Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Σωκράτης Κόκκαλης: Η ανάσα για τη μετοχή της Intralot και το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων για την Ευρώπη Holdings

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRACOM (Intralot) κ. Σωκράτης Κόκκαλης

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRACOM κ. Σωκράτης Κόκκαλης

Πυκνές είναι οι διαγραφόμενες εξελίξεις με φόντο την Intralot  και την Intracom. Στις οποίες ο βασικός τους μέτοχος Σωκράτης Κόκκαλης κινεί με μαεστρία τα νήματα της πολύπλευρης επιχειρηματικής ανασύνταξης.

Οι δύο εταιρείες, που έχουν αυτονομημένο πεδίο, διακριτών δραστηριοτήτων, κέρδισαν τις εντυπώσεις στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση. Όπου φάνηκε να γίνονται πόλος έλξης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η Ιntralot, η οποία την ερχόμενη Παρασκευή ανακοινώνει τα αποτελέσματα εξαμήνου, ενώ παράλληλα ανοίγει τον βηματισμό της με στόχο τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου των συμβολαίων της στο gaming, είχε άνοδο 3,48%. Ενώ η τιμή της μετοχής να διαμορφώθηκε στα 1,118 ευρώ και με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 2,4 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά ανοδικό άλμα 4,17% έκανε η Intracom, που τρέχει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του πολλά υποσχόμενου σχήματος της νέας θυγατρικής, Ευρώπη Holdings. H μετοχή της εταιρείας αναρριχήθηκε στα 3,245 ευρώ, με συναλλακτικό τζίρο 433,5 χιλιάδων ευρώ.

Ειδικά σε ότι αφορά την Intralot, η χθεσινή ήταν η τρίτη στη σειρά ανοδική συνεδρίαση. Με το «χαρτί» πλέον να παίρνει ανάσα , έπειτα από ένα διάστημα πιέσεων. Καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις που έβγαλε μέσα στον Αύγουστο ένα αμερικανικό fund.

To συγκεκριμένο fund κατείχε από παλιά, μετοχική θέση στην εταιρεία με περίπου 3 εκατ. «κομμάτια». Σε συνδυασμό και με το sell off στην αγορά στο ξεκίνημα του μήνα, η μετοχή της Intralot έχασε έδαφος ,που τώρα επιχειρεί να ανακτήσει. Βοηθά σε αυτό και η ένταξή της στους δείκτες Ftse Russel , καθώς έρχεται να αναβαθμίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Τόσο από θεσμικά χαρτοφυλάκια, όσο και από ιδιώτες Έλληνες, που και χθές έκαναν αισθητή την παρουσία τους στις τοποθετήσεις.

Η Intralot ανακοίνωσε χθες την τριετή επέκταση της συμβολαίων της με τις κρατικές λοταρίες της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας, ενώ ορισμένοι περιμένουν να ακούσουν καλά νέα και από την Αυστραλία.

Κατέθεσε προσφορά για το διαγωνισμό στο Ιλινόϊς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως και ο διαγωνισμός για το σύστημα παρακολούθησης των VLT’s στην αμερικανική πολιτεία του Ιλινόϊς. Η Intralot κατέθεσε προσφορά στις 5 Αυγούστου και αν καταφέρει να πάρει το δεκαετές συμβόλαιο (που μέχρι τώρα το είχε ανταγωνιστής της) τότε θα προσθέσει μια μεγάλη δουλειά στο ενεργητικό της.

Άλλωστε η εταιρεία θα διεκδικήσει και άλλα συμβόλαια σε πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά εκτός αυτής, που βγαίνουν «στον αέρα» προσεχώς. Με βάσιμες πιθανότητες να πετύχει τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των συμβάσεων  και την  συνακόλουθη ενίσχυση των οικονομικών της μεγεθών.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης αφού με τις κινήσεις τους διαμόρφωσε το πλαίσιο της χρηματοοικονομικής εξυγίανσης και της ολικής επαναφοράς της Intralot, έχει δώσει τα ηνία του CEO στον έμπειρο Νίκο Νικολακόπουλο.

