλλη. Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους με ισχύ από το 2021, έχει παραταθεί δύο φορές επί θητείας του σημερινού υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα. Αντίστοιχα, το Καλάθι του Νοικοκυριού με διαδοχικές παρατάσεις από τον Νοέμβριο του 2022 που θεσμοθετήθηκε είναι ακόμη σε ισχύ μαζί με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους έως τις 30 Ιουνίου.

    Παράλληλα τρέχουν και τα πρόσφατα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα με ισχύ έως το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για το μέτρο της τρίμηνης απαγόρευσης των προσφορών και εκπτώσεων στα σούπερ μάρκετ για τα προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα, μέτρο που οδήγησε τον Σύνδεσμο που εκπροσωπεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό να προσφύγουν στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Αντίστροφη μέτρηση για την άρση των μέτρων

    Παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα τόσο στο mononews όσο και από βήματος Βουλής στη συζήτηση για την ακρίβεια ότι «όλα τα μέτρα δουλεύουν. Δεν πρόκειται να πάρουμε τίποτα πίσω, από το καλάθι του νοικοκυριού μέχρι και τα τελευταία μέτρα και ό,τι ισχύει θα παραμείνει μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός στον μέσο όρο της Ευρώπης» η αντίστροφη μέτρηση για την άρση τους έχει ξεκινήσει.

    Η πορεία του πληθωρισμού στα τρόφιμα είναι αυτή που θα κρίνει και την παράταση ή όχι των μέτρων που λήγουν στο τέλος του επόμενου μήνα. Λίγες ημέρες πριν τη λήξη του μέτρου για το πλαφόν θα εξεταστούν τα τελευταία δεδομένα όπως αποτυπώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να αποφασιστεί αν θα παραταθεί ή όχι σε αντίθεση με το Καλάθι του Νοικοκυριού που είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί.

    «Αγκάθι» το πλαφόν για  βιομηχανία και λιανεμπορίο

    Άλλωστε το μεγάλο «αγκάθι» για προμηθευτές και λιανεμπόριο δεν είναι το Καλάθι του Νοικοκυριού αλλά το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

    Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Ιωάννης Γιώτης έθεσε το θέμα στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.  «Υπάρχει το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους με ημερομηνία σύγκρισης την 31/12/ 2021. Ελέγχονται εταιρείες με αυτήν την ημερομηνία με έναν ακαθόριστο τρόπο, όταν έχουν συμβεί τόσα πολλά» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό σημειώνοντας παράλληλα ότι η βιομηχανία έχει στηρίξει όλα τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια.

    Στην ίδια κατεύθυνση ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, Αριστοτέλης Παντελιάδης έχει κάνει λόγο πολλές φορές για υπερρύθμιση της αγοράς ζητώντας απόσυρση των μέτρων. Στην τελευταία του παρέμβαση τον περάσμενο μήνα σε πάνελ με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα έθεσε το θέμα εκφράζοντας επιφυλακτικότητα  «για την αποτελεσματικότητα των συνεχών και έντονων νομοθετικών παρεμβάσεων», οι οποίες όπως είπε  «δεν λύνουν τα προβλήματα και δεν οδηγούν στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού».

    Κλείνοντας μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα πως «όσο ο πληθωρισμός εξομαλύνεται, θα αρχίσουν να αποσύρονται τα μέτρα ώστε να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα για την αγορά».

    Διαβάστε επίσης

    Αλέξανδρος Δανιηλίδης (Αθηναϊκή Ζυθοποιία): Με καλές τιμές μπίρας το Euro 2024

    Μετά τη Wolt και η efood με μηνιαία συνδρομή

    Τα κόλπα των πολυεθνικών για να ανεβάζουν τις τιμές – Τι δείχνει το πρόστιμο-μαμούθ στη Mondelez



    ΣΧΟΛΙΑ