Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Σωκράτης Κόκκαλης: Γιατί η Ιntracom ανεβάζει στο 10% το ποσοστό της στην Intralot – Τι κρύβει το χθεσινό «πακέτο»

Σωκράτης Κόκκαλης

Κανένας άλλος δεν μπορεί να γνωρίζει καλύτερα από τον οξυδερκή Σωκράτη Κόκκαλη, το επιχειρηματικό όραμα και τις αναπτυξιακές προοπτικές που ενσωματώνουν η Intracom και η Intralot.

Εκείνος άλλωστε είναι που έχει σχεδιάσει την πολύπλευρη στρατηγική της ανασύνταξης και κινεί με μαεστρία τα νήματα των εξελίξεων στις δύο εταιρείες. Οι οποίες ναι μεν αποτελούν ξεχωριστές οντότητες με διακριτό αντικείμενο δραστηριοτήτων και αυτόνομη παρουσία στο χρηματιστηριακό «ταμπλό», αλλά έχουν τον πολυσυζητημένο και εξόχως επιδέξιο επιχειρηματία, ως ιδρυτή, βασικό μέτοχο και διοικητικό ηγέτη.

Αν το στοιχείο της έκπληξης θεωρείται η «σάλτσα της ζωής» και ενίοτε εκλαμβάνεται και ως «καρύκευμα» των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, τότε αναμφίβολα ο Σωκράτης Κόκκαλης φροντίζει συστηματικά  να… νοστιμεύει τα επενδυτικά του εδέσματα.

Χαρακτηριστική περίπτωση στην αλυσίδα των εκπλήξεων, συνιστά και η από χθες ξεκάθαρη (πλέον) πρόθεση της Intracom Holdings, να ανεβάσει στο 10% το ποσοστό συμμετοχής της στην Intralot.

Καθώς στις σποραδικές αγορές οι οποίες είχαν γίνει στο διάστημα των τελευταίων πέντε μηνών, ήρθε να προστεθεί και η απορρόφηση του «πακέτου» των 14.173.932 μετοχών της Intralot, που αντιστοιχούν στο 2,346% της εταιρείας. Αξίας περίπου 17 εκατ. ευρώ, καθώς η μεταβίβαση έγινε στα 1,20 ευρώ ανά μετοχή. Τιμή, κατά 3,8% υψηλότερη από το χθεσινό κλείσιμο που ήταν στα 1,156 ευρώ.

Μετά από αυτά η Intracom έχει φτάσει να κατέχει το 9,63% της Intralot, βάζοντας πλώρη για τον στόχο του 10%. Είτε με απόκτηση μετοχών «μέσα από την αγορά», είτε με νέα «πακέτα». Ενέργειες που θα τις επιτρέψουν να μαζέψει, τουλάχιστον άλλα 2,23 εκατ. μετοχές.

Η χθεσινή συναλλαγή υλοποιήθηκε από τις χρηματιστηριακές εταιρείες της Eurobank και της Alpha Bank, οι οποίες προχώρησαν στο ματσάρισμα των πωλητών με τον αγοραστή, που ήταν η Intracom.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα σε εκείνους οι οποίοι «έδωσαν τα χαρτιά», μειώνοντας τις θέσεις τους στην Intralot, ήταν ορισμένοι από τους ιδιώτες επενδυτές που τοποθετήθηκαν στην περσινή αύξηση κεφαλαίου και ως τώρα μετράνε ‘’χρυσές’’ υπεραξίες της τάξεως του 100%.

Οι τρεις λόγοι για την αύξηση της συμμετοχής

Έμπειροι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το ουσιώδες της χθεσινής συναλλαγής «δεν ήταν η ταυτότητα των πωλητών, αλλά το ειδικό βάρος που διαθέτει ο αγοραστής και συνάμα διαμορφωτής των εξελίξεων, Σωκράτης Κόκκαλης». Προσφέροντας μάλιστα και υπερτίμημα σε σχέση με τα τρέχοντα χρηματιστηριακά δεδομένα της μετοχής.

Όπως επισημαίνεται από την πλευρά εκείνων που είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα, η απάντηση στο ερώτημα του «γιατί η Intracom αυξάνει τη μετοχική της παρουσία στην Intralot», έχει τρία αλληλένδετα σκέλη:

επιχειρηματική της παλινόρθωση. Σαφώς και η δεσπόζουσα παρουσία του Σωκράτη Κόκκαλη, κάνει ακόμη πιο ηχηρό το εκπεμπόμενο μήνυμα από τις αγορές μετοχών. Άλλωστε και στο παρελθόν ποτέ δεν έλλειψαν και οι κατά συνθήκην «ερμηνείες» των κινήσεών του, με το αφοπλιστικά επαναλαμβανόμενο «ο Πρόεδρος ξέρει»…

Διότι η υπεραξία φορολογείται με 22% όταν πρόκειται για πώληση μετοχών που μεταφράζονται σε ποσοστό κάτω του 10% μιας εταιρείας. Ενώ εάν αφορά συμμετοχή άνω του 10% εξαλείφεται η υποχρέωση φόρου…

Υπό αυτές τις συνθήκες και από τη στιγμή που η Ιntracom θα πιάσει τον στόχο ελέγχου του 10% στην Intralot, δεν θα πληρώσει φόρο υπεραξίας όταν μελλοντικά θελήσει να εξαργυρώσει τη μετοχική της συμμετοχή.

