Θετικό αναμένεται και φέτος το πρόσημο για τα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα δυο σενάρια που «έτρεξε» η εταιρεία ερευνών Nielsen.

Στο πρώτο σενάριο, που φέρει την κωδική ονομασία «stay home» και έχει βασισθεί στην υπόθεση ότι η φετινή χρονιά θα «κυλήσει» όπως πέρυσι (δηλαδή με εστίαση και λιανεμπόριο να ανοιγοκλείνουν, με κατά τόπους lockdown και περιορισμένη τουριστική κίνηση), προβλέπεται αύξηση στις πωλήσεις των ταχυκίνητων κωδικών κατά 6%.

Στο δεύτερο σενάριο, που φέρνει την κωδική ονομασία «the unlock» και βασίζεται στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα από το δεύτερο εξάμηνο του έτους (δηλαδή με ανοιχτή εστίαση και λιανεμπόριο, χωρίς lockdown και το πρόγραμμα των εμβολιασμών να έχει προχωρήσει ικανοποιητικά), προβλέπεται αύξηση στις πωλήσεις των ταχυκίνητων κωδικών κατά 2,6%.

Ήδη, πάντως μέχρι και τα μέσα Μαρτίου οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ εμφανίζονται αυξημένες κατά 5,7% (εξαιρουμένων των εκπτωτικών καταστημάτων). Το στέλεχος της Nielsen, Νικολέττα Σπερελάκη, πάντως έσπευσε να τονίσει πως οι προβλέψεις είναι αρκετά δύσκολες καθώς η κατάσταση παραμένει ρευστή και τα δεδομένα σχετικά με την επανεκκίνηση της αγοράς μεταβάλλονται διαρκώς.

Έτος ορόσημο το 2020

Όλα αυτά έρχονται μετά από μια χρονιά ορόσημο για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, όπου ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων κατέγραψε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη πωλήσεων της τελευταίας 15ετίας με ρυθμό 8,8%. Μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος και μετά την επιβολή του πρώτου lockdown, η ζήτηση εκτοξεύθηκε και οδήγησε τους τζίρους των σούπερ μάρκετ σε… αστρονομικά επίπεδα για τον κλάδο.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης καταγράφηκε ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων, καθώς στη συμπρωτεύουσα εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα και η πρώτη που μπήκε σε lockdown ενώ τη χαμηλότερη αύξηση παρουσίασε η Κρήτη, λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης.

Οι τρεις μεγαλύτεροι λιανέμποροι (Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος και Lidl) συγκέντρωσαν τη «μερίδα του λέοντος», αφού απορρόφησαν περίπου το 65% του τζίρου που πραγματοποιήθηκε στον κλάδο.

Ένας από τους παράγοντες που ενίσχυσε τη δυναμική τους ήταν το γεγονός πως διαθέτουν μεγαλύτερα καταστήματα, τα οποία βρέθηκαν ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία (αναζήτηση ποικιλίας, αποφυγή ελλείψεων, τήρηση αποστάσεων ασφαλείας κ.ά.). Είναι ενδεικτικό πως τα καταστήματα άνω των 1.000 τ.μ, ήτοι τα Hyper Markets και τα Launch Super Markets παρουσίασαν ανάπτυξη 17,8% και 9,7% αντίστοιχα.

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, στη διάρκεια του 2020 συνεχίστηκε η συγκέντρωση του κλάδου στα «χέρια λίγων και ισχυρών» αφού οι έξι πρώτοι λιανέμποροι πραγματοποίησαν το 84% του τζίρου της ελληνικής αγοράς.

Οι τιμές και η ιδιωτική ετικέτα

Όσον αφορά στην πορεία των τιμών, οι αναλυτές της Nielsen αναφέρουν πως η μεταβολή ήταν αρνητική κατά 0,5% το 2020 ενώ τονίζουν πως οι αποπληθωριστικές πιέσεις δεν προήλθαν ούτε από την ιδιωτική ετικέτα αλλά και ούτε και από την αύξηση των προσφορών. Αντίθετα, οι προσφορές ύστερα από συνεχόμενα χρόνια ανοδικής πορείας υποχώρησαν κατά 2,5% στα επώνυμα προϊόντα. Η ιδιωτική ετικέτα παρά τις χαμηλότερες τιμές που παρέχει δεν κέρδισε έδαφος, αντίθετα, υποχώρησε περαιτέρω, με το μερίδιο της να διαμορφώνεται στο 14,2% (στην αγορά εκτός των εκπτωτικών καταστημάτων).

Τα προϊόντα που ξεχώρισαν

Τέλος, αναφορικά με τα προϊόντα που ξεχώρισαν την περσινή χρονιά ήταν τα άλευρα, με αύξηση 38,1% και το βούτυρο με 26,5%, υλικά που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική καθώς η παραμονή στο σπίτι οδήγησε τα νοικοκυριά να μαγειρέψουν περισσότερο στο σπίτι.

Επίσης, ξεχώρισαν η λαδόκολλα με 35,7%, τα καθαριστικά για φούρνους κατά 28,5%, τα λευκά ποτά και το κρασί με άνοδο 21,1% και 17,4% αντίστοιχα και τα καθαριστικά για το σπίτι κατά 37%.

Αντίθετα, τα προϊόντα που σχετίζονται με την φροντίδα των υποδημάτων έχασαν το ¼ των πωλήσεων, αφού μειώθηκε η ανάγκη για κοινωνική επαφή.