• Business

    Σωκράτης Κόκκαλης: Deal εξαγοράς της Ευρώπη Ασφαλιστικής από τον «σοφό της Intracom» – Η συμφωνία των 100 εκατ. ευρώ και οι εφοπλιστές

    O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRACOM (Intralot) κ. Σωκράτης Κόκκαλης

    O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRACOM κ. Σωκράτης Κόκκαλης


    Άλλη μια κίνηση – έκπληξη έρχεται να προστεθεί στο ενεργητικό του αειθαλούς και ευρηματικού Σωκράτη Κόκκαλη, που μετακινεί εκ νέου και με μαεστρία τα… πιόνια στην επιχειρηματική σκακιέρα.

    Αυτή τη φορά μπαίνει στην πολλά υποσχόμενη ασφαλιστική αγορά, με ένα σύνθετο deal εξαγοράς της «καλοκουρδισμένης» και αναπτυσσόμενης εταιρείας Ευρώπη Ασφαλιστική.

    Η πολύπλευρη συμφωνία, η οποία και αποτιμάται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ, έχει ως βασικό της μοχλό την αξιοποίηση της πρόσφατα εξαγορασμένης Κλουκίνας – Λάππας, ελεγχόμενης πλειοψηφικά από την Intracom.

    Στο τέλος της ημέρας και μετά από την ολοκλήρωση της «κλειδωμένης» εξαγοράς της ασφαλιστικής εταιρείας Ευρώπη, το εισηγμένο στο χρηματιστήριο επιχειρηματικό σχήμα, θα λάβει την επωνυμία Ευρώπη Holdings.

    Στις συμμετοχές της οποίας θα περιλαμβάνεται εξ ολοκλήρου η ασφαλιστική, οι δραστηριότητες της Κλουκίνας – Λάππας (Κ.Λ.Μ.), αλλά και ο κλάδος των ακινήτων της Intracom Properties.

    Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο σχήμα θα έχουν επενδυτική παρουσία και ηχηρά ονόματα Ελλήνων εφοπλιστών. Που όπως συνέβη με την Intralot, ξαναγίνονται… συνοδοιπόροι του Σωκράτη Κόκκαλη, στον δεύτερο πυλώνα των μπίζνες.

    To deal και οι δρομολογούμενες εξελίξεις, διαφοροποιούν τις αρχικές βλέψεις που ήθελαν την Κ.Λ.Μ να γίνεται (μέσω συγχώνευσης και απορρόφησης) το «όχημα» εισαγωγής στο χρηματιστήριο, για τη νέα θυγατρική της Intracom στον κλάδο των ακινήτων, Intracom Properties.

    Αποτελεί κοινή παραδοχή, ότι σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων οι εταιρείες ακινήτων υποφέρουν χρηματιστηριακά, διαπραγματευόμενες με discount επί της εσωτερικής τους αξίας. Η μητρική Intracom δεν θα έχει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ζητήματα, αφού η θυγατρική της με ‘’όπλο’’ την προσθήκη της Ευρώπη Ασφαλιστική, μπορεί να ποντάρει βάσιμα σε μεγαλύτερες υπεραξίες.

    Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε και πάλι να…ανακατέψει την τράπουλα ο Σωκράτης Κόκκαλης.

    Διεκδικώντας το προσωνύμιο του «σοφού της Intracom».

    Τηρουμένων των αναλογιών, σαν και τον θρυλικό… σοφό της Ομάχα, Γουόρεν Μπάφετ, που πρόσφατα αποκάλυψε το μυστικό της μεγάλης του επένδυσης σε ασφαλιστική εταιρεία των Η.Π.Α.

    Τα ντεσού της συμφωνίας

    Στην προκειμένη περίπτωση το deal εξαγοράς της Ευρώπη Ασφαλιστική που έχει ως μοναδικό μέτοχο και διοικητικό ηγέτη τον Νίκο Μακρόπουλο, γίνεται με συνολικό τίμημα 46,55 εκατ. ευρώ.