Το πάζλ των κινήσεων στην αγορά

Η Intracom πήρε θέση στην Intralot, τοποθετώντας 25 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου της περσινής χρονιάς. Με τη διάθεση των νέων μετοχών να γίνεται στα 0,58 ευρώ η μία.

Συνολικά η Intracom απέκτησε τότε το 7,135% της Intralot (43.103.448 μετοχές) μέσω της παραχώρησης δικαιωμάτων που έγιναν από τον Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος κατά κανόνα…βλέπει μακριά στο επιχειρηματικό στίβο.

Στο διάστημα από τις 10 Απριλίου του 2024 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου η Intracom προχώρησε σε εννέα πράξεις αγοράς, αποκτώντας άλλες 900.730 μετοχές της Intralot με τίμημα 991.693 ευρώ.

Συμπεριλαμβάνοντας και το χθεσινό «πακέτο» έχει διαθέσει 43.000.411 ευρώ για τα 58.178.110 μετοχές που κατέχει, με το μέσο κόστος κτήσης να διαμορφώνεται σε 0,7391 ευρώ ανά μετοχή της Intralot.

Σήμερα αυτή η μετοχική θέση αξίζει 67,25 εκατ. ευρώ, με τις  συσσωρευμένες υπεραξίες να ανέρχονται στα επίπεδα των 24,25 εκατ. ευρώ. Η αναλογούσα φορολόγηση της υπεραξίας είναι υπό τις παρούσες συνθήκες 5,33 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αποσβεστούν όταν το ποσοστό συμμετοχής θα φτάσει στο 10%. Κάτι που πιθανότατα δεν θα αργήσει, όπως όλα δείχνουν.

Από τη δική του πλευρά ο Σωκράτης Κόκκαλης, μετά από την περσινή ΑΜΚ έχει κάνει δύο κινήσεις αγοράζοντας προσωπικά 820.000 μετοχές της Intralot έναντι 967.039 ευρώ. Με συνέπεια η δική του συμμετοχή να ανέρχεται σε 20,637%.

Στο αστερισμό των υπεραξιών

Σε σχέση με την ΑΜΚ της περσινής χρονιάς η τιμή της μετοχής της Intralot είναι τώρα 99,3% υψηλότερα. Οι συνολικά 232.758.621 νέες μετοχές που εκδόθηκαν για την άντληση 135 εκατ. ευρώ, αξίζουν τώρα κάτι παραπάνω από 269 εκατ. ευρώ.

Ξεχωριστό σημείο αναφοράς στην κεφαλαιακή αύξηση αποτέλεσε η συμμετοχή 7 εφοπλιστών και επιχειρηματιών της… πρώτης γραμμής, που τοποθέτησαν συνολικά 32,8 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα εξ αυτών ( 16,8 εκατ. ευρώ) ο εφοπλιστής Γιώργος Μουνδρέας που απέκτησε ποσοστό 4,78%. Ενώ ισχυρή παρουσία είχε και έτερος, Πειραιώτης εφοπλιστής, που φέρεται να τώρα να προχωρά σε μείωση κερδοφόρων θέσεων.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση πάντως σημαντικά ήταν τα οφέλη προέκυψαν για τη μετοχή της Intracom, καθώς ενισχύθηκε κατά 4,65% κλείνοντας στα 3,15 ευρώ.

Η εταιρεία, πέραν των σημαντικών υπεραξιών που καταγράφει από τις βασικές μετοχικές της θέσεις σε Intralot και Intrakat (όπου έχει το 5,09%) καθώς επίσης και από την επενδυτική παρουσία ( με 0,75%) στην Optima Bank, έχει μπροστά της και τις εξελίξεις που δρομολογεί η «κλειδωμένη» συμφωνία εξαγοράς της Ευρώπη Ασφαλιστικής. Καθώς συνδυαστικά και με την απορρόφηση της Intracom Properties από την (επίσης εξαγορασμένη) Κλουκίνας – Λάππας, θα διαμορφώσουν στο «τέλος της ημέρας» τη νέα μεγάλη θυγατρική Ευρώπη Holdings.

Διαβάστε επίσης:

ΧΑ: Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση πέντε εταιρειών
ΤΧΣ: Κλείδωσε στο 10% το αρχικό ποσοστό διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας
Γλυφάδα: Θύμα ομαδικού ξυλοδαρμού 14χρονη – Λιποθύμησε αφότου την χτύπησαν στο κεφάλι και προσπάθησαν να τη γδύσουν