Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Sky Express: Κρατική αποζημίωση €8,5 εκατ. – Εκκρεμούσε από την εποχή της COVID

Ιωάννης Γρύλος, Ιδρυτής & Πρόεδρος του Ομίλου IOGR - Sky Express

Ιωάννης Γρύλος, Ιδρυτής & Πρόεδρος του Ομίλου IOGR

Αποζημίωση ύψους 8,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Sky Express χορηγεί το ελληνικό Δημόσιο, με τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης. Η αποζημίωση εκκρεμούσε από την περίοδο της Covid-19, μετά από την έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατ’ αναλογία των ενισχύσεων που έλαβαν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες.

Το μέτρο αποσκοπεί στην αποζημίωση της αεροπορικής εταιρείας για τις ζημίες που υπέστη άμεσα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλε η Ελλάδα και άλλες χώρες προορισμού για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη αποζημίωση είχε δοθεί και στην Aegean ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Παρότι η απόφαση της Κομισιόν για την Sky Express ελήφθη στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, όπως προκύπτει από την σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η σχετική διάταξη κατατέθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο μόλις χθες.

Η Κομισιόν έκρινε πως εξαιτίας των περιορισμών την εποχή της COVID, η Sky express υπέστη δραστική μείωση της επιβατικής κίνησης και της κερδοφορίας της εκείνο το διάστημα (23 Μαρτίου ως 31 Οκτωβρίου 2020), όπως επίσης ότι το μέτρο είναι αναλογικό, δεδομένου ότι η αποζημίωση δεν υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο για την επανόρθωση της ζημίας.

Η «SΚΥ ΕΧΡRESS ΑΕ» θα πρέπει να υποβάλει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 οτα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και και Μεταφορών, καθώς και Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας πλήρη έκθεση των εσόδων και εξόδων που συνδέονται με την δραστηριότητα μεταφοράς επιβατών για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, πιστοποιημένα από ανεξάρτητη ελεγκτική – συμβουλευτική εταιρεία ορκωτών ελεγκτών, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο ή πληροφορία που ζητείται από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι υφίσταται υπερβάλλουσα ενίσχυση της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα επιβληθεί ο έκτακτος φόρος στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων

SKY EXPRESS: Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Κωνσταντίνος Τσιγκουράκος

AEGEAN: 4,4 εκατ. επιβάτες στο 2ο τρίμηνο