ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αφρόκρεμα του αμερικανικού επιχειρείν, αλλά και της πολιτικής βρέθηκε μπλεγμένη στο σκάνδαλο γύρω από την εταιρεία Theranos, ενώ ανάμεσα στα «θύματά» της που έχασαν εκατομμύρια από την επένδυση είναι και ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Η ιστορία βγήκε στο φως κατά τη διάρκεια της δίκης της Ελίζαμπεθ Χολμς, ιδρύτριας της Theranos, η οποία υποτίθεται θα έφερνε την επανάσταση στη βιομηχανία της υγείας μετατρέποντας τις διαγνωστικές εξετάσεις σε μία απλή και φθηνή διαδικασία, που απαιτεί μόνο μία σταγόνα αίματος.
Γι’ αυτό τον λόγο, κορυφαίες προσωπικότητες από τον τομέα της πολιτικής και των επιχειρήσεων έσπευσαν να επενδύσουν στην εταιρεία της, εκτοξεύοντας την αποτίμησή της στα 9 δισ. δολάρια.
Βέβαια, η τεχνολογία της εταιρείας δεν δούλεψε ποτέ με αποτέλεσμα οι επενδυτές να χάνουν τα χρήματά τους, με τη Χολμς να απειλείται με φυλακή για έως και 20 χρόνια.
Ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο Χένρι Κίσινγκερ και μία από τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου, οι Γουόλτον της Walmart, είναι ανάμεσα σε εκείνους που επένδυσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στη Theranos.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και ανηψιός του Σταύρου Νιάρχου. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης, οι άνθρωποι της Theranos προσέγγισαν αρχικά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χωρίς όμως να μπορέσουν να πείσουν τους ανθρώπους του να επενδύσουν στην εταιρεία.
Όταν το ίδρυμα απέρριψε την πρόταση, ο Ανδρέας Δρακόπουλος αποφάσισε να επενδύσει 25 εκατ. δολάρια από τα προσωπικά του χρήματα.
Ο Έλληνας κληρονόμος υπήρξε μέλος ενός δικτύου εύπορων και ισχυρών ανθρώπων που είχε χτίσει ο Ντάνιελ Μόσλεϊ, ένας παλιός δικηγόρος που ειδικευόταν σε θέματα κληρονομιών. Ο Μόσλεϊ έμαθε για τη Theranos από τον Κίσινγκερ (ο οποίος ήταν πελάτης του και συμμετείχε και στο διοικητικό της συμβούλιο) και ήταν εκείνος που συνέστησε πολλούς από τους πελάτες του στην Ελίζαμπεθ Χολμς. Εάν συμπεριληφθούν και τα 6 εκατ. δολάρια τα οποία επένδυσε προσωπικά ο δικηγόρος, αυτή η ομάδα ανθρώπων τοποθέτησε συνολικά 384 εκατ. δολάρια στη Theranos.
Όπως κατέθεσε ο Μόσλεϊ, δεν είχε πιέσει κανέναν από τους πελάτες του να επενδύσουν. Όμως ο θαυμασμός του προς την Χολμς ήταν χαρακτηριστικός. «Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο εντυπωσιασμένος από τα όσα έχεις επιτύχει», της γράφει τον Σεπτέμβριο του 2014.
Η συνάντηση με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ήταν η εποχή που άτομα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συναντήθηκαν με την Χολμς. Όμως σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη δίκη, δεν πείστηκαν από αυτά που άκουσαν και αποφάσισαν να μην επενδύσουν στη Theranos.
Και σε αυτή την περίπτωση, «συνδετικός κρίκος» ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν ο Μόσλεϊ, όπως γράφει η Wall Street Journal. Ήταν εκείνος που έκανε τις συστάσεις, έκλεινε τις συναντήσεις και έστελνε τα απόρρητα έγγραφα που έπρεπε να υπογράψουν οι επενδυτές.
Ο Μόσλεϊ, λοιπόν, ήταν αυτός που ενημέρωσε την Χολμς ότι το ΙΣΝ δεν ενδιαφερόταν να επενδύσει. «Κάποια από τα μέλη του προσωπικού του ιδρύματος που ήταν μαζί μου δεν μπόρεσαν να δουν την πραγματική ευκαιρία και αντ΄ αυτού, εστίασαν σε ανούσιες λεπτομέρειες», της γράφει την εποχή εκείνη. Και προσθέτει ότι ο κ. Δρακόπουλος «μου ζήτησε να απολογηθώ που δεν βρισκόταν εκεί για να κόψει τις ανοησίες», σύμφωνα με τη WSJ.
Στο email αναφέρεται πως παρότι το ίδρυμα δεν προτίθεται να επενδύσει, ο ίδιος ο κ. Δρακόπουλος εξακολουθεί να ενδιαφέρεται.
«Ο Ανδρέας ήθελε να σε ρωτήσω εάν θα ήσουν σύμφωνη να κάνει μία προσωπική επένδυση 25 εκατομμυρίων δολαρίων», γράφει. Και πράγματι, το deal θα έκλεινε μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.
Η «αφρόκρεμα» του επιχειρείν και της πολιτικής
Αυτό που κάνει το σκάνδαλο της Theranos τόσο αξιοσημείωτο είναι ότι ποτέ άλλοτε τόσο πολλοί και τόσο σπουδαίοι άνθρωποι δεν έχασαν τόσο πολλά χρήματα από μία και μόνο επένδυση.
Ο μεγιστάνας των media Ρούπερτ Μέρντοχ, η οικογένεια Γουόλτον, ο Μεξικανός κροίσος Κάρλος Σλιμ, η δυναστεία των διαμαντιών Οπενχάιμερ, η πρώην υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ Μπέτσι Ντεβος και η οικογένεια δισεκατομμυριούχων της Ατλάντα Κοξ ήταν μερικοί μόνο από αυτούς.
Σημειώνεται ότι μια νέα ταινία, γύρω από το «σκάνδαλο των 9 δισ. δολαρίων» που συγκλόνισε τη Silicon Valley βρίσκεται στα σκαριά, με την Τζένιφερ Λόρενς στον ρόλο της Ελίζαμπεθ Χολμς, που ήθελε να γίνει «ο νέος Στιβ Τζομπς».
Διαβάστε επίσης:
Σκάνδαλο Theranos: Η αποτυχία δεν είναι έγκλημα, λέει στην υπεράσπισή της η ιδρύτρια Elizabeth Holmes
Elizabeth Holmes – Η ώρα της Δικαιοσύνης για την ιδρύτρια της Theranos που ήθελε να γίνει ο νέος Steve Jobs
Elizabeth Holmes: Πώς από παιδί θαύμα και κορυφαία CEO έγινε ο έκπτωτος άγγελος του Silicon Valley
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χουσεΐν Σατζουάνι: Ποιος είναι ο «Ντόναλντ του Ντουμπάι» που μαζί με τον Τραμπ ανατρέπουν την αγορά ακινήτων
- Κίνηση ματ από τον ΟΔΔΗΧ – Κάλυψε το μισό δανειακό πρόγραμμα του 2025 σε 4 ώρες
- Κατεβάζει στροφές η Jumbo – Επιμένει «καταστροφικά» ο Απ. Βακάκης
- Μεγάλη αύξηση στα «φέσια» του δημοσίου προς τους ιδιώτες – Πόσα χρωστά το κράτος σε νοσοκομεία, ΟΤΑ και ταμεία