• Business

    Σωκράτης Κόκκαλης: Όλο το σχέδιο για την Ευρώπη Holdings και οι όροι συγχώνευσης Κ.Λ.Μ. – Intracom Properties

    Σωκράτης Κόκκαλης και Νίκος Μακρόπουλος

    Σωκράτης Κόκκαλης και Νίκος Μακρόπουλος


    Αρχίζει πλέον να μορφοποιείται ο σύνθετος, στρατηγικός σχεδιασμός του Σωκράτη Κόκκαλη για τη δημιουργία της πολλά υποσχόμενης Ευρώπη Holdings.

    Το ενιαίο σχήμα που θα προέλθει από τη σύμπτυξη δυνάμεων της Intracom Properties με την «Κλουκίνας-Λάππας» και σε συνδυασμό με την δρομολογημένη προσάρτηση της Ευρώπη Ασφαλιστική, θα διαμορφώσει την τελική εικόνα της νέας θυγατρικής του Ομίλου της Intracom.

    Προσθέτοντας με τον τρόπο αυτό και σημαντική παραγωγική δραστηριότητα στο έως τώρα χαρτοφυλάκιο, που έχει ως αιχμή του δόρατος τις επενδυτικές συμμετοχές. Κίνηση η οποία πιστεύεται ότι είναι σε θέση να παράξει αξία για όλους τους μετόχους.

    Μετά από τα 25 εκατ. ευρώ που τοποθετήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο από οκτώ εφοπλιστές, επιχειρηματίες και διαχειριστές κεφαλαίων, έρχεται τώρα η ώρα για να μπεί ακόμη ένα κομμάτι στο πάζλ των εξελίξεων.

    Πρόκειται για την απορρόφηση της μη εισηγμένης Intracom Properties από την εισηγμένη «Κλουκίνας-Λάππας», με το κοινό σχήμα να μετονομάζεται σε Ευρώπη Holdings. Σε αυτήν οι μέτοχοι της Properties θα έχουν το 81,43%, ενώ εκείνοι της Κ.Λ.Μ (που είναι ο κωδικός διαπραγμάτευσης της δεύτερης) θα κατέχουν το υπόλοιπο 18,57%.

    Στη διαδικασία συγχώνευσης οι μέτοχοι μειοψηφίας της Κ.Λ.Μ θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό μετοχών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, αφού δεν θα υποστούν dilution, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση που θα υπήρχε ανταλλαγή τίτλων.  Για την κρίσιμη αυτή παράμετρο, οι πληροφορίες λένε ότι ήταν καθοριστικό το ενδιαφέρον που έδειξε για τους μικρομετόχους ο Σωκράτης Κόκκαλης.

    Σήμερα η Κ.Λ.Μ.  έχει 40.219.218 μετοχές εκ των οποίων το 60,115% ( 24.177.910 μετοχές) κατέχεται από την Intracom Properties και πρόκειται να διαγραφούν κατά τη συγχώνευση των δύο εταιρειών για λόγους αποφυγής σύγχυσης.

    Αντιθέτως, θα μείνουν ώς έχουν οι υπόλοιπες 16.041.308 μετοχές. Από τις οποίες τα 11.106.255 που κατείχε η μητρική Intracom  δόθηκαν πρόσφατα με ιδιωτική τοποθέτηση σε επιλεγμένους επενδυτές με τίμημα στο 1 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης ώς έχουν θα παραμείνουν και οι άλλες 4.935.053 μετοχές, που είναι σε διάφορα χαρτοφυλάκια μικρομετόχων.

    Από την άλλη πλευρά η Intracom Properties ελέγχεται κατά 81,49% από την μητρική Intracom, ενώ ποσοστό 18,51% έχει το γκρουπ των επενδυτών που έλαβε μέρος στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου τοποθετώντας περίπου 14 εκατ. ευρώ. Στην ΑΜΚ μετείχε και η Intracom εισφέροντας το αντίτιμο από την παραχώρηση των μετοχών της Κ.Λ.Μ (11,1 εκατ. ευρώ).