Η Intracom «τρέχει» για την Ευρώπη Holdings

 Εκτός από την Intralot ,o οξυδερκής επιχειρηματίας έχει βάλει την υπογραφή του και στο deal εξαγοράς της Ευρώπη Ασφαλιστική, που συνδυαστικά και με την εξαγορά της Κλουκίνας-Λάππας, θα διαμορφώσουν τη νέα, μεγάλη θυγατρική της Ιntracom.

Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Όταν εφοπλιστές, επιχειρηματίες και funds, απέκτησαν με ιδιωτική τοποθέτηση τα 11.106.255 μετοχές (σε τιμή ενός ευρώ τη μία) που κατείχε η Intracom στην Κλουκίνας- Λάππας (ΚΛΜ). Εν συνεχεία έγινε αύξηση κεφαλαίου 25 εκατ. ευρώ στην θυγατρική Intracom properties, εκ των οποίων τα 11,1 εκατ. ευρώ εισφέρθηκαν από την μητρική και τα υπόλοιπα 13,9 εκατ. από την πλευρά των ιδιωτών. Και σε αυτήν την περίπτωση η τιμή ήταν στο 1 ευρώ ανά μετοχή.

Πλέον στην ΚΛΜ η Intracom,μέσω της Intracom properties, κατέχει το 60,115%, ενώ με ποσοστό 9,983% βρίσκεται ο εφοπλιστής Γιώργος Μουνδρέας. Το υπόλοιπο περίπου 30% βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά, καλύπτοντας  έτσι το προαπαιτούμενο για την απορρόφηση της Intracom properties από την εισηγμένη Κλουκίνας-Λάππας.

Με τα 25 εκατ. ευρώ των ιδιωτών, αποκτήθηκε αφ’ ενός μεν το 27,6% στην ΚΛΜ και αφ’ ετέρου το 18,5% στην Intracom properties. Πέραν του Γιώργου Μουνδρέα επενδυτικοί συμπαραστάτες στο επιχειρηματικό project που έχει σχεδιαστεί από τον Σωκράτη Κόκκαλη, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες: Το οικογενειακό χαρτοφυλάκιο μεγάλου Πειραιώτη εφοπλιστή, με πολύπλευρες άλλες δραστηριότητες, το family office του Βασίλη Κάτσου, το fund Orasis του Τζώρτζ, ορισμένοι άλλοι επιχειρηματίες, καθώς επίσης και μία εισηγμένη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Οι λεπτομέρειες των κινήσεων

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που θα αποτυπώσουν τους όρους συγχώνευσης της Κλουκίνας-Λάππας με την Intracom properties, προκειμένου να δημιουργηθεί η Ευρώπη Holdings.

Θα απαιτηθεί μετέπειτα περίπου ένας μήνας μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» από τις γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών. Και υπολογίζεται ότι τον Νοέμβριο θα είναι σε χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση το ενοποιημένο σχήμα.

Παράλληλα με όλα αυτά, μέσα στον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί στην Τράπεζα Ελλάδος ο φάκελος για την έγκριση της εξαγοράς της Ευρώπη Ασφαλιστική. Η έγκριση αναμένεται πιθανότατα τον Νοέμβριο, οπότε και θα γίνουν τα τελευταίες κινήσεις.

Πρώτα η εξαγορά του 65% της ασφαλιστικής εταιρείας που ανήκει στον Νίκο Μακρόπουλο, έναντι 30 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου στην Ευρώπη Holdings,της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ. Σε αυτήν ο Νίκος Μακρόπουλος θα τοποθετήσει 16,55 εκατ. ευρώ, τα οποία θα λάβει από την παραχώρηση του υπολοίπου 35% της ασφαλιστικής του εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό θα είχε το 10,3% στο νέο σχήμα της θυγατρικής της Intracom, που φιλοδοξεί να προσφέρει υπεραξίες σε όλους τους μετόχους.

Διαβάστε επίσης

INTRALOT: Επεκτείνει τα συμβόλαιά της με την Nederlandse Loterij και την Premier Lotteries Ireland DAC

Euroxx για Intralot: Στο 1,5 ευρώ η τιμή – στόχος, περιθώριο ανόδου 20%