ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Στην επιβολή νέων προστίμων συνολικού ύψους 120.340 ευρώ σε δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια, προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, λίγες μέρες μετά το πρόστιμο-ρεκόρ των 647.000 ευρώ που είχε επιβληθεί σε άλλη αλυσίδα.
Συγκεκριμένα, επιβάλλονται, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, πρόστιμα σε δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα 86.340 ευρώ στη μία και 34.000 ευρώ στη δεύτερη, διότι σε ελέγχους που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς διαπιστώθηκε ότι πωλούσαν με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά παράβαση του άρθρου 21 (παρ. 4β) της από 20/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 68) «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης».
Στην ανακοίνωση ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνεται ότι η δημοσιοποίηση των επωνυμιών των επιχειρήσεων, στις οποίες επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από τη Βουλή των Ελλήνων.
Τη Μεγάλη Δευτέρα η νομοθετική ρύθμιση
H νέα ρύθμιση αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή πιθανότατα τη Μεγάλη Δευτέρα, όπως ανέφερε το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Άλλωστε όπως είχε γράψει το mononews.gr οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν αρχίσει τις προηγούμενες μέρες να επεξεργάζονται τις διατάξεις που θα περιλαμβάνονται, σε συνεργασία με νομικούς, ώστε η σχετική ρύθμιση να έρθει πριν από Πάσχα. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν η δημοσιοποίηση της επωνυμίας της επιχείρησης θα γίνεται με την πρώτη παράβαση ή μόνο σε περίπτωση υποτροπής.
Πηγές του υπουργείου εξηγούσαν ότι εκείνο που αναζητείται είναι η «οδός» ώστε στη ρύθμιση που θα έρθει προς ψήφιση να μην υπάρχει το «ρίσκο» η επιχείρηση που πιάστηκε να παρανομεί και της οποίας το όνομα έχει δημοσιοποιηθεί, να στρέφεται στη συνέχεια στα δικαστήρια εναντίον του κράτους.
Με δεδομένο ότι η αγορά βρίσκεται σε μία περίοδο μεγάλης κρίσης, όπου τα φαινόμενα αισχροκέρδειας αποκτούν άλλη διάσταση και έχουν μεγάλες συνέπειες για τους καταναλωτές, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι υπάρχει η δυνατότητα κλιμάκωσης των μέτρων που λαμβάνει η Πολιτεία. Και επομένως να βρεθεί τρόπος ώστε ξεπεραστούν τα νομικής φύσεως εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν για το ίδιο θέμα, σε μία περίοδο κανονικότητας.
Αυτό όπως εξηγούν, μπορεί να γίνει εάν για παράδειγμα η νομοθετική ρύθμιση που έρθει, έχει ισχύ για ένα συγκριμένο χρονικό διάστημα. Όσο δηλαδή διαρκεί και η κρίση. Όπως έγινε και με άλλες ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν την περίοδο των lockdown και της πανδημίας.
Διαβάστε επίσης:
Πώς η κυβέρνηση θα δημοσιοποιεί τις επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν – Όλο το παρασκήνιο
Άδωνις Γεωργιάδης: Επέβαλε σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ πρόστιμο 647.000 ευρώ για αισχροκέρδεια – Το μεγαλύτερο στην ιστορία