«Η ευφυής γεωργία είναι η μόνη λύση απέναντι στην κλιματική αλλαγή», είπε μεταξύ άλλων ο Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, CEO της πολυμετοχικής εταιρείας Smart Agro Hub, η οποία έχει ως στόχο να βάλει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα, μέσω δράσεων και ερευνών που θα έχουν ως βασικό πυλώνα την τεχνολογία.

«Η γεωργία είναι και θύτης και θύμα της κλιματικής αλλαγής» είπε ο κ. Θωμάς Μπαρτζάνας Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης. «Στόχος είναι με τις δράσεις μας να γίνει λιγότερο θύτης και λιγότερο θύμα, ώστε οι αγρότες, έχοντας τα κατάλληλα εφόδια και την απαραίτητη τεχνογνωσία, να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες καταστάσεις που είναι σίγουρο ότι θα έρθουν μελλοντικά».

1

Το Smart Agro Hub ξεκίνησε το 2021, ως μια πρωτοβουλία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με στόχο να αποτελέσει καταλύτη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας και στη διαμόρφωση ενός νέου βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου στο χώρο της αγροδιατροφής, μέσα από καινοτόμες λύσεις.

Το πόσο πολύ έχει εξελιχθεί η ευφυής γεωργία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον κλάδο αυτόν, φαίνεται και από την πρόσφατη εξαγορά της Augmenta από την CNH Industrial, έναντι 110 εκατ. δολαρίων.

«Στόχος μας είναι να γεφυρώσουμε τον χώρο της έρευνας και της επιστήμης με την ίδια την αγορά» τόνισε ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος, με απώτερο σκοπό η ψηφιακή γεωργία να γίνει καθημερινότητα της αγροτικής παραγωγής.

Αποστολή του Smart Agro Hub είναι να θέσει στη διάθεση του παραγωγού έξυπνες και αποτελεσματικές αγροτεχνολογικές λύσεις ώστε να αυξήσει τις αποδόσεις του, να μειώσει τα κόστη παραγωγής και παράλληλα να βελτιώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Παράλληλα μπορεί να προσφέρει στη βιομηχανία τροφίμων βιώσιμες λύσεις ώστε να θέσει και εκπληρώσει στόχους αειφορίας σε συμμόρφωση με διεθνή πρότυπα και να αποκτήσει ανταγωνιστική θέση στην αγορά.

Μέτοχοι της εταιρείας εκτός από το Γεωπονικό και άλλες 10 εταιρείας που ασχολούνται στο κομμάτι της ευφυούς γεωργίας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Οι εταιρείας αυτές είναι η Industry Disruptors-Game Changers, η Agro Spe, η Geosense, η Agenso, η Mes Energy, η TCB, η Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, η Specisoft, η ScientAct, και η Magma.

Smart Agro Lab: Ο οδηγός για την ψηφιακή αγροτική παραγωγή

Το Smart Argo Lab ήταν μια ιδέα του Μιχάλη Στάγκου, προέδρου της Mscomm και συνιδρυτή της Industry Disruptors-Game Changers, εταιρεία που συμμετέχει στο σχήμα.

Όπως είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, με το πρόγραμμα αυτό στήνεται ένας μηχανισμός που θα παρέχει τεχνογνωσία, ώστε να βοηθήσει τις εταιρείες που θέλουν να συμμετέχουν, με στόχο να δώσει λύσεις στην ψηφιακή αγροτική παραγωγή, παράγοντας ταυτόχρονα αξία στους μετόχους αλλά και στους επιχειρηματίες.

Αναλυτικότερα το Smart Agro Lab αποτελεί ένα Incubation Program, που στοχεύει στην παροχή εκπαίδευσης και καθοδήγησης, στην πιο εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση καθώς και στην δικτύωση των startups του αγροδιατροφικού τομέα.

Αποτελεί μία πρωτοβουλία του κέντρου δεξιοτήτων Smart Agro Hub, για την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και μιας νέας γενιάς καινοτομικής ανάπτυξης, με τη δημιουργία νέων & βιώσιμων επιχειρήσεων, στον κλάδο της αγροδιατροφής και της έξυπνης γεωργίας.

To Smart Agro Lab, απευθύνεται σε Startups & νέους επιχειρηματίες, επαγγελματίες του αγροδιατροφικού τομέα, οποιονδήποτε έχει μια επιχειρηματική ιδέα με έμφαση στους τομείς: i) Ευφυής Γεωργία, ii) Πρωτογενής Παραγωγή,  iii) Τρόφιμα και Αγροτουρισμός, iv) Ψηφιακές Τεχνολογίες και Επικοινωνίες, v) Ενεργειακές Εφαρμογές, νέους Ανέργους και αγρότες.

Με στόχο την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και λύσεων, νέων υπηρεσιών και προϊόντων, το Smart Agro Lab, επιχειρεί να αποτυπώσει την καινοτόμα δυναμική ερευνητικών και επιχειρηματικών ομάδων, με κεντρικό άξονα την έξυπνη γεωργία, τα τρόφιμα, την αγροδιατροφή κ.α., με γνώμονα τη βιωσιμότητα, την αειφορία, την κυκλική οικονομία και το αποτύπωμα στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Διαβάστε επίσης:

Real Consulting: Αύξηση τζίρου και EBITDA με φόντο την Κύρια Αγορά

ΟΤΕ – Nova – Vodafone: Έργο €70 εκατ. για την ψηφιακή αναβάθμιση του Στρατού

ΚτΠ: Ψηφιακά έργα άνω των €1 δισ. την τετραετία