ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κραυγή αγωνίας για τη φετινή καλοκαιρινή παραγωγή εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas, καθώς μεγαλύτερη πρόκληση ακόμη και από τα αυξημένα κόστη είναι η έλλειψη εργατών γης.
Αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα επισημαίνει στο mononews.gr ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων, Γιώργος Πολυχρονάκης κάνοντας λόγο αδυναμία εξεύρεσης εργατών γης ιδιαίτερα ανθρώπων που να είναι εκπαιδευμένοι.
Αλλοδαποί εργάτες γης που έχουν δυνατότητα μετακίνησης προτίμησαν άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία ή η Ιταλία ενώ πολλοί είναι αυτοί που μεταπήδησαν στον τουριστικό κλάδο ενώ το σύστημα μετάκλησης αλλοδαπών εργατών από άλλες χώρες είναι εντελώς αναποτελεσματικό.
Αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια εργαζόταν στη Βόρεια Ελλάδα και κάλυπταν τον τομέα των πυρηνόκαρπων επιλέγουν πλέον άλλες χώρες στερώντας από την αγροτική παραγωγή από εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.
Ο κίνδυνος να μείνει η παραγωγή στο χωράφι είναι ορατός σύμφωνα με τον Σύνδεσμο που έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς τα συναρμόδια υπουργεία ζητώντας ευέλικτες για γρήγορες διαδικασίες για την εξεύρεση εργατών γης.
Με προσωρινό ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και με διαδικασίες fast track να μπορούν να εργάζονται μετανάστες και πρόσφυγες αλλά και οι επιχειρήσεις να μπορούν να έχουν εποχικά συνεργεία και σε μόνιμη βάση ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα, που μπορεί να οδηγήσει και σε ακαλλιέργητες εκτάσεις στο άμεσο μέλλον επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.
Το κόστος παραγωγής, εμπορίου και διακίνησης φρούτων και λαχανικών -ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά, ξύλο, χαρτόνι ή πλαστικά για συσκευασίες, έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο. Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις αυξήσεις του κόστους και έχει ήδη δημιουργήσει δύσκολη κατάσταση. Σε αυτή προστίθεται και το πρόβλημα των εργατών γης.
Το κόστος παραγωγής και τυποποίησης είναι αυξημένο περίπου κατά 35%-40% σε σχέση με το 2021 και η μέση τιμή πώλησης ανά τόνο είναι ακριβότερη κατά 15% με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το επιπλέον κόστος.
Αύξηση τιμής, πτώση εξαγωγών
Στο τρίμηνο καταγράφεται μείωση 17,1 % σε όγκο και σε αξία -5% έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου.
Με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου στο πρώτο τρίμηνο παρατηρείται σημαντική μείωση εξαγωγών σε προϊόντα όπως οι πατάτες (-40%), τα λεμόνια (-48%), τα μανταρίνια (-27%), οι πιπεριές (-22%) και τα πορτοκάλια (-26%) ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι εξαγωγές φράουλας και ακτινίδιων, δύο προιόντα που με βάση την πορεία τους τον Απρίλιο και τον Μάιο πάνε για ρεκόρ εξαγωγών όλων των εποχών.
Ό κάθε παραγωγός ο αγρότης να ζητήσει για δύο μήνες και ΑΜΚΑ και ΑΦΜ στις δομές σε δομές του τόπου της παραγωγής. Συγκεκριμένες προτάσεις. Ο παραγωγός εμφανίζεται σαν ο εργοδότης του εργάτη αλλά προκειμένου να τροφοδοτηθεί το εμπόριο οι εγχώριες αγορές ή οι εξαγωγές όταν υπάρχει ένα συσκευαστήριο να βγάλει την ευθύνη για την εξεύρεση του συνεργείου για τη συγκομιδή και ο παραγωγός δεν μπορεί περισσότερες από κάποιες μέρες είναι ένα από τα βασικά προβλήματα.
Άρα έπρεπε το δικαίωμα να έχει η επιχείρηση να έχει τα συνεργεία συγκομιδής
Ένας μεσαίος παραγωγός μία ή δύο μέρες
Τα θερμοκήπια να μπορούν να έχουν συγκεκριμένους εργάτες σε μακροπρόθεσμη βάση. Ακόμη και αυτοί προτιμούν να πάνε στην Ιταλία.