ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε δύσκολη εξίσωση για τον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων αναδεικνύεται η προσέλκυση και διατήρηση προσωπικού, σε μια αγορά που ήδη «στενάζει» από την έλλειψη εργαζομένων.
Με περισσότερα από 3.800 καταστήματα και περίπου 120.000 απασχολούμενους, το οργανωμένο λιανεμπόριο βρίσκεται αντιμέτωπο με τις ίδιες προκλήσεις που πιέζουν συνολικά την αγορά εργασίας. Την περιορισμένη προσφορά ανθρώπινου δυναμικού, τον αυξανόμενο ανταγωνισμό αλλά και την ανάγκη για υψηλότερες αμοιβές, καθώς ο πληθωρισμός έχει συρρικνώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.
Σε αυτό το περιβάλλον, η ενίσχυση των μισθών και των παροχών μετατρέπεται σε μονόδρομο για τις επιχειρήσεις του κλάδου, με τις αμοιβές εισόδου να ξεπερνούν συχνά τον θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό.
Ετσι, στο πλαίσιο αυτής της πίεσης ο μισθολογικός ανταγωνισμός ανάμεσα σε Lidl και Σκλαβενίτη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις δύο κορυφαίες αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου να αναπροσαρμόζουν – σχεδόν ταυτόχρονα – τους κατώτατους μισθούς των εργαζομένων.
Οι νέες αυξήσεις από τη Σκλαβενίτης
Η Σκλαβενίτης από τον Απρίλιο αυξάνει τον κατώτατο μισθό με την ψαλίδα από τον θεσμοθετημένο (σ.σ. 880 ευρώ) να ανοίγει περισσότερο. Ο βασικό μισθός διαμορφώνεται πλέον στα 960 ευρώ για τον άγαμο εργαζόμενο και στα 1.020 ευρώ για τον έγγαμο εργαζόμενο. Με τη συμπλήρωση δύο ετών προϋπηρεσίας, ο βασικός μισθός αυξάνεται σε 1.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 1.060 ευρώ για τον έγγαμο εργαζόμενο.
Οι νέες μισθολογικές παρεμβάσεις της Σκλαβενίτης επιφέρουν αυξήσεις αποδοχών σε 29.500 εργαζομένους, σε σύνολο 34.000 και ξεπερνούν τα 31 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, χορηγούνται επιδόματα γάμου, τριτέκνων/πολυτέκνων και προϋπηρεσίας, καθώς και ευρύ πλαίσιο παροχών, όπως πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης ζωής και υγείας σε όλους τους εργαζομένους με πλήρη κάλυψη των ασφαλίστρων από την επιχείρηση, έκπτωση για αγορές ειδών από τα καταστήματα, διατακτικές σε τρίτεκνους και πολύτεκνους εργαζομένους, ειδικές άδειες σε Εεργαζομένους γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η Σκλαβενίτης αναγνωρίζει την προϋπηρεσία (τις τριετίες) στην επιχείρηση για το διάστημα από 14/02/2012 έως και 31/12/2023, ενώ με βάση τον νόμο αναγνωρίζεται μόνο η διανυθείσα προϋπηρεσία πριν τις 14/02/2012 και μετά την 01/01/2024, ώστε οι εργαζόμενοί της να λαμβάνουν νωρίτερα τις προσαυξήσεις με βάση την προϋπηρεσία τους.
Από τον Μάρτιο οι κινήσεις της Lidl
Η Lidl έχει προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5% από τον Μάρτιο. Ο κατώτατος μικτός μισθός πλήρους απασχόλησης είναι πλέον στα 1.050 ευρώ για όλους εργαζόμενους. Ο κατώτατος μικτός μισθός πλήρους απασχόλησης στα logistics centers είναι στα 1.050 ευρώ για τους άγαμους και στα 1.150 ευρώ για τους έγγαμους, καθώς και στα 1.100 ευρώ για τους άγαμους και 1.200 ευρώ για τους έγγαμους στα καταστήματά της.
Παράλληλα, η εταιρεία έχει ανακοινώσει τη χορήγηση μισθολογικών αυξήσεων και επιπρόσθετων παροχών συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος της ομάδας της.
