ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αν μη τι άλλο η Ελλάδα μπορεί να καυχιέται για τα σπουδαία επιχειρηματικά μυαλά και τους managers που διαπρέπουν και στη χώρα μας και στο εξωτερικό.
Ειδικά στον τομέα της ενέργειας, όπου η Ελλάδα έχει καταγράψει εντυπωσιακές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, διακρίνονται πολλά ικανότατα στελέχη, προεξέχοντος βεβαίως τον Γιώργο Στάσση, επικεφαλής της ΔΕΗ.
Χθες, ωστόσο, υπήρξε μια ανακοίνωση για διοικητικές αλλαγές στον όμιλο Molgas, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG και εναλλακτικών καυσίμων στους τελικούς καταναλωτές. Και το… ελληνικό «άρωμα» των αλλαγών μπορεί να εξέπληξε τους πάντες, μιας και μιλάμε για μια εταιρεία κολοσσό στον τομέα της, ωστόσο, στην ενεργειακή αγορά ήταν αναμενόμενο κάτι τέτοιο.
Νέος διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Σοφοκλής Παπανικολάου, ο οποίος ήταν ιδρυτής της Blue Grid, μια εταιρεία η οποία πέρυσι προκάλεσε το ενδιαφέρον της Molgas που έχει έδρα τη Μαδρίτη και η οποία επένδυσε σ’ αυτήν.
Ένα χρόνο μετά ο κ. Παπανικολάου αναλαμβάνει CEO σε έναν όμιλος ο οποίος έχει ιστορία 25 ετών και παραδίδει ετησίως περισσότερα από 22.000 φορτία LNG και BioLNG σε τελικούς καταναλωτές σε 10 χώρες στους τομείς της βιομηχανίας, των οδικών μεταφορών και της ναυτιλίας.
Πρατήρια LNG από το 2024
Η Blue Grid έχει ήδη ξεκινήσει να φορτώνει σε τακτική βάση φορτία LNG από τη νέα εγκατάσταση του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, η οποία ετέθη σε εμπορική λειτουργία μόλις πριν από λίγες ημέρες το Νοέμβριο, παραδίδοντας σε πελάτες της στο εξωτερικό. Από τις αρχές του 2024 ξεκινά να προμηθεύει τις πρώτες βιομηχανίες στην Ελλάδα που στρέφονται στο LNG, ενώ ταυτόχρονα εγκαινιάζει τα πρώτα πρατήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ιωάννινα και μέσω αυτών την εθνική αγορά για την κίνηση βαρέων οχημάτων με LNG/BioLNG.
Η Blue Grid, ιδρύθηκε το 2017 και με έδρα την Αθήνα, πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη της αγοράς εναλλακτικών καυσίμων και στην υλοποίηση εφοδιαστικών αλυσίδων προμήθειας LNG στη ΝΑ Ευρώπη, προσφέροντας σημαντικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και λειτουργικά οφέλη σε μία ευρεία γκάμα πελατών.
Η Molgas ήρθε το 2022 να επενδύσει στην ελληνική εταιρεία με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης του LNG και του bioLNG στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Προσφέροντας όλο το φάσμα των υπηρεσιών που αφορούν το LNG μικρής κλίμακας (small-scale LNG) – συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας και παράκτιας μεταφοράς, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης – η Blue Grid αναπτύξει ολοκληρωμένες εφοδιαστικές αλυσίδες για την παράδοση του καυσίμου σε τελικούς καταναλωτές (βιομηχανίες, θερμοκήπια, εμπορικά κτίρια, νοσοκομεία, ξενοδοχεία), πρατήρια LNG, απομακρυσμένα δίκτυα και ναυτιλιακούς πελάτες στα κύρια λιμάνια της περιοχής. Επίσης, η Blue Grid θα αναπτύξει εγκαταστάσεις παραγωγής βιομεθανίου και bioLNG, όπως και υδρογόνου, κατά περίπτωση.
Μόλις τον περασμένο Ιούνιο η ελληνική εταιρεία, έχοντας ως σύμμαχο την Molgas, ανακοίνωσε την ανάπτυξη του πρώτου δικτύου πρατηρίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Η εταιρεία ξεκινά να προσφέρει εντός του 2024 το πλέον ανταγωνιστικό και «πράσινο» καύσιμο κίνησης βαρέων οχημάτων στην ελληνική αγορά, δημιουργώντας πρατήρια LNG σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα και άλλες πόλεις. Τα πρώτα δύο πρατήρια τίθενται σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2024 σε Αθήνα (περιοχή Θριασίου, σε συνεργασία με την Ελίν) και Θεσσαλονίκη (περιοχή Σίνδου, σε συνεργασία με την Kolokithas Fuels)».
