Η ανάκαμψη της τουρκικής λίρας δεν πείθει τους αναλυτές, καθώς τη θεωρούν έως ένα παροδικό φαινόμενο.  Στην παραπάνω ομάδα εντάχθηκε και η Societe Generale, η οποία εκτιμά ότι η πορεία του νομίσματος έως το β’ τρίμηνο του 2019 δεν θα είναι διόλου θετική.  Ο Phoenix Kalen, κορυφαίος αναλυτής, της Societe Generale προχώρησε στις παρακάτω προβλέψεις:

Γ’ τρίμηνο 2018: 7 λίρες/δολ.
Δ’ τρίμηνο 2018: 8 λίρες/δολ.
Α’ τρίμηνο 2019: 7,5 λίρες/δολ και
Β’ τρίμηνο 2019: 7 λίρες/δολ.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-08-20%20%281%29.jpg?itok=D6lGBMPI

Σύμφωνα με τον Kalen η πτώση σε λίρα αλλά και στο τουρκικό χρηματιστήριο οφείλεται:

– στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική,
– στην έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών στην αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας,
– στην αποδυνάμωση των δημοσιονομικών δεδομένων της Τουρκίας,
– στο υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το οποίο χρηματοδοτείται από βραχυπρόθεσμες εισροές κεφαλαίων και
– στην απομάκρυνση της χώρας από τα δυτικά πολιτικά πρότυπα.

Ο αναλυτής εκτιμά ότι πολύ λίγα από τα παραπάνω αρνητικά στοιχεία θα βελτιωθούν στο εγγύς μέλλον, ενώ δεν αναμένει αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, στην επικείμενη συνεδρίαση στις 13 Σεπτεμβρίου 2018.

Επιπρόσθετα η SocGen εξετάζει κάποια σενάρια για το μέλλον της τουρκική οικονομίας, με το βασικό εξ αυτών (πιθανότητα επιβεβαίωσης 55%) να εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/socgen%20USDTRY.jpg?itok=kvp4jvP6

Επιπρόσθετα η Τουρκία θα φθάσει πολύ κοντά σε μία χρηματοπιστωτική κρίση, αν και πιθανόν είναι αυτή να μην διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ εκτιμάται ότι η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να την αντιμετωπίσει έστω και εάν υπάρξουν δυσκολίες.
Οι τουρκικές τράπεζες είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) αυξάνονται, ενώ η πτώση της λίρας καθιστά δύσκολη την αποπληρωμή των δανείων που έχουν οι τουρκικοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι σε ξένο νόμισμα.

Τα μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης

Η SocGen παρουσιάζει επίσης όλα τα πρόσφατα μέτρα που έχουν θεσπίσει οι τουρκικές ρυθμιστικές αρχές με σκοπό τη διευκόλυνση της ομαλής λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη χαλάρωση της πίεσης στον τραπεζικό τομέα και την αποθάρρυνση της κερδοσκοπίας στις αγορές συναλλάγματος.

Επί του παρόντος, το πλαίσιο επιτοκίων στην Τουρκία αποτελείται από το επιτόκιο repo μιας εβδομάδας (17,75%), το επιτόκιο δανεισμού διάρκειας μίας ημέρας (16,25%), το επιτόκιο παροχής δανεισμού διάρκειας μίας ημέρας (19,25%) και το επιτόκιο έκτακτης ρευστότητας(στο 20,75%).

Η Κεντρική Τράπεζα έχει υποσχεθεί ότι θα καλύψει όλες τις ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών.  Υπήρξαν αναθεωρήσεις των προεξοφλητικών επιτοκίων για εξασφαλίσεις έναντι συναλλαγών σε λίρες και βελτιώσεις για την αύξηση της ευελιξίας στη διαχείριση των ασφαλειών των τραπεζών.

Οι δείκτες απαίτησης ελάχιστων αποθεματικών σε λίρες μειώθηκαν κατά 250 μονάδες βάσης σε όλες τις διάρκειες.

Ισχυρότερα όρια επιβλήθηκαν στο ποσό των πράξεων ανταλλαγής νομισμάτων (swaps) τις οποίες μπορούν να ασκήσουν οι τράπεζες, το ανώτατο όριο των συνολικών συναλλαγών στο 50% του μετοχικού κεφαλαίου και εν συνεχεία στο 25%.

Ως αποτέλεσμα της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της χώρας, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα αυξηθεί πάνω από 20% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τη SocGen, ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο βασικός ΔΤΚ (15,9% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο του 2018) θα μπορούσε να ανέβει πάνω από 20% τους επόμενους μήνες, ενώ ο δομικός πληθωρισμός (15,1% τον Ιούλιο) θα μπορούσε να υπερβεί το 18%.