Παράλληλες αναπροσαρμογές από τις δύο αλυσίδες
Η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και από τις δύο αλυσίδες έγινε τον Δεκέμβριο του 2023, όταν η Σκλαβενίτης ανακοίνωσε αύξηση αποδοχών κατά 5,17% κατά μέσο όρο για 31.400 εργαζόμενους όπου μαζί με το πακέτο παροχών έφτανε στα 30,7εκ ευρώ, επιπλέον των ήδη υφιστάμενων ρυθμίσεων.
Ο βασικός μισθός τότε είχε αυξηθεί σε 900 ευρώ για εργαζόμενους με έως δύο έτη προϋπηρεσίας στην επιχείρηση και 960 ευρώ μετά τη συμπλήρωση των δύο ετών. Για έγγαμο εργαζόμενο, ο βασικός μισθός ήταν στα 960 ευρώ και 1.020 ευρώ, αντίστοιχα.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Lidl είχε ανακοινώσει μισθολογικές αυξήσεις με ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2023 του κατώτατου μικτού μισθού πλήρους απασχόλησης στα 1.000 ευρώ. Παράλληλα είχε θέσει σε εφαρμογή τη νέα μισθολογική πολιτική για τους εργαζόμενους στα logistics centers σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Πάτρα και Θήβα, η οποία προέβλεπε αυξήσεις έως και 18%, συνολικού ύψους 650.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Η ενίσχυση αυτή ήρθε προσθετικά σε ένα πακέτο παροχών συνολικής αξίας 6,7 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, της ίδιας χρονιάς.
Σε ένα σκηνικό «πλειοδοσίας» που αποτυπώνει τη νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας, οι αυξήσεις μισθών δεν είναι πλέον απλώς μια ανταγωνιστική κίνηση. Έχουν γίνει απαραίτητο εργαλείο για τη διατήρηση της λειτουργίας των καταστημάτων, ειδικά σε περιοχές όπου η ανεύρεση προσωπικού είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Προσλήψεις με φόντο τις τουριστικές περιοχές
Η πίεση εντείνεται ακόμη περισσότερο στις τουριστικές περιοχές, όπου οι ανάγκες αυξάνονται λόγω σεζόν, ενώ ταυτόχρονα ο τουρισμός απορροφά σημαντικό μέρος του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού. Οι αγγελίες για θέσεις εργασίας σε νησιά όπως η Ρόδος, η Κως, η Πάτμος ή η Σκιάθος το επιβεβαιώνουν. Σκλαβενίτης και Lidl αναζητούν ήδη προσωπικό πρώτης γραμμής – οδηγούς, πωλητές και αποθηκάριους – με στόχο να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων τους ενόψει μιας απαιτητικής θερινής περιόδου.
Σε αυτό το σκηνικό αυξημένης κινητικότητας και «πλειοδοσίας» στην αγορά εργασίας, ορισμένες αλυσίδες επιλέγουν και επιπλέον κίνητρα για να καλύψουν θέσεις εργασίας όπως ο όμιλος ΜETRO που έχει καθιερώσει bonus έως 500 ευρώ στον εργαζόμενο που θα φέρει νέον εργαζόμενο στην εταιρεία ενώ για την κάλυψη κάποιων θέσεων σε άκρως τουριστικές περιοχές καλύπτει τη στέγαση για εποχική, επιχειρώντας να απαντήσει με πιο ευέλικτα εργαλεία στη νέα εργασιακή πραγματικότητα.
Διαβάστε επίσης
Ν. Λούστας στο mononews: Η στρατηγική της Megas Yeeros μετά την επένδυση Ταμβακάκη
Μ. Αραμπατζής (Ελληνική Ζύμη): Πώς έγινε το δυνατό χαρτί του CVC
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Kαμιά χώρα δεν θα τη «γλιτώσει» από τους δασμούς διαμηνύει τώρα Ντόνταντλ Τραμπ
- Μεγάλη Παρασκευή τα αποκαλυπτήρια της S&P – Ελπίδες & αγωνία για την αναβάθμιση στη σκιά του Τραμπ
- Helleniq Energy: Επόμενη χώρα ανάπτυξης στις ΑΠΕ η Βουλγαρία- Επενδύσεις 4 δισ. στην πενταετία
- Τι συζητούν στο ΜΜ για εκλογικό νόμο, οι hot μετοχές του Κόκκαλη, οι ψίθυροι για Holterman-Τζίγγερ-Alpha Bank, o νέος παίκτης στις τράπεζες, πόσο πούλησε το σπίτι της η Σοφία (τέως Κούστα) και ένα quiz με εφοπλιστικούς τσακωμούς
