«Λύγισαν» από τα χρέη οι Έλληνες φορολογούμενοι στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, εξαιτίας της ταυτόχρονης επιβάρυνσης από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που επεξεργάστηκε και συμπεριέλαβε στη χθεσινή τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πάνω από 312.812 φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, ενώ είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα καθώς πρόκειται για απλήρωτους φόρους έως 500 ευρώ.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι με χρέη ύψους έως 500 ευρώ αυξήθηκαν κατά 312.812 +14,21%) μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του 2017 και του τρίτου τριμήνου του 2018, ενώ ο συνολικός αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 243.538 (+5,99%). Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, το σύνολο των πολιτών με χρέη προς την εφορία αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 584.979 άτομα.

Σύμφωνα με το ΓΠΚ, αν και ως τον Αύγουστο φαινόταν ότι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών- που έχουν σκαρφαλώσει στα 7,8 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους- οφείλεται κυρίως σε μικρό αριθμό μεγαλοοφειλετών, το Σεπτέμβριο (στοιχεία κατά την 1/10/2018), παρατηρήθηκε νέα αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 449,92 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, που οφείλεται στην επιβάρυνση από λήξεις των δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Αν και ο ρυθμός δημιουργίας νέων οφειλών έχει πέσει σε σχέση με πέρσι- το 2017 τα χρέη ήταν περίπου 1,4 δις ευρώ περισσότερα- στο τρίτο τρίμηνο του 2018 ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν χρέη στην εφορία σημείωσε αύξηση κατά 243.538 άτομα σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 4.312.395 άτομα. Η αύξηση αυτή εντοπίζεται πρωτίστως στους οφειλέτες με χρέος κάτω από 500 ευρώ, καθώς στην κατηγορία αυτή προστέθηκαν 312.812 νέοι οφειλέτες.

Σε σχέση, δε, με το δεύτερο τρίμηνο ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 584.979 άτομα και ερμηνεύεται σε μεγάλο βαθμό (για τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο) από την επίδραση της εποχικότητας, δηλαδή την λήξη δόσεων ορισμένων κατηγοριών φόρων στις οποίες ένα μέρος των φορολογουμένων δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί, δηλαδή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Με φόντο τις διατάξεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τα στοιχεία από το ΚΕΑΟ δείχνουν ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του τρίτου τριμήνου του έτους διαμορφώθηκε στα 34.354 εκατ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 493 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εκ των οποίων 130 εκατ. ευρώ αφορούν σε αύξηση στις κύριες οφειλές.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, που επικαλείται τα στοιχεία της 3ης Τριμηνιαίας Έκθεσης Προόδου Έτους 2018 του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), η ανωτέρω αύξηση «οφείλεται, αφενός, στην ένταξη νέων οφειλών και στην αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ και, αφετέρου, στην εισαγωγή 38.648 νέων οφειλετών με συνολικές οφειλές ύψους 192 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου ο συνολικός αριθμός των οφειλετών διαμορφώθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου στους 1.400.091, αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 7.953 οφειλέτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιοι φόροι οδήγησαν στο υπερπλεόνασμα των 3,157 δισ. ευρώ το οκτάμηνο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτοί είναι οι φόροι που θα καταργήσει ή θα μειώσει η ΝΔ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι φόροι είναι το τίμημα που πληρώνουμε για να ζούμε σε μια πολιτισμένη κοινωνία;