Θέμα ημερών, αν όχι ωρών, είναι η απομάκρυνση του κ. Σωκράτη Λαζαρίδη από τη θέση του CEO του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών – θέση που διατηρεί από το 2010.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση στο Δ.Σ. για την απομάκρυνση του κ. Λαζαρίδη αφορά μόνο το ύψος της αποζημίωσής του για τη θέση που κατείχε μέχρι σήμερα, δηλαδή αυτή του διευθύνοντος συμβούλου. Κι αυτό διότι ο ίδιος, με βάση σύμβαση που είχε ψηφιστεί από παλαιότερο Δ.Σ., μπορεί να επιστρέψει στη θέση του γενικού διευθυντή της ΕΧΑΕ. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς στους οποίους τέθηκε το θέμα χαρακτηρίζουν τον κ. Λαζαρίδη άνθρωπο… «κατσαβίδι», αφού βρίσκεται στο Χ.Α. από το 1994, ανεβαίνοντας ένα-ένα τα σκαλιά της ιεραρχίας και γνωρίζει, αφενός, όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, των παραγώγων και όλων των αγορών που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της ΕΧΑΕ ως εκ των βασικών δημιουργών τους και, αφετέρου, όλα τα θεσμικά ζητήματα που διέπουν το Χρηματιστήριο. Που σημαίνει ότι ο αντικαταστάτης θα έπρεπε να είναι ισάξιων ή ανώτερων ικανοτήτων του ίδιου.

Από εκεί και πέρα, σε ένα από τα επόμενα Δ.Σ. του ομίλου της ΕΧΑΕ, πέρα από το θέμα της απομάκρυνσης του κ. Λαζαρίδη, αναμένεται να τεθεί και το θέμα του αντικαταστάτη του. Είτε από την ελληνική αγορά είτε, βεβαίως, από το εξωτερικό.

Ο ρόλος των funds

Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΧΑΕ μετέχουν από τις 4/3/21 η Goldman Sachs με 5,34%. Συμμετέχει, επίσης, το Smallcap World Fund με 5,09% από τις 7/7/21. Και από τις 27/11/2013 παραμένει σταθερά το London and Amsterdam Fund με 5,01%. Στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση είχε δηλώσει «παρών» το 33,91%. Πέρα από το ποσοστό των funds που αθροίζεται σε 15,44%, το 18,47% εκτιμάται ότι ανήκει στις συστημικές τράπεζες, εμμέσως, μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων τους ή μέσω των asset management. Αυτό και μόνο δείχνει ότι οι τράπεζες και, βεβαίως, τα funds είναι εκείνα που θα έχουν τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις, ειδικά ως προς το πρόσωπο που θα κληθεί να αναλάβει τη θέση του CEO της ΕΧΑΕ.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτημα με την απομάκρυνση του κ. Λαζαρίδη είχε δημιουργηθεί από τον περασμένο Μάιο, που προχώρησαν οι θεσμικές αλλαγές από την κυβέρνηση στην Κεφαλαιαγορά και την εταιρική διακυβέρνηση. Μάλιστα τότε είχαν παραιτηθεί τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΧΑΕ, για τα οποία είχε λεχθεί, για κάποια από αυτά, ότι δεν εκπροσωπούσαν κάποιον φορέα σχετικό με την αγορά.

Πάντως, δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά που συνδέουν τυχόν αλλαγές στο management της ΕΧΑΕ με την ισχυρή παρουσία συγκεκριμένου αμερικανικού οίκου στις μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που συντελούνται στην αγορά φέτος, όπως της ΔΕΗ, λεπτομέρειες για την οποία (αύξηση κεφαλαίου) αναμένεται να δοθούν αύριο, στη Γενική Συνέλευση.

Πηγές προσκείμενες από το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδουν ότι υπάρχει οποιαδήποτε ανάμειξη στο θέμα του management της ΕΧΑΕ, αφού πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση σε κάθε περίπτωση.