Ένα τοπόσημο στην περιοχή του Ρέντη στοχεύει να δημιουργήσει ο όμιλος Σκλαβενίτη, με παρεμβάσεις στο εργοστάσιο της Πίτσος, που θα αναδείξουν την ιστορικότητα ενός βιομηχανικού κτιρίου, εξυπηρετώντας παράλληλα τις νέες χρήσεις που σχεδιάζει.

Τη δημιουργία υπεραγοράς, εστίασης, παιδότοπου, γραφείων και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.

1

Στον σχεδιασμό της Σκλαβενίτης, όπως προκύπτει από την προμελέτη για την αλλαγή χρήση του κτιρίου, που έχει στη διάθεσή του το mononews, οι παρεμβάσεις στο κτιριακό συγκρότημα θα είναι στοχευμένες.

Σε λογική Bauhaus η αρχιτεκτονική

Οι βασικές κτιριακές εγκαταστάσεις που ξεκίνησαν από το 1959 με την κατασκευή του πρώτου κτιρίου  ξεκίνησε η γραμμή παραγωγής των λευκών συσκευών Πίτσος και συνεχώς εξελίσσονταν με τις προσθήκες των υπόλοιπων επεκτάσεων μέχρι το 1987, διατηρούνται και όπου υπάρχει αδυναμία θα γίνονται ενισχύσεις και αποκαταστάσεις. Επεμβάσεις προτείνονται στο σύνολο των όψεων για να υποστηρίξουν τις νέες χρήσεις. Βασική αρχή στον σχεδιασμό του νέου κελύφους είναι η αναφορά στην αρχιτεκτονική λογική του Bauhaus.

Οι Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη παράλληλα με την αλλαγή χρήσης σχεδιάζουν την αναδιαμόρφωση τμήματος της οροφής του κτιρίου. Πέρα από την στατική ανάγκη σκοπός είναι και η δημιουργία ενός διαφώτιστου στεγασμένου χώρου στην καρδιά του συγκροτήματος και ενός διαμπερούς ακάλυπτου χώρου με κάλυψη ελαφρών υλικών.

Τα τμήματα των στεγών του κτιρίου θα αναδιαμορφωθούν με διάφανη στέγαση που πληροί τα οικολογικά, πολεοδομικά και ενεργειακά κριτήρια ενός νέου κτιρίου.

«Με τις αλλαγές των όψεων και τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ένα τοπόσημο στην περιοχή που συνεχώς εξελίσσεται» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην προμελέτη.

Η τελική μορφή του κτιρίου μετά τις παρεμβάσεις και τις ενισχύσεις

Μετά την αναβάθμιση των κτιρίων, που στο σύνολό τους ξεπερνούν τις 53.000 τ.μ., με τις καθαιρέσεις βοηθητικών κτισμάτων και τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις, θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία υπεραγοράς, εστίασης, γραφείων, παιδότοπου και χώρος πολλαπλών χρήσεων. Το ισόγειο προορίζεται κυρίως για τις χρήσεις υπεραγοράς και εστίασης. Ενώ μεταξύ της υπεραγοράς και της εστίασης, σχεδιάζεται η δημιουργία ακάλυπτου χώρου με διαφώτιση οροφή.

Η αποτύπωση των εγκαταστάσεων με τις προτεινόμενες χρήσεις

Στον πρώτο όροφο προτείνεται η εγκατάσταση των γραφείων διοίκησης του νέου συγκροτήματος, καθώς και ο παιδότοπος. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων χωροθετείται στον δεύτερο όροφο ενώ στον τρίτο θα εγκατασταθεί χώρος εστίασης.

Αποψη από τον εσωτερικό χώρο

Σύμφωνα με την προμελέτη το κτιριακό συγκρότημα είναι κατάλληλο για εγκατάσταση πολλαπλών χρήσεων και η εγκατάστασή τους θα συμβάλλει στην δημιουργία ενός πόλου έλξης διαχρονικών ή εποχιακών αναγκών των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Είναι καθοριστικής αξίας στην συνθετική πρόταση η δημιουργία ενός στεγασμένου χώρου πολλαπλών χρήσεων στη καρδιά του συγκροτήματος, σαν συνδετήριος χώρος μεταξύ εμπορίου και εστίασης, μεγάλου ύψους.

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του εσωτερικού με τη θολωτή οροφή

Η θέση που έχει επιλεχθεί ενδείκνυται για την χωροθέτηση ενός περίοπτου φωτεινού χώρου που θα συγκεντρώνει τους επισκέπτες και θα φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις – δρώμενα κλπ. Για τον λόγο αυτό σχεδιάζονται παρεμβάσεις- αναδιαρθρώσεις της στέγασης έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας φωτεινός χώρος  με κάλυψη από ημικυλινδρικό αδιαφανές στέγαστρο.

Πανοραμική άποψη των παραβολοειδών οροφών

Μια μορφολογία και μια εικόνα που παραπέμπει στα κελύφη του εργοστασίου ενώ με την επέμβαση  αυτή και μέσω των υψηλών φωταγωγών που περιβάλουν την νέα πλατεία , ο επισκέπτης θα μπορεί να διακρίνει τα παραβολοειδή κελύφη σε όλο το μέγεθος τους για πρώτη φορά.

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του χώρου

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός σε αυτή τη φάση είναι ακόμη στο στάδιο της προμελέτης. Άλλωστε όπως επισήμαναν πηγές της εταιρείας στο mononews,«όλος ο σχεδιασμός παραμένει ακόμη ανοιχτός για τι ακριβώς θα κάνουμε σε αυτόν τον χώρο. Δεν έχουμε αποφασίσει 100% και υπάρχει ακόμη δρόμος».  Ενώ κρίσιμη είναι η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων  (ΚΣΝΜ) για το αν το κτίριο θα ανακηρυχθεί ως  “νεώτερο μνημείο”, απόφαση η οποία μπορεί να επιφέρει όρους στο σχέδιο ανάπτυξης προκειμένου να δώσει το “πράσινο φως”.

Διαβάστε επίσης:

Σκλαβενίτης: Από το e shop στο Sklavenitis app – Τα… ψηφιακά σχέδια του leader της αγοράς

Τι συμβαίνει με την Εθνική Ασφαλιστική – Το ενδιαφέρον Μυλωνά και οι 3+1 υποψήφιοι μνηστήρες

Παύλος Μυλωνάς (Εθνική): Το σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, τις προμήθειες και τις καταθέσεις