Τομείς με ενδιαφέρον για την ανάπτυξη δικτύων συνεργασιών ανάμεσα στις ελληνικές και τις κινεζικές επιχειρήσεις αποτελούν ο αγροδιατροφικός τομέας, καθώς και τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, τα δομικά υλικά, ο ιατρικός εξοπλισμός, τα φάρμακα και καλλυντικά, η βιοτεχνολογία και οι υπηρεσίες υγείας.

Αυτό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε χθες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, κινεζική αντιπροσωπεία από το Συμβούλιο για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου – Τμήμα Σαγκάης και από το Επιμελητήριο Διεθνούς Εμπορίου της Σαγκάης.

1

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, το μέλος Δ.Ε. και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Νίκος Βασιλείου, το μέλος Δ.Σ. ΕΒΕΑ και υπεύθυνος για την Κίνα, Μιχάλης Κανδαράκης, η διευθύντρια Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων του ΕΒΕΑ, Ελένη Φώτη, η προϊσταμένη του τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Μαρία Ζωγράφου και ο προϊστάμενος του τμήματος Διαιτησιών, Χρήστος Παναγόπουλος, υποδέχθηκαν 9μελή αντιπροσωπεία από το Συμβούλιο για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου-Τμήμα Σαγκάης (CCPIT-Shanghai) και το Επιμελητήριο Διεθνούς Εμπορίου της Σαγκάης.

Επικεφαλής ήταν ο αντιπρόεδρος, Γιάνγκ Ντονγκσένγκ και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας, Ζου Γιανάν. Στη συνάντηση, επίσης, συμμετείχαν αντιπρόσωποι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Smart Cities Solutions.

Καλωσορίζοντας την κινεζική αντιπροσωπεία η πρόεδρος του ΕΒΕΑ είπε: «Υποδεχόμαστε δύο σημαντικούς φορείς εξωστρέφειας της Σαγκάης – του κυριότερου εμπορικού, βιομηχανικού και πολιτιστικού κόμβου της Κίνας.

Η Σαγκάη είναι το τρίτο κορυφαίο οικονομικό κέντρο στον κόσμο και πύλη εισόδου των ευρωπαϊκών προϊόντων και υπηρεσιών στην κινεζική αγορά, όπως, αντίστοιχα, η Ελλάδα αποτελεί βασική πύλη εισόδου στην αγορά της Ευρώπης.

Θεωρώ ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές για να επιδιώξουμε τη διεύρυνση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας.Την τελευταία δεκαετία οι σχέσεις αυτές γνωρίζουν σταθερή ανάπτυξη.

Έχουμε ήδη αρκετά παραδείγματα επιτυχημένων συνεργασιών σε τομείς όπως η ναυτιλία και οι ναυπηγοεπισκευές, οι μεταφορές, το εμπόριο, ο τουρισμός.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια για την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στην κινεζική αγορά, σε μια σειρά από τομείς στους οποίους η χώρα μας διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και εξωστρεφείς επιχειρήσεις».

Ειδικότερα, η κυρία Εφραίμογλου ανέφερε τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, τα δομικά υλικά, ο ιατρικός εξοπλισμός, τα φάρμακα και καλλυντικά, η βιοτεχνολογία και οι υπηρεσίες υγείας. «Ως ΕΒΕΑ, έχουμε τη διάθεση, αλλά και την εμπειρία, να συμβάλουμε στην αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών.

Μέσα από οργανωμένες δράσεις, όπως οι εμπορικές αποστολές, αλλά και νέες συνεργασίες προσπαθούμε να διευκολύνουμε την προσέγγιση των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο πρόκειται να συμμετάσχει το επιμελητήριο στην 6η Έκθεση China International Import Expo Enterprise & Business Exhibition, που θα γίνει στη Σαγκάη τον Νοέμβριο – υποστηρίζοντας την παρουσία μιας ομάδας δυναμικών επιχειρήσεων.

Η σχετική προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει και θεωρώ ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Θα έχουμε μια εξαιρετική ευκαιρία για την περαιτέρω διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά και την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών επιχειρηματικών συνεργασιών», προσέθεσε η πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγόπουλος, αναφέρθηκε στη συνεργασία που ήδη υπάρχει ανάμεσα στο ΕΒΕΑ και τη Διεθνή Οικονομική και Εμπορική Επιτροπή Διαιτησίας της Σαγκάης, με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας το 2017, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις συμπράξεις μεταξύ των φορέων των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης: 

Γιάννης Βουτσινάς (ΕΕΠ): Αλλαγή κουλτούρας για βελτίωση της λειτουργίας των κρατικών δομών

ΑΑΔΕ: Στην Αθήνα οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Συνεργασίας EMPACT Excise

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Βέβαιη η νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο