Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Σίψας (ΕΚΤΕΡ) κατά Μιτζάλη (ΑΒΑΞ): «Μου έριξες πισώπλατη μαχαιριά, αθέτησες τη συμφωνία μας»

Αθανάσιος Σίψας ΕΚΤΕΡ, Κωνσταντίνος Μπιτζάλης ΑΒΑΞ

Αθανάσιος Σίψας ΕΚΤΕΡ, Κωνσταντίνος Μιτζάλης ΑΒΑΞ

Ευθεία επίθεση κατά της ΑΒΑΞ εξαπολύει η ΕΚΤΕΡ με την αφορμή της συμφωνίας της πρώτης για τη συνεργασία στην κατασκευή των τριών σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον νοσοκομείων αξίας 442 εκατ. € που θα αναγερθούν με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πηγές πολύ κοντά στην εταιρεία που ανήκει στον Αθανάσιο Σίψα, επικεφαλής της ΕΚΤΕΡ, μιλούν στο mononews και κάνουν λόγο για «πισώπλατο μαχαίρωμα» από μία κατασκευαστική εταιρεία που «έπρεπε να μας καταλαβαίνει», καθώς «τόσο αυτοί όσο και εμείς δεν έχουμε πίσω μας πολιτικά ή τραπεζικά «συστήματα να μας σπρώχνουν».

Τονίζουν, δε, ότι με την κίνηση αυτή σπάει μία συνεργασία που μετρά περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες για κτιριακά έργα και νοσοκομεία. Προσθέτουν, επίσης, ότι η αθέτηση της συμφωνίας, έστω και προφορικής, για την ανέγερση των τριών νοσοκομείων, αποτελεί μία πρωτόγνωρη εμπειρία και ότι σε καμία περίπτωση «δεν περιμέναμε τέτοια αντιμετώπιση».

Όπως αναφέρουν με πικρία «για όλα υπάρχει η πρώτη φορά» και επισημαίνουν ότι δεν θα αφήσουν την υπόθεση και θα απευθυνθούν στη δικαιοσύνη σε μία προσπάθεια να απομακρυνθούν ζημιές που εκτιμώνται στα 120 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σχολιάζουν, ότι «πιστεύαμε ότι με την ΑΒΑΞ μιλάμε την ίδια γλώσσα, αλλά αυτή τη φορά δεν επιβεβαιώθηκε» για να καταλήξουμε στο ότι «είμαστε 65 χρόνια και πλέον όλοι στην αγορά ξέρουν ποιοι είμαστε και ποια είναι ΑΒΑΞ».

Σημειώνεται ότι με αυτή την τρικλοποδιά η ΑΒΑΞ θέτει σοβαρά εμπόδια σε μία από τις εταιρείες που στο μέλλον δεν αποκλείεται να ανέβει στην κορυφή των εγχώριων κατασκευαστών καθώς επιδιώκει να αποκτήσει το ανώτατο πτυχίο.

Επιπλέον, η εικόνα των μετοχών των δύο εταιρειών μιλάει από μόνη της καθώς βάσει του χθεσινού κλεισίματος του Χρηματιστηρίου η μετοχή της ΕΚΤΕΡ, ακόμα και μετά από την καθιέρωση των τελευταίων μηνών, διαπραγματεύεται σε τιμές μεγαλύτερες (1.8920 €) από αυτήν της ΑΒΑΞ (1,48 €), ενώ η μετοχή της ΕΚΤΕΡ έχει βρεθεί σε πολύ ανώτερο επίπεδο (4,59 € τον Ιούνιο του 2024) από αυτά του ΑΒΑΞ (1,79 € για τα οποία πρέπει να ανατρέξουμε στο 2023).

Ανταλλαγή εξωδίκων – Γιατί ξεκίνησε η διαμάχη

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από το περιβάλλον της ΕΚΤΕΡ οι εταιρείες έχουν ανταλλάξει τουλάχιστον 3 εξώδικα και αφορμή για την απρόσμενη αυτή σύγκρουση είναι το γεγονός η ΑΒΑΞ αρχικά υποβλήθηκε, έστω και προφορικά στην ΕΚΤΕΡ, να συνεργαστούν για την κατασκευή τριών δημόσιων νοσοκομείων στη Σπάρτη, τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με όλες τις εγχώριες κατασκευαστικές εταιρείες να υποβάλουν προσφορά. Αυτές ήταν οι κοινοπραξίες:

Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και η ΑΒΑΞ ανέλαβε το έργο, ενώ όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές υπήρξαν προφορική συμφωνία για διαμοιρασμό 50-50 για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων με τη μορφή υπεργολαβίας. Πρόκειται για την ίδια τακτική που ακολουθεί ο Όμιλος και με τους εργάτες της Γραμμής 4 στο Μετρό Αθήνας, καθώς ναι μεν προχώρησε σε αυξήσεις και αλλαγές ωραρίων αλλά χωρίς να υπάρχουν γραπτές δεσμεύσεις.

Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις, η ΑΒΑΞ δεν τήρησε και αποφάσισε να συνεργαστεί με την ΕΤΕΘ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ΕΚΤΕΡ να προτείνει να μειωθεί το ποσοστό της κατασκευής και να διαμορφωθεί στο 30%, αλλά η ΑΒΑΞ ήταν ανένδοτη στην απόφασή της.

Το θέμα έφτασε μέχρι και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει συνεργαστεί πολλές φορές με την ΕΚΤΕΡ, αλλά δε δόθηκε λύση.

Διαβάστε επίσης:

Σε ΆΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ το ΣΔΙΤ για την αποκατάσταση του δικτύου άρδευσης Ταυρωπού

Reuters: Αυξημένα 49% τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Ρωσία το 9μηνο

Γιατί ο Λιβανοβρετανός Nadim Nsouli μπήκε στον Κωστέα – Γείτονα