ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H γαλλική τράπεζα Societe Generale επισημαίνει ότι κάτι πολύ άσχημο θα συμβεί στις αγορές γρηγορότερα από ό,τι εκτιμούν πολλοί, με ευθύνη των κεντρικών τραπεζών.
Ήταν ακριβώς πριν από έναν μήνα -στις 24 Μαρτίου- όταν τέθηκε για πρώτη φορά το μεγάλο δίλημμα που αντιμετώπιζε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία από τη μια ήλπιζε να αποφύγει μια κατάρρευση του νομίσματος, του γιεν δηλαδή, ενώ από την άλλη πλευρά ήλπιζε επίσης να διατηρήσει την απόδοση του 10ετούς ομολόγου κάτω από το εξαιρετικά περιττό ανώτατο όριο ελέγχου της καμπύλης απόδοσης στο 0,25%.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ξαφνικά βρίσκεται παγιδευμένη σε ένα δίλημμα:
Να παρέμβει στην αγορά ομολόγων και πυροδοτήσει μια δυνητικά αποσταθεροποιητική και ανεξέλεγκτη βουτιά του γιεν που θα οδηγούσε επίσης σε επιδείνωση του πληθωρισμού ή να μην κάνει τίποτα και να συγκρατήσει την πτώση του γιεν, διακινδυνεύοντας πολύ υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα, στην Ιαπωνία όπου το χρέος είναι εντυπωσιακά μεγαλύτερο από το ΑΕΠ, προκαλώντας άλλα σοβαρά προβλήματα που έως σήμερα η Ιαπωνία δεν αντιμετώπισε.
Οι αγορές έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την δημοσιονομική και την νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας, οπότε το αποτέλεσμα για το πιο υπερχρεωμένο έθνος του κόσμου – η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο υπερχρεωμένη χώρα – θα ήταν καταστροφικό.
Τι υποστηρίζει η Societe Generale;
Η Societe Generale ανέφερε πρόσφατα ότι καθώς το γεν καταρρέει, η Κίνα – της οποίας το νόμισμα ήταν εκπληκτικά ισχυρό ακόμη και όταν η οικονομία της επιβραδυνόταν – θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιαπωνίας και θα υποτιμήσει το δικό της νόμισμα.
Έκτοτε έχουν συμβεί δύο πράγματα:
- Το ιαπωνικό γιεν κατέρρευσε, υπέστη τη μεγαλύτερη διάρκεια μιας ημέρας πτώσης στην ιστορία, ωθώντας το σε χαμηλό 20 ετών υποχρεώνοντας την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) ενώ εξετάστηκε και μια παγκόσμια νομισματική παρέμβαση,
- το γιουάν της Κίνας έχει επίσης ξαφνικά διολισθήσει, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια από την αιφνιδιαστική υποτίμηση του Αυγούστου του 2015, προκαλώντας φήμες για επικείμενη υποτίμηση του γιουάν.
Τόσο το γιεν όσο και το γουάν έχουν υποχωρήσει, σε μεγάλο βαθμό της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής, καθώς τόσο η Ιαπωνία όσο και η Κίνα είναι οι δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες που συνεχίζουν να χαλαρώνουν την νομισματική τους πολιτική.
Αντιθέτως, η Fed πρόκειται να προχωρήσει σε μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς. Αλλά σύμφωνα με τη Societe Generale, όχι μόνο αυτή η απόκλιση θα διευρυνθεί μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, αλλά θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες στην αγορά.
Είναι επίσης «η μεγαλύτερη ιστορία για την οποία κανείς δεν μιλάει» προειδοποιεί η γαλλική τράπεζα.
Κάτι σημαντικό θα συμβεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μάλλον πολύ σύντομα
Γιατί;
Διότι σύμφωνα με την Societe Generale η ταχύτητα των κινήσεων στις αγορές και η πόλωση των πλέον ακραίων πολιτικών της Fed (συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων) και της χαλαρής Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας σχεδόν εγγυάται ότι κάτι σημαντικό θα συμβεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μάλλον πολύ σύντομα
Συγκρίνοντας την απόκλιση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας με «ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε αργή κίνηση» η Societe Generale γράφει ότι η πόλωση στη νομισματική πολιτική μεταξύ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Ιαπωνίας επεκτείνεται όλο και περισσότερο και αυτό θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στις αγορές….
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας συνέχισε να εστιάζει στον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης, περιορίζοντας τις αποδόσεις των 10 ετών ομολόγων στο 0,25%, και μάλιστα πρόσφερε έναν δεύτερο γύρο αγορών ομολόγων 10 ετούς διάρκειας για περίοδο τεσσάρων ημερών.