    Αρχικό βήμα της συμφωνίας, η οποία έχει λάβει το αρχικό «πράσινο φως» από την εποπτεύουσα αρχή που είναι η τράπεζα Ελλάδος, αποτελεί η παραχώρηση του 60% της ασφαλιστικής έναντι 30 εκατ. ευρώ. Το μερίδιο αυτό θα αγοραστεί από την Intracom Properties στην οποία ανήκει το 27,6% της Κ.Λ.Μ, ενώ ποσοστό 60,1% ελέγχεται από την μητρική Intracom.

    Το υπόλοιπο 40% της ασφαλιστικής, αποτιμώμενο σε 16,55 εκατ. ευρώ, θα αφορά μια συναλλαγή με μετοχές. Συνολικά δηλαδή 46,5 εκατ. ευρώ.

    Καθώς ο Νίκος Μακρόπουλος θα εισφέρει το ποσοστό αυτό και θα αποκτήσει μεταγενέστερα θέση στο σχήμα της Ευρώπη Holding, που εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 10,3%.

    Στο μεσοδιάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες συγχώνευσης και απορρόφησης της Κ.Λ.Μ από την Intracom Properties. H οποία θα εκχωρήσει την τωρινή της μετοχική συμμετοχή στην Κ.Λ.Μ σε εφοπλιστές, προκειμένου να καλύψει ένα τμήμα από το κόστος αγοράς της ασφαλιστικής.

    Στη συνέχεια θα προκύψει το νέο σχήμα της Ευρώπη Holding, που θα δρομολογήσει αύξηση κεφαλαίου, παραμένοντας εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Στην εν λόγω κεφαλαιακή αύξηση θα έχουν παρουσία και ηχηρά ονόματα εφοπλιστών.

    Καταληκτικά και αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος και με την ΑΜΚ, στην Ευρώπη Holding η Intracom θα έχει τον έλεγχο του 43%-45%, ενώ οι εφοπλιστές θα έχουν συνολικά περί το 25%.

    Είναι εμφανές ότι η Ευρώπη Ασφαλιστική ως θυγατρική του νέου σχήματος θα ενισχυθεί κεφαλαιακά, ενώ με τη προσθήκη και της αξίας των ακινήτων, θα βελτιώσει σημαντικά το χρηματοοικονομικό της προφίλ.

    Έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναπτυχθεί περαιτέρω και να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά. Δίνοντας πρόσθετα οφέλη στην Intracom.

    Η Ευρώπη Ασφαλιστική διαθέτει άδεια λειτουργίας για το σύνολο των κλάδων στις Γενικές Ασφάλειες, ωστόσο η κύρια δραστηριότητά της επικεντρώνεται ως τώρα στον κλάδο Περιουσίας, όπου ειδικεύεται στις ασφαλίσεις των μεγάλων Βιομηχανικών, Εμπορικών και Χρηματοοικονομικών Κινδύνων.

    Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα αναπτύσσει και τον κλάδο Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Οχημάτων, όπου με νέα, σύγχρονα προϊόντα κερδίζει μερίδια αγοράς, καταγράφοντας σταθερά ανοδική πορεία.

    Στην περσινή χρήση η παραγωγή ασφαλίστρων έφτασε στα 19,9 εκατ. ευρώ, τα βασικά της ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 11,9 εκατ. ευρώ, το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο είχε αποτιμηθεί σε 17,95 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν 3,99 εκατ. ευρώ.

    Στη σημερινή γενική συνέλευση της Intracom, ο Σωκράτης Κόκκαλης θα δώσει το στίγμα όλων αυτών των σημαντικών εξελίξεων. Που εκ των πραγμάτων ανοίγουν νέους δρόμους για την εταιρεία, την οποία ο ίδιος μετέτρεψε σε επενδυτική και φροντίζει να την «προικίζει» με νέα deals.

    Διαβάστε επίσης:

    Αποκλειστικό – Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος: Δικαίωση στον Άρειο Πάγο που «εξαφάνισε» ποινικές ρήτρες 80,68 εκατ. υπέρ του Θεόδωρου Αγγελόπουλου

    Πρόταση – έκπληξη για «τραπεζική λοταρία» που θα κληρώνει έως… 1 εκατ. ευρώ

    Ναυαγεί η συνεργασία Στέγγου – Βαρδινογιάννη στον τουρισμό
     



    ΣΧΟΛΙΑ