• Business

    SoftOne: Στο κατώφλι των €50 εκατ. ο τζίρος το 2023 – Εκτόξευση στα κέρδη

    Πάνος Μαρτίνης, CEO του ομίλου SOFTONE

    Πάνος Μαρτίνης, CEO του ομίλου SOFTONE


    Άγγιξε τον στόχο των 50 εκατ. ευρώ που είχε θέσει η διοίκηση για το 2023 η Softone του Πάνου Γερμανού (το Olympia κατέχει το 33,34% του ομίλου), καθώς ο όμιλος πέτυχε πωλήσεις 48,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ το κυκλοφορούν ενεργητικό αυξήθηκε κατά 42%, κυρίως λόγω της αύξησης των ταμειακών διαθέσιμων στα 5,9 εκατ. ευρώ.

    Τα αποτελέσματα κρίνονται αρκετά ικανοποιητικά, αφού σε επίπεδο ομίλου ο τζίρος αυξήθηκε κατά 33% σε σχέση με το 2022, τα adjusted EBITDA αυξήθηκαν κατά 44%, από 8,3 εκατ. ευρώ το 2022 σε 12,004 το 2023, ενώ εντυπωσιακό αποτελεί ότι τα κέρδη προ φόρων, που από ζημίες 789 χιλιάδων γύρισαν σε κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ (+806%), αλλά και στα κέρδη μετά φόρων που από 27,6 χιλιάδες, εκτοξεύτηκαν στα 4,5 εκατ. ευρώ (+16.300%). Το 2022 τα κέρδη προ φόρων ήταν ζημιογόνα λόγω των ελέγχων απομείωσης περιουσιακών στοιχείων που διενεργήθηκαν σε επίπεδο ομίλου.

    Εντός του 2023 το ενεργητικό αυξήθηκε σημαντικά κυρίως λόγω 5 εξαγορών (3 εξαγορές πλειοψηφικού πακέτου, 1 εξαγορά μειοψηφικού πακέτου και 1 εξαγορά δραστηριότητας). Παράλληλα εντός του 2023 η Softone εξασφάλισε τις πρώτες δύο δόσεις του δανείου RRF, ποσού 7,4 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 20 εκατ. ευρώ που αναμένεται να λάβει μέχρι τέλος του 2025.

    Στόχοι το 2024

    Όπως εκτιμά η διοίκηση, με CEO τον Πάνο Μαρτίνη, το 2024 αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, με τη Softone να προσπαθεί να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της αξιοποιώντας το cloud και το AI.

    Παράλληλα κομβικό ρόλο αναμένεται να αποτελέσουν τα προγράμματα χρηματοδότησης όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027.

    Μέσα στο 2024 η Softone εξαγόρασε την Twinsoft, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης στην Ελλάδα.

    Οι εξαγορές

    Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να είναι το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, οι εταιρείες πληροφορικής και λογισμικών έχουν βρεθεί στο επίκεντρο, έχουν ανθίσει και τα κέρδη τους φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

    Οι περισσότερες εξ αυτών, ψάχνουν να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν μέσω εξαγορών εταιρειών, που θα τους δώσουν αξία, μεγαλύτερο αποτύπωμα στην αγορά και φυσικά περισσότερα κέρδη.

    Η SoftOne αποτελεί ηγέτιδα σε αυτό τον τομέα, αφού μέσα σε μια πενταετία έχει «επιδοθεί» σε ένα κρεσέντο εξαγορών.

    Μέσα στο 2023 εξαγόρασε την Sunsoft, ενώ νωρίτερα προχώρησε στην εξαγορά της AppSoft Software and Services Α.Ε. στο Ηράκλειο Κρήτης, η οποία δραστηριοποιείται στη διάθεση μηχανογραφικών λύσεων και προϊόντων business software αλλά και τη QBS Retail & Logistics στην Ρουμανία.

    Πέρυσι εξαγόρασε την Impact δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα B2B στην Ελλάδα. Επίσης το 2022 εξαγόρασε ποσοστό της cosmoONE, ηγέτιδας εταιρείας στην Ελλάδα στις Β2Β πλατφόρμες ηλεκτρονικών προμηθειών και διαγωνισμών που κατείχε ο ΟΤΕ. Επίσης την περίοδο 2022-23 προχώρησε στην εξαγορά των Regate, Unisoft και Prosvasis.

    Μέσα στο έτος ίδρυσε το νέο υποκατάστημα στην Κρήτη, ενώ τον Σεπτέμβριο πέτυχε στρατηγική επένδυση με την Global Sustain, αναγνωρισμένη εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών και λύσεων στο χώρο του ESG (Environmental, Social, Governance).

    Με την κίνηση αυτή, ο όμιλος συμφώνησε να αποκτήσει σημαντικό μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της Global Sustain και να δημιουργήσουν μαζί μία νέα εταιρεία, εστιάζοντας στη δημιουργία πλατφορμών ESG με στόχο την αυτοματοποίηση στη συλλογή, αξιολόγηση και διαχείριση δεδομένων που αφορούν πρακτικές περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκαν οι συγκεντρώσεις για Entersoft και SoftOne

    Πώς αγόρασε ο Πάνος Γερμανός το 53,73% της Entersoft – Το υψηλό τίμημα και η επικείμενη έξοδος από το Χ.Α.

    Softone: Εξαγόρασε πλειοψηφικό ποσοστό της Twinsoft



    ΣΧΟΛΙΑ