Ασφυκτικές χαρακτηρίζονται οι συνθήκες που επικρατούν στην εστίαση, η οποία διανύει τις χειρότερες μέρες της τελευταίας δεκαετίας.

Η απόφαση των Φούρνων Βενέτη να κατεβάσουν ρολά σε πέντε καταστήματα του δικτύου τους στην Αττική σήμανε «συναγερμό» καθώς έφερε στο προσκήνιο τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου. Είχε προηγηθεί το περασμένο καλοκαίρι η «ηχηρή» αποχώρηση της αμερικάνικης αλυσίδας Pizza Hut από την Ελλάδα.

Παράγοντες της αγοράς δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι για τους επόμενους μήνες του χειμώνα, όταν η θερμοκρασία υποχωρήσει αισθητά και οι καταναλωτές θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τις εσωτερικές σάλες των εστιατορίων. Θεωρούν βέβαιο πως η κίνηση θα μειωθεί περαιτέρω εξαιτίας του φόβου που υπάρχει για την υψηλή μεταδοτικότητα του ιού στους κλειστούς χώρους, σημειώνοντας πως πολλοί θα περιορίσουν τις επισκέψεις τους στα εστιατόρια.

Η κατάσταση περιγράφεται ως εκρηκτική ενώ αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω μετά τη λήψη των πρόσφατων περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση εξάπλωσης του κορονοϊού. Η μείωση του ωραρίου λειτουργίας, η υποχρέωση να κλείνουν τα καταστήματα στις 12 τα μεσάνυχτα, η μείωση της χωρητικότητας και η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους πελάτες ακόμη και όταν κάθονται θα οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση την κατανάλωση. Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή οι πωλήσεις των επιχειρήσεων εστίασης υποχωρούν μεσοσταθμικά κατά περίπου 40% ενώ στις τουριστικές περιοχές τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Πολλοί χαρακτηρίζουν μονόδρομο τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, ειδικά στο μέτωπο των ενοικίων που τη δεδομένη στιγμή επιβαρύνουν υπέρογκα τα λειτουργικά έξοδα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) να ζητήσει με επιστολή της στον πρωθυπουργό τη θέσπιση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40% για τους επόμενους έξι μήνες (αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%).

Η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν κορυφαίες αλυσίδες όπως τα Goody’s, τα Everest, ο «Γρηγόρης» και τα Friday’s είναι ενδεικτική της δυσχερής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις του κλάδου. Δεν είναι τυχαίο πως ο γενικός διευθυντής της ΕΠΟΕΣ, Γιάννης Λιάρος, θεωρεί όρο επιβίωσης την αναπροσαρμογή των ενοικίων στα δεδομένα της εποχής, καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα, προτού φθάσει η Αττική στο «επίπεδο 4» του επιδημιολογικού χάρτη επικινδυνότητας, γιατί «τότε δεν θα μιλάμε για μείωση αλλά για αναστολή ενοικίων».

Η μάχη, όπως λέει, είναι κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες και να αποφευχθούν τα μαζικά λουκέτα και οι στρατιές των ανέργων που θα δημιουργηθούν.