    Πώς θα τιμολογηθούν οι μετοχές του νέου σχήματος

    Κατόπιν του καθορισμού των όρων συγχώνευσης η «Κλουκίνας-Λάππας» θα προχωρήσει στην έκδοση 70.362.390 νέες μετοχές, που θα δοθούν στους μετόχους της Intracom Properties κατ’ αναλογία της συμμετοχής τους σε αυτήν.

    Έτσι το νέο σχήμα θα έχει ( μετά και από τις διαγραφές λόγω σύγχυσης) 86.403.698 μετοχές. Έπειτα από το πράσινο φώς που θα δοθεί από τις γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών οι νέες μετοχές θα τεθούν σε διαπραγμάτευση, ακολουθώντας την ίδια τιμή με αυτές της Κ.Λ.Μ. Χωρίς δηλαδή να υπάρξει αναπροσαρμογή, αφού δεν υφίσταται αποκοπή δικαιωμάτων.

    Αν σήμερα έμπαιναν σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές, τότε η τιμή εκκίνησης θα ήταν το χθεσινό κλείσιμο της Κ.Λ.Μ (1,67 ευρώ) και η κεφαλαιοποίηση του νέου σχήματος θα ξεκινούσε από τα 144,29 εκατ. ευρώ.

    Οι όροι της συγχώνευσης δείχνουν ότι δεν «ποδοπατήθηκε» η Κ.Λ.Μ και οι μέτοχοί της, καθώς διατηρήθηκε η αξιόλογη παρουσία τους στο νέο σχήμα. Και τούτο γιατί στους συντελεστές βαρύτητας μέτρησε κατά 55% η χρηματιστηριακή αξία και κατά 45% τα ίδια κεφάλαια.

    Τα ποσοστά των μεγαλύτερων μετόχων και η διασπορά

    Υπολογίζεται ότι στη νέα εταιρική οντότητα που θα λάβει το όνομα Ευρώπη Holdings, η μητρική Intracom θα έχει ποσοστό 66,36% ενώ στην ελεύθερη διασπορά θα βρίσκεται το 25,14%. Καλύπτοντας την απαιτούμενη προϋπόθεση που θέτει το χρηματιστήριο για free float τουλάχιστον στο 25% .

    Όλα αυτά καθώς ο εφοπλιστής Γιώργος Μουνδρέας θα βρεθεί να έχει στον νέο σχήμα ποσοστό της τάξεως του 8,5%. Μετά από τις τοποθετήσεις που έκανε τον περασμένο Ιούλιο σε Κ.Λ.Μ και Intracom Properties.

    Τότε, κεφάλαια είχαν τοποθετηθεί επίσης από δύο άλλους εφοπλιστές της πρώτης γραμμής, τρείς επιχειρηματίες, ένα Fund με ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά και μια εισηγμένη που διαθέτει γερό ταμείο.

    Η διαδικασία συγχώνευσης οδηγεί πέραν των άλλων και στη διαμόρφωση ενός κοινού χαρτοφυλακίου ακινήτων, η αθροιστική αξία των οποίων αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ. Η αναμενόμενη περαιτέρω ανάπτυξη είναι σε θέση να βελτιώσει την κερδοφορία του νέου σχήματος ,εξασφαλίζοντας παράλληλα την κεφαλαιακή του ισχυροποίηση, που με τη σειρά της δίνει μεγαλύτερη ευελιξία σε μελλοντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες .

    O σημαντικός ρόλος της ασφαλιστικής

    Ώς Ευρώπη Holdings η νέα θυγατρική της Ιntracom είναι εκείνη που θα υλοποιήσει την συμφωνημένη εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική, που μετά την εγκριτική διαδικασία από την τράπεζα της Ελλάδος, θα έχει τη δική της συνεισφορά στο όλο μίγμα των δραστηριοτήτων.

