• Business

    SoftBank: Το νέο στοίχημα του επενδυτικού ομίλου στην τεχνητή νοημοσύνη

    • Bloomberg

    Masayoshi Son, επικεφαλής SoftBank


    Το Vision Fund 2 της  SoftBank Group επενδύει στην αμερικανική startup τεχνητής νοημοσύνης Perplexity AI, σε αποτίμηση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Πρόκειται για το τελευταίο στοίχημα του Masayoshi Son σε έναν τομέα που θεωρεί ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του.

    Η SoftBank θα επενδύσει μεταξύ 10 και 20 εκατ. δολάρια στην εταιρεία, η οποία στοχεύει να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να ανταγωνιστεί την μηχανή αναζήτηση Google της Alphabet Inc. σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Επενδύει στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου γύρου χρηματοδότησης ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων που τριπλασιάζει την αποτίμηση της Perplexity και την καθιστά μία από τις εταιρείες του κλάδου με την μεγαλύτερη αποτίμηση.

    Η συμφωνία αποτυπώνει την μεγάλη αύξηση του ρυθμού επενδύσεων της SoftBank στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ένα εκτεταμένο όραμα για το μέλλον της ΑΙ, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για την υλοποίηση αυτού που αποκάλεσε “τεχνητή υπερνοημοσύνη”.

    Ο Son μίλησε για τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης χιλιάδες φορές εξυπνότερης από κάθε άνθρωπο, κάνοντας τις πιο μεγαλεπήβολες δηλώσεις του από τότε που η SoftBank αποσύρθηκε από την αγορά μετά από μια σειρά άστοχων επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

    «Έχουμε κάνει πολλά πράγματα, αλλά όλα αυτά ήταν ένα ζέσταμα για το όνειρό μου να πραγματοποιήσω την ASI», δήλωσε στους επενδυτές στην ετήσια συνέλευση των μετόχων την Παρασκευή. «Γεννήθηκα για να κάνω αυτό».

    Η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί και οι όροι της μπορεί ακόμη να αλλάξουν, δήλωσαν οι πηγές του Bloomberg. Εκπρόσωποι της Perplexity και της SoftBank αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις συζητήσεις για τη συμφωνία.

    Σημειώνεται ότι η SoftBank έχει ήδη επιχειρηματική συνεργασία με την Perplexity. Φέτος, η startup ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στους Ιάπωνες πελάτες ασύρματης τηλεφωνίας της SoftBank μια δωρεάν συνδρομή ενός έτους στην υπηρεσία της. Η συμφωνία αυτή ενίσχυσε  τους δεσμούς της Perplexity με την Ιαπωνία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές της περιοχής.

    Η Perplexity, ηλικίας μικρότερης των δύο ετών, έχει ξεχωρίσει από άλλα AI chatbots παρέχοντας περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Ενώ η κύρια υπηρεσία της είναι η αναζήτηση, η startup αυτοαποκαλείται “μηχανή απαντήσεων”, καθώς παρέχει αποτελέσματα σε μορφή κειμένου αντί για συνδέσμους.

    Η SoftBank αναμένεται τώρα να επιταχύνει το ρυθμό δραστηριοποίηση της στις υπηρεσίες AI. Ο όμιλος επένδυσε φέτος άμεσα 200 εκατομμύρια δολάρια στην Tempus AI, μια startup που αναλύει ιατρικά δεδομένα. Τώρα σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια κοινή επιχείρηση στην Ιαπωνία.

    Παράλληλα, ο επενδυτικός όμιλος επεξεργάζεται ένα σχέδιο επένδυσης περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τσιπ που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, σε ένα έργο που ονομάζεται Izanagi, όπως ανέφερε το Bloomberg News τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, ερωτηθείς ο Son σχετικά με αυτό δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί σκληρά για να επιτύχει τους στόχους του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλλαγή στρατηγικής από την SoftBank: Αποχωρεί από τις startup και εισέρχεται σε τεχνητή νοημοσύνη και τσιπ

    SpaceX (Elon Musk): Προσφορά μετοχών σε αποτίμηση ρεκόρ 210 δισ. δολαρίων

    Οικογένεια Ανιέλι: Αύξησε περαιτέρω το μερίδιο της στην Philips σε 17,51%



    ΣΧΟΛΙΑ