Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Σκυλακάκης: Λύσαμε τα θέματα αρχαιολογίας για τα  off shore αιολικά πάρκα

Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Ενέργειας

Προχωρά γρήγορα το ΥΠΕΝ τις διαδικασίες για τα off shore αιολικά πάρκα, μετά την επίλυση των προβλημάτων με το ΚΑΣ για τις 3 περιοχές της Κρήτης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στα εγκαίνια του περιπτέρου της ΕΔΥΕΠ, το Σάββατο το μεσημέρι, επιλύθηκαν τα θέματα με την αρχαιολογία, Ειδικότερα είπε:

“Ολοκληρώνεται η διαβούλευση και επιλύονται τα θέματα αρχαιολογίας. Τα αιολικά πάρκα τη θάλασσα, θα αποτελέσουν το κλειδί για την ενεργειακή ισχύ της Ελλάδας για πολλές δεκαετίες. Θα μας επιτρέψουν να αντικαταστήσουμε το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο με ηλεκτρισμό και η λειτουργία τους θα είναι καταλυτική για το ηλεκτρικό σύστημα γιατί έχουν πολύ υψηλό  capacity factor.

Έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά μέχρι τώρα, έχουν δοθεί μάχες και έχουν κερδηθεί, ενίοτε έχουμε και κάποιους συμβιβασμούς αλλά αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται και η διαβούλευση και επιλύονται τα θέματα αρχαιολογίας που παρουσιάστηκαν και έτσι μπορούμε με μεγάλη ταχύτητα να πάμε στην επόμενη φάση και να προχωρήσει η έρευνα του αιολικού δυναμικού στις περιοχές και μετά να πάμε στους διαγωνισμούς και στην εγκατάσταση.

Πρόκειται για ένα εθνικό project που θα αλλάξει την ενεργειακή πορεία της Ελλάδας και κάθε ένας που δουλεύει γι αυτό πρέπει να το έχει στο μυαλό του, είναι σαν να είναι στρατιώτης του τομέα της ενέργειας στην πιο κρίσιμη μάχη που έχουμε μπροστά μας, τη μάχη της πράσινης μετάβασης».

Ποιο ήταν το πρόβλημα του ΚΑΣ

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης -που ξεκίνησε από  την   1η Νοεμβρίου του 2023-, της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου ανάπτυξης των off shore αιολικών, πριν δύο μήνες το ΚΑΣ και το υπουργείο Πολιτισμού, μπλόκαραν τρεις από τι 19 περιοχές που προτείνει το υπουργείο Ενέργειας. Το… φρένο αφορούσε στο οικόπεδο “Κρήτη 1”, τη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β και τη Γυάρο.

Το  Υπουργείο Ενέργειας με αίτηση θεραπείας, πρότεινε κάποιες λύσεις που  έγιναν δεκτές στην πρόσφατη  συνεδρίαση του ΚΑΣ  και πλέον προχωρούν και οι 19 περιοχές. Η απόφαση του ΚΑΣ, θα πρέπει να καθαρογραφεί.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Επόμενα βήματα είναι η ολοκλήρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση και έτσι να οριστικοποιηθεί το Εθνικό Πρόγραμμα  Ανάπτυξης. Στόχος είναι  μέσα στο 2026 να γίνουν οι ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μελέτες, προκειμένου, μέσω των μετρήσεων που θα προκύψουν, να διαμορφώσουν τις προσφορές τους οι επενδυτές εντός του 2027.