Ταυτόχρονα, τα «σούπερ γεράκια» της Fed προσπαθούσαν να πείσουν την αγορά ότι επίκεινται μια σειρά από αυξήσεις κατά 50 bp (ή και 75 bps) (και αν κρίνουμε από την πτώση στον Dow, μπορεί να τα κατάφεραν).
Μεταξύ αυτών των ακραίων συμπεριφορών, η Societe Generale προσθέτει ότι «αυτό που επιχειρούν η ΕΚΤ και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας είναι στην πραγματικότητα απλώς μια παράπλευρη εμφάνιση, αν και εξακολουθεί να είναι σημαντική».
Μεγάλες οι αποκλίσεις νομισματικής πολιτικής
Δεν είναι μόνο η Societe Generale που εστιάζει στην απόκλιση μεταξύ της Fed και της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας:
Ο Larry McDonald, συγγραφέας του Bear Traps Report γράφει ότι η τρέχουσα απόκλιση πολιτικής αποτελείται από
«α )Από την κεντρική Τράπεζα της Κίνας (με τα επιτόκια και 530 δισεκατομμύρια γιουάν επιπλέον ρευστότητα),
β) Η ΕΚΤ εκκαθαρίζει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων αυτό το τρίμηνο και προετοιμάζεται για αύξηση επιτοκίων
γ)Η επιθετική επέκταση του ισολογισμού της Bank of Japan που συνεχίζει την ποσοτική χαλάρωση όταν καταργείται παντού και
δ) οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις επιτοκίων της Fed με επιθετική νομισματική σύσφιξη ώστε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Αυτή η ακραία απόκλιση νομισματικής πολιτικής σαφώς θα προκαλέσει κάτι πολύ αρνητικό στις αγορές.
Η Κίνα βρίσκεται σε κίνδυνο
Κατά την Societe Generale η Κίνα μπορεί να βρεθεί στο αρνητικό επίκεντρο.
Η κινεζική οικονομία βρίσκεται τώρα σε σοβαρή κρίση και απαιτεί επιθετική χαλάρωση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο στραγγαλισμός της μεταξύ ενός αυξανόμενου ρενμίνμπι και ενός γεν που πέφτει, είναι αφόρητος.
Αυτή η απόκλιση – την οποία η Societe Generale αποκαλεί «τα σαγόνια του θανάτου της συναλλαγματικής ισοτιμίας» μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό πριν συμβεί κάτι μοιραίο…
Τι θα κάνει η FED;
Η Societe Generale εστιάζει και στην Fed, που ακολουθεί την πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη και προφανώς όλες οι αγορές την παρακολουθούν.
φαίνεται ότι η Fed είναι πλέον πρόθυμη να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης πολλές φορές μέσα στο 2022.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές των ομολόγων συνεχίζουν να πέφτουν με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς ενόψει αυτής της καταιγίδας.
Ποιος έχει δίκιο;
Φυσικά, στο τέλος μία από τις δύο κεντρικές τράπεζες η FED ή η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αποδεχθεί ότι έκανε λάθος πολιτική και μάλλον η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αλλάξει πολιτική.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εκτινάσσονται υψηλότερα, ενώ η απόδοση του 10ετούς Ιαπωνικού ομόλογου συνεχίζει να βρίσκεται στο κρίσιμο όριο του 0,25% έτσι είτε το γιεν θα πληγεί είτε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου θα επηρεαστεί.
Η απόδοση 0,25% για το 10ετές ιαπωνικό ομόλογο αποτελεί κεντρική νομισματική πολιτική…
Οποιαδήποτε άμεση παρέμβαση για τη στήριξη του γεν θα οδηγήσει σε άλλη μια απότομη άνοδο των αποδόσεων των ΗΠΑ.
Αλλά η αύξηση των αποδόσεων στις ΗΠΑ ωχριά σε σύγκριση με την ολική κατάρρευση που θα ακολουθούσε στην Ιαπωνία όταν θα γινόταν αντιληπτό ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν λειτουργεί.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alter Ego Media: Στα 676,81 εκατ. ευρώ η έγκυρη ζήτηση για τη δημόσια προσφορά – Στα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών
- Βουλή: Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους κατά ΣΥΡΙΖΑ για τους οδηγούς ασθενοφόρων: «Τη δική σας διάταξη ενεργοποιήσαμε»
- ΟΗΕ: Πρέπει να δούμε πώς αντιλαμβάνεται ο Τραμπ μια «συμφωνία» για την Ουκρανία
- Χαβιέρ Μιλέι: Θα αποχωρούσα από τη Μercosur για ένα ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