    Το πόσο σημαντικό είναι αυτό φαίνεται και από την (δυνητική) αποτίμηση των δύο συγχωνευόμενων εταιρειών, που με βάση τα τωρινά δεδομένα υπερτερεί της αξίας των ακινήτων. Όταν οι εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου τελούν υπό διαπραγμάτευση με σημαντικό discount.

    Στην προκειμένη περίπτωση το ενδεχόμενο αυτό αποφεύγεται,  καθώς η προσθήκη της Ευρώπη Ασφαλιστική λειτουργεί ώς αντίρροπη δύναμη. Με την Ευρώπη Holdings να εκμεταλλεύεται εις διπλούν τα μισθωμένα ακίνητα που διαθέτει, αφού εκτός από τις ροές εσόδων ( περί τα 7,5 εκατ. ευρώ ετησίως) μπορεί να λειτουργήσουν και ώς μαθηματικά αποθέματα για την ασφαλιστική. Που σε ορίζοντα διετίας και με αναβαθμισμένη την κεφαλαιακή της βάση, είναι σε θέση φτάσει σε επίπεδα κερδοφορίας 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Κίνηση στο κατάλληλο timing

    Μάλιστα η κίνηση του Σωκράτη Κόκκαλη να προχωρήσει στο deal εξαγοράς της Ευρώπη Ασφαλιστική, η οποία έχει ώς μοναδικό μέτοχο και διοικητικό ηγέτη τον εξαιρετικά έμπειρο Νίκο Μακρόπουλο, αποδεικνύεται ότι έγινε στο σωστό timing .

    Ειδικά μετά από τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέτρα τα οποία αναμένεται να τονώσουν την ασφαλιστική αγορά, στο πλαίσιο της επιζητούμενης προστασίας της ιδιωτικής και της εταιρικής περιουσίας, από τους κινδύνους των φυσικών καταστροφών.

    Το τελευταίο βήμα της στρατηγικής διαδρομής που έχει χαράξει ο Σωκράτης Κόκκαλης θα γίνει αμέσως μετά από τη λήψη της απαιτούμενης έγκρισης εξαγοράς της Ευρώπη Ασφαλιστική από την Τράπεζα Ελλάδα. Περί τα τέλη του έτους ή στις αρχές της νέας χρονιάς.

    Το 60% της ασφαλιστικής εταιρείας θα αγοραστεί από την Ευρώπη Holdings η οποία και πληρώσει το συμφωνημένο αντίτιμο των 30 εκατ. ευρώ. Διαθέτει άλλωστε τα κεφάλαια, αφού μόνο από την ΑΜΚ της Ιntracom Properties αντλήθηκαν 25 εκατ. ευρώ.

    Θα ακολουθήσει στη συνέχεια για την Ευρώπη Holdings κεφαλαιακή αύξηση 56 εκατ. ευρώ. Με τον Νίκο Μακρόπουλο να παραχωρεί το υπόλοιπο 35% της ασφαλιστικής του εταιρείας ( τιμολογημένο σε 16,55%) και να λαμβάνει σε αντάλλαγμα μετοχές της νέας και ισχυροποιημένης θυγατρικής της Intracom.

    Με τις μετοχές αυτές να αντιστοιχούν στο 10,3% του νέου σχήματος. Στο οποίο θα τοποθετηθεί έχοντας προτιμησιακά δικαιώματα και το γκρουπ των εφοπλιστών και επιχειρηματιών, που από την πρώτη στιγμή έδειξαν να εμπιστεύονται τα σχέδια Κόκκαλη.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΦΚΑ: Κόβονται οι συντάξεις σε όσους εργάζονται και δεν πληρώνουν εισφορές
    Ποιοι εφοπλιστές «σαρώνουν» στο Χρηματιστήριο: Τα κέρδη για Φράγκου, Μαρινάκη, Βαφειά, Προκοπίου, Αλαφούζο, Τσάκο
    Ανατροπές στις κατασκευαστικές: Τι ζητούν Σίψας, Κούτρας, Ρωμοσιός
     



    ΣΧΟΛΙΑ