• Business

    Σωκράτης Κόκκαλης: Πώς θα δημιουργήσει εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών με ίδια κεφάλαια 150 εκατομμύρια

    Ο Σωκράτης Κόκκαλης στη χθεσινή γενική συνέλευση


    Τη δημιουργία μίας εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών με ίδια κεφάλαια ύψους 150 εκατομμυρίων και κέρδη περί τα 30 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 24 μηνών προβλέπει το σχέδιο της Intracom και του Σωκράτη Κόκκαλη για το μετασχηματισμό της Κλουκίνας – Λάππας και τη μετονομασία της σε Ευρώπη Holdings.

    Τα μεγέθη αυτά θα πετύχει η εταιρεία συμμετοχών χάρη στο business plan που έχουν καταρτίσει οι δύο πλευρές για την ασφαλιστική, επιδίωξη των οποίων είναι η είσοδος της Ευρώπη Ασφαλιστικής σε νέες αγορές, όπως η ασφάλεια πιστώσεων, και η επέκταση εκτός συνόρων.

    Όπως διευκρινίστηκε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης κατά την οποία ανακοινώθηκε το deal της Intracom με την Ευρώπη Ασφαλιστική του Νίκου Μακρόπουλου, σκοπός είναι το ποσοστό ελεύθερης διασποράς της νέας εταιρείας να ξεπεράσει το 25%, βάσει και των κανονισμών του Χρηματιστηρίου. Σημειωτέον ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς ακινήτων της Intracom Properties. Ο στόχος για την απόδοση των κεφαλαίων που επενδύει η Intracom τέθηκε στο 20%.

    «Η μεταμόρφωση του προφίλ της εταιρείας από παραγωγική σε επενδυτική έγινε για πρώτη χρονιά το 2023», είπε ο Σωκράτης Κόκκαλης, πριν αναλύσει την ολοκλήρωση μίας συμφωνίας για την οποία χρειάστηκαν 18 μήνες διαπραγματεύσεων και η χείρα βοηθείας της Deloitte και του δικηγορικού γραφείου Παπαπολίτη. Θυμίζουμε πως η συμφωνία προβλέπει την τμηματική απόκτηση (αρχικά ποσοστού 65% και μετέπειτα του υπολοίπου 35%) της ασφαλιστικής από την Intracom Properties, έναντι συνολικού τιμήματος ποσού 46,55 εκατ. ευρώ. Επίσης, προβλέπεται η είσοδος νέων επενδυτών συνδεδεμένων και με εφοπλιστικά κεφάλαια στην Κ.Λ.Μ. Α.Ε., με απόκτηση του 27,6% που κατέχει η Intracom στην εταιρεία, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, και περαιτέρω συμμετοχή αυτών στην Intracom Properties, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ουσιαστικά, η ΚΛΜ θα μετονομαστεί σε Ευρώπη Holdings και θα έχει στην ομπρέλα της το 100% της εξαγορασθείσας ασφαλιστικής.

    Τι είδε ο Σωκράτης Κόκκαλης στις ασφάλειες

    Κόντρα στον «αφελληνισμό» των ασφαλιστικών εταιρειών, ο όμιλος Κόκκαλη αποφάσισε να εντάξει την Ευρώπη στο χαρτοφυλάκιό του, ώστε να παραμείνει σε ελληνικά χέρια, ενώ ρόλο στην επίτευξη του deal έπαιξε η πολυετής γνωριμία του Σωκράτη Κόκκαλη με τον Νίκο Μακρόπουλο, ιδρυτή της ασφαλιστικής.

    Να σημειώσουμε πως στο παρελθόν – επί περίπου δύο δεκαετίες – συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρώπης η Εθνική Ασφαλιστική, με ποσοστό 30%. Ο κ. Μακρόπουλος αποφάσισε να επαναγοράσει το 30%, όταν η Εθνική Ασφαλιστική πέρασε στα χέρια της CVC Capital.

    «Με την εξαγορά της Ευρώπης Ασφαλιστικής θα έχουμε σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων και θα ενισχύσουμε την παρουσία μιας ελληνικής ασφαλιστικής στην αγορά, διότι υπάρχει ένα κύμα εξαγορών των ελληνικών εταιρειών από ξένες εταιρείες. Η κυβέρνηση και η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από την ενίσχυση παρουσίας ελληνικών εταιρειών στον ασφαλιστικό κλάδο, διότι είναι ένας κλάδος που έχει υστέρηση σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Οι Έλληνες δεν έχουν ακόμα ασφαλιστική συνείδηση όπως αυτή που έχουν οι χώρες με τις οποίες συνδεόμαστε. Στην Ελλάδα αποτελεί το 2,5% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη ξεκινά από 7% και φτάνει έως το 12%», με την Ευρώπη Ασφαλιστική να φιλοδοξεί να συμβάλει στην αύξηση αυτού του ποσοστού, και με τη βοήθεια των νέων μετόχων.

    «Οι ζημιές που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές είναι πολύ μεγάλες, δε θα μπορούν πλέον οι κυβερνήσεις να τις καλύπτουν. Θα πρέπει η ασφαλιστική κάλυψη να προέλθει από ιδιωτικά κεφάλαια. Η Ευρώπη Ασφαλιστική και ο κύριος Μακρόπουλος είναι από τις λίγες που έχουν παραμείνει σε ελληνική ιδιοκτησία, αλλά έχει πάρα πολύ καλό track record». Στόχος είναι ο όμιλος να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο το 2024, με πρόεδρο το Σωκράτη Κόκκαλη και διευθύνοντα σύμβουλο το Νίκο Μακρόπουλο.

    Η «νέα» Intracom

    Ενώπιον των μετόχων, ο αντιπρόεδρος της Intracom, Δημήτρης Κλώνης ανέλυσε το project 2030, που έχει στόχο «τη μεγιστοποίηση της αξίας του ομίλου σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον με όρους σύγχρονης επιχειρηματικότητας». Το 2023 ο μετασχηματισμός ολοκληρώθηκε με την πώλησης των παραγωγικών εταιρειών. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας η Intracom πέτυχε επιστροφή στην κερδοφορία και πλέον προχωρά στην εξέταση άλλων τομέων της οικονομίας με επενδυτικό ενδιαφέρον. Να θυμίσουμε πως το 2023 ο όμιλος συμμετείχε σε τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, της Intrakat, της Optima και της Intralot. Στο τέλος του 2023 διέθετε ταμειακά διαθέσιμα 163 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η συμμετοχή του ομίλου σε εισηγμένες εταιρείες αποτιμάται σε 130 εκατομμύρια και το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει το 7,2% της Intralot, το 5,09% της Intrakat, το 0,75% της Optima (0,75%) και το 0,2% της NetCompany (μητρική της Intrasoft). Το δ.σ. της Intracom εισηγήθηκε μέρισμα 0,05 ευρώ και επιστροφή κεφαλαίου 0,07 ευρώ ανά μετοχή, για τρίτη συνεχή χρήση.

    Διαβάστε επίσης

    Σωκράτης Κόκκαλης: Το 2024 στο Χρηματιστήριο η Ευρώπη Ασφαλιστική

    Σωκράτης Κόκκαλης: Deal εξαγοράς της Ευρώπη Ασφαλιστικής από τον «σοφό της Intracom» – Η συμφωνία των 100 εκατ. ευρώ και οι εφοπλιστές

    Σωκράτης Κόκκαλης: Ο businessman που ζει τη «δεύτερη» επιχειρηματική του νεότητα – Άρθρο παρέμβαση



    ΣΧΟΛΙΑ