• Business

    Σωκράτης Κόκκαλης: Ποιες θα είναι οι επόμενες επενδύσεις της Intracom

    Σωκράτης Κόκκαλης (intralot)

    Σωκράτης Κόκκαλης


    Την ανάπτυξη μονάδας για την παροχή αεροπορικών υπηρεσιών βάζει στο κάδρο των επόμενων επενδύσεών του ο όμιλος Κόκκαλη.

    Η Intracom έχει ιδρύσει ήδη την Intracom Aviation, στην οποία ο όμιλος κατέχει το 51% μέσω του νεοσύστατου fund, Intracom Ventures, ενώ το 49% ανήκει στην Intracom Defence, η οποία οδεύει προς τους Ισραηλινούς της Israel Aerospace Industries, εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία. Η Intracom Aviation συστάθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023 με βασικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών τροποποίησης, επισκευής, συντήρησης και μετατροπής αεροπλάνων, ελικοπτέρων και εν γένει αεροσκαφών. Στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης των χρηματιστηριακών αναλυτών, τα στελέχη της Intracom αναφέρθηκαν στις επενδύσεις που δύναται να υλοποιήσει η νεοσύστατη εταιρεία με δύναμη πυρός τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου. Στο κάδρο είναι η ανάπτυξη μονάδας, με ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί και το εργαλείο ένταξης του έργου στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.

    Εξάλλου, η Intracom Aviation θα διατηρήσει τις συνέργειες με την Intracom Defence μετά την πώληση της δεύτερης, εφόσον ολοκληρωθεί. Θυμίζουμε ότι έχει ήδη υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία με την Israel Aerospace Industries για την πώληση του 90,9% που κατέχει ο όμιλος στην IDE.

    Σημειωτέον ότι η Intracom διαθέτει ίδια κεφάλαια ύψους 350 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 184 εκατομμυρίων. Οι υποχρεώσεις μειώθηκαν από 403 εκατ. σε 63 εκατομμύρια ευρώ, ύστερα από τις αποεπενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μετασχηματισμού του εισηγμένου ομίλου.

    Ορόσημα του 2022 ήταν η αποεπένδυση από την Intrakat, στην οποία συμμετέχει πλέον με 5,09%, η απόσχιση του κλάδου ακινήτων και η ίδρυση της Intracom Ventures με μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατομμυρίων ευρώ και στόχευση σε χαρτοφυλάκιο εγχώριας και διεθνούς εμβέλειας. Μέσω της τελευταίας, έμφαση δίνεται σε τομείς όπως η τεχνολογία, η ναυτιλία, ο τουρισμός και η ψυχαγωγία. Οι νέες επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν είτε μέσω κοινοπραξιών στις οποίες θα διατηρεί σημαντικό ποσοστό μειοψηφίας, είτε μέσω της απόκτησης ποσοστού (ακόμα και χαμηλότερου) σε ήδη υπάρχουσες οντότητες.

    Βασικός πυλώνας τα ακίνητα

    Σε ό,τι αφορά το μεγαλύτερο deal του 2022, αυτό της απόκτησης της Κλουκίνας Λάππας, πλέον ο όμιλος κατέχει το 74,2% της εισηγμένης κι εντός του μήνα θα ξεκινήσει η δημόσια πρόταση. Η συγχώνευση της Κλουκίνας Λάππας με την Intracom Properties αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Όπως ειπώθηκε, η Mothercare θα εντάσσεται στην ομπρέλα του ομίλου ως νέα θυγατρική, με μέτοχο ποσοστού 60% τον όμιλο Κόκκαλη, ενώ η Βιολέττα Λάππα θα διακρατά το 40% της επιχείρησης.

    Σε ό,τι σχετίζεται με την αξιοποίηση του real estate χαρτοφυλακίου της εταιρείας, επόμενα βήματα είναι η μίσθωση του κτιρίου γραφείων στους Αμπελόκηπους, καθώς κι η έναρξη συζητήσεων επαναμίσθωση των δύο εμπορικών καταστημάτων επί της Ερμού – σήμερα μισθώνονται σε Zara και Adidas – δεδομένου ότι τα συμβόλαια βρίσκονται κοντά στη λήξη τους. Στο τέλος του 2024 τα μισθώματα του ομίλου από τα ακίνητα της Κλουκίνας Λάππας υπολογίζεται ότι θα ανέρχονται σε 8 εκατομμύρια και η απόδοσή τους θα φτάνει το 8%.

    Να σημειωθεί επίσης ότι μετά τη συγχώνευση με την Κλουκίνας Λάππας θα έχει δημιουργηθεί μία εταιρεία με αξία χαρτοφυλακίου 113 εκατομμυρίων, καθαρή αξία ενεργητικού 89,4 εκατ. ευρώ και δείκτη μόχλευσης 21%. Πάντως, σε ορίζοντα τετραετίας η Intracom Properties στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο 200 εκατ., ενώ και το ενδεχόμενο μετατροπής σε ΑΕΕΑΠ κερδίζει επίσης έδαφος.

    Αναξιοποίητο – και δέσμιο της εκκρεμούς τακτοποίησής του – παραμένει το χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης Κέκροψ. Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, η Κέκροψ διαθέτει 13 στρέμματα εντός σχεδίου στο Παλαιό Ψυχικό, στην έκταση των παλιών λατομείων, αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ. Οι εκτάσεις 10 στρεμμάτων στο Ψυχικό έχουν αντικειμενική αξία έως 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πρόθεση της εταιρείας είναι να απαλλοτριωθούν και να αποζημιωθεί για αυτά, εφόσον βρεθεί η χρυσή τομή με το δήμο Ψυχικού, έπειτα από 30 χρόνια δικαστικής διαμάχης.

    Διαβάστε επίσης

    Grivalia Hospitality: Η εμπιστοσύνη του Γουάτσα, η Μύκονος και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

    Βοτανικός: Έπεσαν οι υπογραφές με ΤΕΡΝΑ-METKA-ΑΚΤΩΡ για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού



    ΣΧΟΛΙΑ