Στην περιοχή της Αρκτικής που ελέγχεται από τη Σουηδία ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα ορυκτών με σπάνιες γαίες στην Ευρώπη, το οποίο ενδεχομένως να σπάσει το μονοπώλιο της Κίνας στην αγορά πρώτων υλών.

Το κοίτασμα, που βρέθηκε από τη Σουηδική εταιρεία κρατικών εξορύξεων LKAB, περιέχει περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνους σπάνιων γαιών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, που μεταφέρει το Bloomberg.  Όπως αναφέρει η εταιρεία, οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο της εξερεύνησης και το πλήρες μέγεθος του κοιτάσματος, στο μεγαλύτερο ορυχείο της στην Αρκτική πόλη Κιρούνα, δεν είναι ακόμα γνωστό.

1

Όπως πιστοποιεί εκπρόσωπος της εταιρείας, θα χρειαστούν περίπου 10 με 15 χρόνια, πριν ξεκινήσει η εξόρυξη και η διάθεση ακατέργαστων υλικό στην αγορά. Παράλληλα έγινε αναφορά σε ένα χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει άλλες διαδικασίες αδειοδότησης στον κλάδο, με την LKAB να σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για παραχώρηση εξερεύνησης φέτος, πριν ζητήσει τις σχετικές άδειες

Η σχετική έλλειψη των ορυκτών σπάνιων γαιών έχει αναγνωριστεί ως ένα μείζον εμπόδιο στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Κίνα και μέρη της Νότιας Ασίας έχουν το μονοπώλιο στην εξόρυξη και την επεξεργασία σπάνιων γαιών. Μία γεωλογική έρευνα των ΗΠΑ του 2022 αναφέρει ότι η Κίνα για το 2021 διέθετε γύρω στους 44 εκατομμύρια τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών, ενώ η χώρα παρήγαγε 168.000 τόνους από τους 140.000 της προηγούμενης χρονιάς.

Αυτό είναι σχετικά «επίπονο» για την Ευρώπη, όταν η ΕΕ προσπαθεί να εισέλθει δυναμικά στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη Σουηδία να παίζει ήδη ρόλο κλειδί στις φιλοδοξίες της. Η χώρα προμηθεύει περίπου το 90% του σιδηρομεταλλεύματος της ηπείρου, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από τα ορυχεία της LKAB στο βορρά.

Ο γεωλόγος Erik Jonsson από το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Σουηδίας ανέφερε ότι το εύρημα του LKAB θα μπορούσε να αποδειχθεί μια «πολύ καλή προσθήκη» για να καλύψει την έντονη ανάγκη για ευρωπαϊκά στοιχεία σπάνιων γαιών, ενώ παράλληλα αποτελεί και σημαντική πηγή πρώτων υλών για την ίδια τη χώρα.

Μάλιστα η ίδια η εταιρεία επωφελείται από την προηγούμενη εμπειρία της στην εξόρυξη σπάνιων γαιών από τις εκβολάδες, δεδομένου ότι τα επίπεδα στο κοίτασμα που ανακοινώθηκε σήμερα θα ήταν πολύ χαμηλά για να είναι κερδοφόρα ως ορυχείο καθαρών σπάνιων γαιών.

Το σκανδιναβικό έθνος, το οποίο μόλις ανέλαβε την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια διήμερη σύνοδο κορυφής στην Κιρούνα. Να σημειωθεί δε ότι η πόλη έχει κερδίσει τη φήμη επειδή μεταφέρθηκε στο σύνολό της για να φιλοξενήσει την ανάπτυξη του ορυχείου της LKAB.

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΤΕπ: Παροχή τεχνικής βοήθειας για επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης στο δημόσιο της Ελλάδας