Επίσης, όπως τονιζόταν: «Μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρατήριο της Πάτρας (περιοχή Γλαύκου, σε συνεργασία με την Kolokithas Fuels) και σε αμέσως επόμενη φάση το πρατήριο των Ιωαννίνων». Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, στους σταθμούς της Blue Grid θα είναι εφικτός ο ανεφοδιασμός με φυσικό αέριο τόσο σε υγροποιημένη μορφή (LNG) όσο και σε συμπιεσμένη μορφή (CNG παραγόμενο από LNG), καλύπτοντας τις ανάγκες μιας ευρείας γκάμας οχημάτων που θέλουν να κινούνται φθηνότερα και πιο πράσινα.
Και παραγωγή βιοαερίου
Να σημειωθεί επίσης ότι στις 20 Ιουνίου η Blue Grid ανακοίνωσε την εξαγορά, μέσω της θυγατρικής BlueFuel, της μονάδας παραγωγής βιοαρίου «Βιομέστη» που εδρεύει στη Μέστη Εβρου.
Όπως ανέφεραν τότε στελέχη της εταιρείας, με την κίνηση αυτή η BlueFuel σε συνεργασία με την οικογένεια Παπαζηλάκη, βασικό μέτοχο του Ομίλου Εβροφάρμα, στοχεύει σε μία σειρά επενδύσεων στη μονάδα, οι οποίες έχουν ως απώτερο στόχο την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων για τους κλάδους των οδικών μεταφορών, της ναυτιλίας, και της βιομηχανίας.
H συγκεκριμένη μονάδα, παράγει βιοαέριο, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη οργανικά απόβλητα, ως επί το πλείστον, κοπριά αγελάδων γαλακτροπαραγωγής.
Οι επενδύσεις που θα ακολουθήσουν, περιλαμβάνουν αύξηση της δυναμικότητάς της μονάδας, την εγκατάσταση μονάδας αναβάθμισης βιοαερίου σε βιομεθάνιο, την εγκατάσταση μονάδας μικρής κλίμακας υγροποίησης, καθώς και μονάδα δέσμευσης και υγροποίησης διοξειδίου του άνθρακα, με τελικά προϊόντα το υγροποιημένο βιομεθάνιο (bio-LNG) και το βιογενές διοξείδιο του άνθρακα (bio-CO2).
Απώτερος στόχος της εταιρίας είναι η παραγωγή 100% ανανεώσιμου υγροποιημένου βιομεθανίου, ενός προϊόντος χημικά πανομοιότυπου με το συμβατικό LNG που θα επιτρέπει σε καταναλωτές LNG να «πρασινίσουν», χωρίς επιπλέον επενδύσεις.
Ποιος είναι ο Σοφοκλής Παπανικολάου
Ο Σοφοκλής Παπανικολάου, εμπνευστής της Blue Grid, μιας εταιρείας που ξεκίνησε το 2017 στον τομέα των καθαρών, εναλλακτικών καυσίμων, στο παρελθόν ήταν διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Franco Compania Naviera, ναυτιλιακής εταιρίας με έδρα την Αθήνα και εξειδίκευση στις θαλάσσιες μεταφορές ξηρού φορτίου. Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Monitor Deloitte, στο γραφείο του Λονδίνου.
Είναι κάτοχος πτυχίου στα Οικονομικά από το Brown University και διαθέτει MBA από το Columbia Business School.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την προαγωγή του σε CEO στην Molgas, νέος διευθύνων σύμβουλος της Blue Grid έγινε ο Αλέξανδρος Λαγάκος, ο μέχρι σήμερα COO της εταιρείας ενώ πρόεδρος της Molgas ανέλαβε ο έως σήμερα CEO της Molgas, Fernando Sarasola, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη να αναπτύξει σε συνεργασία με την Infravia Capital Partners, κύριο μέτοχο της Molgas, μία πανευρωπαϊκή πλατφόρμα παραγωγής βιομεθανίου και BioLNG, ξεκινώντας από μία ήδη ισχυρή βάση μονάδων παραγωγής σε Νορβηγία, Ισπανία και Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η Molgas αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στην προμήθεια LNG στην Ευρώπη, με 22.000 φορτία ανά έτος και ετήσια παραδοτέα ποσότητα που ξεπερνά τις 6 TWh σε περισσότερους από 200 βιομηχανικούς καταναλωτές, 34 πρατήρια LNG, καθώς και σε ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ναυτιλιακών πελατών, μέσω πλοίων τροφοδοσίας LNG και 9 δορυφορικών σταθμών LNG που διαχειρίζεται κατά μήκος της Σκανδιναβικής ακτογραμμής.
Διαθέτει σήμερα παρουσία σε 10 χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας μέσω της θυγατρικής Gasnor, την οποία εξαγόρασε από την Shell το 2021.
Η Molgas ανήκει σε funds υπό τη διαχείριση της InfraVia Capital Partners, ενός Private Equity Fund με έδρα στο Παρίσι και εξειδίκευση στις επενδύσεις σε υποδομές.
Διαβάστε επίσης:
Blue Grid: Εξαγόρασε μονάδα βιοαερίου στον Έβρο
Eλίν και Blue Grid ανοίγουν το πρώτο πρατήριο LNG – CNG στην Αττική
Mytilineos – Blue Grid: Ξεκίνησε η μεταφορά LNG μέσω βυτιοφόρου από τη Ρεβυθούσα