Ο πρώτος κύκλος των συζητήσεων  για τα προβλήματα στην αγορά ενέργειας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην τηλεδιάσκεψη του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τα  τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στο υπουργείο Ενέργειας, στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Τα θέματα της ΔΕΗ για τη κατανομή της λιγνιτικής ενέργειας  όσο και οι δυσλειτουργίες του target model και η ενθάρρυνση νέων καινοτόμων επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας ήταν στο επίκεντο σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ υπήρξε και μια ενημέρωση για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων της απολιγνιτοποίησης.

Σε σχέση με τις νέες καινοτόμες επενδύσεις στην αγορά ενέργειας που απαιτούν νέο θεσμικό πλαίσιο συζητήθηκαν οι προσεγγίσεις για τα νομοσχέδια για Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα και την αποθήκευση ενέργειας, που ετοιμάζονται όπως και η  περαιτέρω απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για τις ΑΠΕ και τους όρους εγκατάστασης νέων έργων.

Ο τρόπος εξέλιξης του target model επίσης απασχολεί την Κομισιόν και ειδικότερα τα μέτρα που προωθεί η   ΡΑΕ και ο  ΑΔΜΗΕ για την  Αγορά Εξισορρόπηση ώστε να αποφευχθεί μελλοντικά έκρηξη των τιμών χονδρικής ηλεκτρισμού όπως, το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Η αρχική πρόταση της ΡΑΕ για την επιβολή πλαφόν στις προσφορές προκάλεσε την αντίδραση των θεσμών και αποσύρθηκε.
Η νέα πρόταση, που προέκυψε από εισήγηση του ΑΔΜΗΕ,  για δυναμικά πλαφόν που θα κυμαίνονται ανάλογα με την πορεία των τιμών στην Ημερήσια Αγορά  συζητήθηκε χθες, καθώς υπάρχουν παράμετροι που χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις.
Στις εκκρεμότητες και η λειτουργία της Προθεσμιακής Αγοράς, μιας από τις τέσσερις αγορές του target model, η οποία μόνον τυπικά είναι ανοικτή.

Νέες αλλαγές εξάλλου θα προκύψουν, από την υποχρέωση εντός του πρώτου τριμήνου του 2021   να λειτουργήσει η σύζευξη της προημερήσιας αγοράς με την αντίστοιχη αγορά της Βουλγαρίας, που αποτελεί επίσης υποχρέωση στο target model.

Συζητήθηκε και  ο νέος Μόνιμος Μηχανισμό Ισχύος, που συμπληρώνει το target model.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό αίτημα για αποζημίωση της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες που αποσύρονται η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ το είχε συνδυάσει με  την απαίτηση  της διάθεσης σε τρίτους του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ. Όμως φαίνεται ότι παρουσιάζει δυσκολίες καθώς η Κομισιόν έχει επικριθεί ότι συνεχίζει να χρηματοδοτεί ρυπογόνες δραστηριότητες. Η Κομισιόν όμως επιμένει στα μέτρα -θεραπεία, όπως αποκαλούνται, για την υλοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που καταδίκασε τη ΔΕΗ για το μονοπώλιο στον λιγνίτη, παρότι  έχει μειωθεί σημαντικά με το μερίδιο συμμετοχής της λιγνιτικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα να υποχωρεί τους περισσότερους μήνες του 2020.