«Φρένο» στην παροχολογία Τσίπρα στο πλαίσιο των εξαγγελιών του από το βήμα της ΔΕΘ, βάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με την έκθεσή του Fiscal Monitor που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα το Ταμείο δεν βλέπει υπερπλεονάσματα, εκτιμώντας μεν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο το 2018 όσο και το 2019 θα πιάσει ίσα-ίσια το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς όμως επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για οποιαδήποτε επιπλέον παροχή. Στην ουσία όχι μόνο «κατεδαφίζει» το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη πενταετία αλλά δείχνει ότι πολύ δύσκολα το Ταμείο θα συναινέσει στην κατάργηση η αναβολή του ψηφισμένου μέτρου που προβλέπει την περικοπή των συντάξεων έως και 18% το 2019 αλλά και στη μη εφαρμογή του μειωμένου αφορολόγητου στα 5.685 ευρώ το 2020.

Παρά το γεγονός ότι στη σημερινή έκθεση δεν υπάρχει άμεση αναφορά στις συντάξεις και στο αφορολόγητο όριο, είναι σαφές ότι το ΔΝΤ εμμένει στην εφαρμογή των δύο επώδυνων μέτρων, καθώς οι προβλέψεις του είναι οι ίδιες με εκείνες που έκανε τον περασμένο Αύγουστο στην έκθεση για την Ελλάδα, δηλαδή «τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων μέσω της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου και της εφαρμογής των αντιμέτρων εφόσον αυτό είναι δημοσιονομικά εφικτό».

Στο σημερινό Fiscal Monitor το ΔΝΤ προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα σημειώσει φέτος νέα αύξηση, λόγω και των δόσεων που έλαβε η Ελλάδα από τον ESM, φθάνοντας το 188,1%, έναντι 181,8% πέρυσι, αλλά σταδιακά θα περιοριστεί στο 151,1% έως το 2023. Υπολογίζει επίσης ότι οι δαπάνες θα εμφανίζονται μειωμένες από το 48,9% του ΑΕΠ φέτος στο 47,1% του 2019, στο 46,9% το 2020 και στο 45,4% του ΑΕΠ το 2023. Ωστόσο ο ρυθμός αποκλιμάκωσής τους είναι οριακά βραδύτερος σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Απριλίου του 2018.

Όσον αφορά στην πορεία των εσόδων υπολογίζει ότι από το 49% του ΑΕΠ το 2017, θα μειωθούν στο 48,7% φέτος, στο 47,1% το 2019 και θα περιοριστούν περαιτέρω στο 45% του ΑΕΠ το 2022 – 2023.

Η σημερινή έκθεση ανεβάζει την ένταση, ενόψει της Φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία ξεκινά μεθαύριο, Παρασκευή στο Μπαλί της Ινδονησίας με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχων που πρωταγωνιστούν στη λήψη αποφάσεων για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσακαλώτος θα επιδιώξει μια συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με στόχο να την πείσει ότι δεν είναι απαραίτητη η μείωση των συντάξεων.

Να αναφερθεί ότι χθες δόθηκε στη δημοσιότητα και η έκθεση του ΔΝΤ World Economic Outlook, η οποία «βλέπει» ταχύτερη ανάπτυξη το 2019, αλλά περιλαμβάνει δυσμενέστερες προβλέψεις για την μακροχρόνια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε βάθος 5ετίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ούτε Fitch ούτε ΔΝΤ «σώζουν» τον δείκτη του χρηματιστηρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανησυχία ΔΝΤ: Δυσοίωνο το μέλλον της ελληνικής οικονομίας- Αποδυνάμωση της ανάπτυξης την επόμενη 5ετία

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέο «καμπανάκι» από το ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες: Το μήνυμα που κομίζει στην Αθήνα