Νέα πρωτοβουλία ετοιμάζεται να λάβει σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ενέργειας με στόχο να προστατέψει τα ευάλωτα νοικοκυριά, από τις μεγάλες διακυμάνσεις στη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας.

Ειδικότερα, πηγές αναφέρουν ότι σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα να ενταχθεί, το 20% των κυμαινόμενων  τιμολογίων, που αντιστοιχούν στους καταναλωτές του Κοινωνικού Τιμολογίου σε ένα τιμολόγιο αντίστοιχο με το ΓΑΙΑ που έχει νομοθετηθεί για τους αγρότες.

1

Στόχος να μην επιβαρύνονται από τις ενδεχόμενες διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής, αλλά και να ελαφρύνουν το βάρος των ενδεχόμενων επιδοτήσεων που πλέον τρομάζουν το υπουργείο Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση τη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από 01.08.2024 όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, εντάχθηκαν σε προϊόν ΓΑΙΑ (συμπεριλαμβανομένων και των παροχών που ανήκουν σε Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων  ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ), προκειμένου να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος Ηλεκτρικής Ενέργειας που αυτό προσφέρει (10 ευρώ πάγιο και τιμή κιλοβατώρας 9,3 λεπτά/κιλοβατώρα), τιμή σταθερή για δύο χρόνια.

Κατ΄αντίστοιχο τρόπο, το υπουργείο θα ζητήσει -το πιθανότερο- από τη ΔΕΗ ένα ανάλογο προϊόν για 500.000 νοικοκυριά, ώστε να εξασφαλίσουν σταθερό κόστος ενέργειας για δύο χρόνια.

Σημειώνεται, ότι χθες σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε: “Εμείς σταδιακά, το μεγάλο κομμάτι των καταναλωτών που δεν παρακολουθούν την αγορά και που δεν έχουν υψηλές καταναλώσεις -για να έχει νόημα να “κυνηγούν” τις προσφορές-, ειδικά τους ευάλωτους, θα τους διευκολύνουμε με διάφορους τρόπους για να έχουν μια μεγαλύτερη σταθερότητα στην τιμή του ρεύματος και να μην απασχολούνται με τα σκαμπανεβάσματα των τιμών του”.

Ωστόσο, επισήμανε πως, “όταν το ενεργειακό προφίλ του καταναλωτή αφορά μεγαλύτερες καταναλώσεις, ο τελευταίος μπορεί να θέλει να έχει τη δυνατότητα μιας ενεργητικής διαχείρισης του προφίλ του, της κατανάλωσής του δηλαδή, οπότε θα πρέπει να επιλέξει και το κατάλληλο τιμολόγιο”.

Η παγίδα των πράσινων τιμολογίων

Το πρόβλημα στην ελληνική αγορά ενέργειας είναι, ότι η πλειοψηφία των τιμολογίων ενέργειας είναι πράσινα δηλαδή κυμαινόμενα, και η τιμή τους αλλάζει ανάλογα με τις διακυμάνσεις στην τιμή χονδρεμπορικής.

Αν και υπάρχουν σταθερά τιμολόγια στην αγορά, η μεγάλη προβολή από το υπουργείο Ενέργειας στο πράσινο τιμολόγιο, ως το πλέον διαφανές και συγκρίσιμο, το έκανε για την πλειοψηφία των καταναλωτών το προτιμώμενο τιμολόγιο. Ωστόσο, πρόκειται για ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο, το οποίο, όταν η τιμή της χονδρεμπορικής αυξάνεται, αυξάνει την τιμή του δημιουργώντας τόσο κίνδυνο για τα νοικοκυριά, που μπορεί να βρεθούν μπροστά σε μεγάλα κόστη ενέργειας, όσο και για το υπουργείο Ενέργειας, που θα πρέπει να βρίσκεται  κάθε μήνα….σε ετοιμότητα  για επιδοτήσεις.

Το τελευταίο διάστημα είναι έντονη η συζήτηση, για το πόσο άδικο νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν έχουν τμήματα διαχείρισης ενέργειας και δυνατότητες να κάνουν hedging, να πρέπει να μοιράζονται τον κίνδυνο της διακύμανσης της τιμής χονδρεμπορικής, με τις εταιρείες ενέργειας που έχουν όλα τα εργαλεία όχι μόνο για να προστατευτούν αλλά και για να κερδίσουν από τις διακυμάνσεις αυτές.

Πληθαίνουν οι φωνές ότι πρέπει να αποδεσμευτεί η τιμή της ενέργειας που πληρώνουν νοικοκυριά και  επιχειρήσεις από τις διακυμάνσεις στη χονδρεμπορική, ωστόσο μεγάλες αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν άμεσα. Η στροφή στο μπλε τιμολόγιο, γίνεται ο ασφαλής μονόδρομος, όταν από τη μια οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την τιμή του φυσικού αερίου και από την άλλη μια συννεφιά ή λίγες μέρες χωρίς αέρα απειλούν, να εκτοξεύσουν τους λογαριασμούς αυτού ή του επόμενου μήνα.

Τι γίνεται με τις τιμές χονδρεμπορικής

Τις τελευταίες ημέρες η αύξηση στις τιμές του ρεύματος ήταν εκρηκτική. Από τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, την Τετάρτη η τιμή χονδρικής εκτοξεύτηκε στα 202 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και χθες Πέμπτη στα 217,24 ευρώ ανά MWh,  ενώ για  σήμερα μειώθηκε στα 184 ευρώ/μεγαβατώρα.

Εξηγώντας το φαινόμενο,  κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, επισήμανε ότι από τις αρχές Νοεμβρίου στη Βόρεια Ευρώπη υπάρχει μια περίοδος νηνεμίαςπου έσπρωξε ψηλά τις ευρωπαϊκές τιμές, αν και η Ελλάδα είχε λόγω των ΑΠΕ αισθητά χαμηλότερες τιμές από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τις τελευταίες μέρες ωστόσο η έλλειψη διασυνδέσεων μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και άλλοι λόγοι, οδήγησαν στην υπερβολική αύξηση των τιμών χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή μας.

Όπως ανέφερε, «το πρόβλημα εντείνεται από έναν αλγόριθμο στην Κεντρική Ευρώπη, τον τρόπο λειτουργίας του οποίου δεν γνωρίζουμε και δεν επιτρέπει την μεγιστοποίηση του ενεργειακού φορτίου των καλωδίων εκείνης της περιοχής».

Τέλος, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, με την τελευταία να εισάγει ολοένα και περισσότερη ενέργεια, συνεισφέρει στο τελικό αποτέλεσμα των πολύ μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά της χονδρικής στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η αντιμετώπιση των δύο πρώτων δυσλειτουργιών απαιτεί χρόνο και θεσμικές παρεμβάσεις. Ενδιαμέσως χρειαζόμαστε όμως ένα εργαλείο που να μην επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων – προσθέτω και τις επιχειρήσεις σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση φαινόμενα βίαιων αναταράξεων των τιμών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», επισήμανε χαρακτηριστικά.