• Business

    Σωκράτης Κόκκαλης: Μύδροι κατά του online στοιχήματος

    Ο Πρόεδρος της Intracom, Σωκράτης Κόκκαλης

    Σωκράτης Κόκκαλης


    Στην αύξηση του ποσοστού της Intracom Holdings στην Intralot προσανατολίζεται ο Σωκράτης Κόκκαλης, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας επιπλέον επένδυσης στην εισηγμένη εταιρεία παιγνίων, δεδομένης της ανάπτυξης που γνωρίζει ύστερα από την αναδιάρθρωση και τις κεφαλαιακές ενέσεις.

    «Το 2023 η εταιρεία είχε ανάκαμψη από μια βουτιά που είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια λόγω κακών συγκυριών και κακών χειρισμών», παραδέχτηκε ενώπιον των μετόχων ο Σωκράτης Κόκκαλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intralot και συνέχισε λέγοντας πως «τώρα συμπεριλαμβάνεται στις τρεις μεγάλες εταιρείες του χώρου της λοταρίας παγκοσμίως και συμμετέχει σε σημαντικούς νέους διαγωνισμούς. Όπου χρειάζεται θα συνεργάζεται με τράπεζες και μεγάλα funds, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουμε ότι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ δε θα μας εμποδίσει να βρούμε την καλύτερη λύση είτε μόνοι είτε σε συνεργασία με εταιρεία του κλάδου ή χρηματοοικονομικό οργανισμό, ώστε να επιλέξουμε μια λύση που θα δώσει άλλη διάσταση στην Intralot». Πρέπει, βέβαια, εδώ να σημειωθεί πως δεν υπάρχει ορισμένο χρονοδιάγραμμα για το dual listing της Intralot, αλλά εξετάζεται ακόμη η εισαγωγή στη Wall Street ή στο Nasdaq. Η διοίκηση διευκρίνισε πως το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς θα πρέπει να αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων, που δυσκολεύει την εξίσωση της εισαγωγής.

    Σε αυτό το πλαίσιο η Intralot προχωρά και στη διοικητική αναδιάρθρωσή της, με την προσθήκη του επικεφαλής της αμερικανικής θυγατρικής, Νίκου Νικολακόπουλου στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς και του Γιώργου Καραμιχάλη, πρώην ορκωτό λογιστή της εταιρείας, ως ανεξάρτητο μέλος. «Πιστεύω στην αναδιάρθρωση της διοικητικής οργάνωσης, αλλά και η αυξημένη δυνατότητα παροχής προϊόντων λοταρίας. Ο τομέας στον οποίο δεν είμαστε ηγέτες είναι ο online στοιχηματισμός, ένας τομέας που έχει αναπτυχθεί πολύ τον τελευταίο καιρό αλλά έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Το 50% του online στοιχήματος παγκοσμίως κινείται στην παράνομη οικονομία, κάτι που είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί. Η νόμιμη πλευρά του στοιχήματος είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει το ζήτημα, λόγω της υψηλής φορολογίας, με εξαίρεση κάποια κράτη».

    Μιλώντας για τις προοπτικές της Intralot, ο Σωκράτης Κόκκαλης τόνισε ότι η εταιρεία αποτελεί εξαίρεση, καθώς «ενώ στην Ελλάδα δεν έτυχε της πρέπουσας αντιμετώπισης, κατόρθωσε στην πιο δύσκολη και μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, των ΗΠΑ, να έχει μια σημαντική θέση. Δύο είναι οι αγορές που μας ενδιαφέρουν περισσότερο από όλες, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Όσον αφορά τις λοταρίες θα καταβάλουμε προσπάθειες να κερδίσουμε νέα συμβόλαια».

    Τζακποτ στην Αμερική το επόμενο στοίχημα της Intralot

    Θυμίζουμε ότι η εταιρεία επέστρεψε στο γενικό δείκτη, ενώ έχει εισέλθει και στο δείκτη Small Cap του MSCI. «Η εταιρεία είναι πια σε μια αξιοπρεπέστατη θέση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Παρόλο που είμαστε μια μικρή χώρα, το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μια ιδιαίτερη αξία και ανάπτυξη αν το συγκρίνει κανείς με μεγάλα χρηματιστήρια», πρόσθεσε ο Σωκράτης Κόκκαλης. Διευκρίνισε, δε, πως υπάρχει σκοπός διανομής μερίσματος από τη χρήση του 2023, αλλά αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη των ισολογισμών και δε θα προχωρήσει «εις βάρος της αξίας της εταιρείας».

    Η Intralot έχει ανεκτέλεστο έργων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ και διεκδικεί 26 έργα που αναμένεται να βγουν στον αέρα και μπορεί να παράξουν EBITDA έως 20 εκατ. ευρώ, ενώ «gamechanger» για την εισηγμένη θα είναι το τζακποτ στην Αμερική. Τα τζακποτ θα ξεκινούν από 1 εκατ. δολάρια με το ποσό να αυξάνεται μέχρι να βρεθεί νικητής, έργο που θα ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου.

    Η Intralot, που ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, είχε το 2023 έσοδα 364 εκατομμυρίων ευρώ και EBITDA 129,5 εκατ. Την τελευταία διετία άντλησε μέσω δύο αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων 264 εκατομμύρια και αποπλήρωσε δύο δάνεια, ένα ομολογιακό 130 εκατ. και ένα κοινοπρακτικό ύψους 100 εκατομμυρίων, ενώ επεκτάθηκε η λήξη του δανείου στην Αμερική έως το 2026. Το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε από 12,2% το 2019 σε 35,6% το 2023. Σε ό,τι αφορά το επιχερησιακό της σχέδιο, το μερίδιο αγοράς στην Τουρκία αυξήθηκε από 17,9% το 2023 σε 19,4% τον Απρίλιο του 2024, ενώ μεταξύ άλλων επετεύχθη συμφωνία για την παροχή υπηρεσιών αθλητικού στοιχήματος στη λοταρία της Ουάσιγκτον.



    ΣΧΟΛΙΑ