• Οικονομία

    Συντάξεις: Νέα βόμβα από τον ΕΦΚΑ με μεγαλύτερες μειώσεις για ΔΕΚΟ, Τράπεζες και Δημόσιο


    Μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις τους από εκείνες που υπολογίστηκαν αρχικά θα δουν οι συνταξιούχοι σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες και Οργανισμούς του Δημοσίου. Η απόφαση του ΕΦΚΑ να μην αυξήσει τα ποσοστά αναπλήρωσης των ετών ασφάλισης για όσους πλήρωναν επιπλέον εισφορές όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου ανατρέπει τον υπολογισμό της σύνταξης που είχε γίνει και αύξανε την ανταποδοτική σύνταξη σε 150.000 συνταξιούχους.

    Συγκεκριμένα με απόφαση του ΕΦΚΑ η προσαύξηση 0,075 περνάει στους μισθούς και όχι στους συντελεστές αναπλήρωσης των ετών ασφάλισης. Με τον τρόπο αυτό όσοι πλήρωναν αυξημένες εισφορές σε σχέση με εκείνες του ΙΚΑ δεν θα έχουν περιορισμένες μειώσεις της τάξης του 3% και 5%, αλλά περικοπές της τάξης του 9%, 10% και 18% με αποτέλεσμα και το ποσό της σύνταξής τους να μειωθεί δραματικά.

    Περικοπές στις συντάξεις προβλέπει η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν

    Την ίδια ώρα, πονοκέφαλο προκαλεί στους συνταξιούχους η έκθεση συμμόρφωσης που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν και θεωρεί δεδομένες τις περικοπές στις συντάξεις αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου. Ειδικότερα, προβλέπεται περικοπή σύνταξης κατά 1% του ΑΕΠ και αντίστοιχης αξίας μειώσεις στο αφορολόγητο από το 2020.

    Σχετικά με τα αντίμετρα αναφέρεται ότι θα τεθούν και αυτά σε εφαρμογή ανάλογα με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

    Η Κομισιόν τονίζει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και αυτό συμβάλλει στην εκταμίευση μιας σειράς δόσεων που θα καλύψουν τις ανάγκες για το χρέος και στη δημιουργία ενός «μαξιλαριού». Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος είναι στο 1,9% και στο 2,3% την επόμενη διετία, αλλά «βλέπει» επιβράδυνση στο 1,8% το 2022.

    Η Κομισιόν περιγράφει την πρόθεση της κυβέρνησης για πρόσθετες παροχές, αν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά παράλληλα καταγράφει και μια σειρά από αβεβαιότητες. Αυτές συνδέονται με πιθανή αδυναμία συγκράτησης των δαπανών, ανατροπή των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί αλλά μένει να εφαρμοστούν από το 2019 και πιθανή απώλειες εσόδων στην φορολογία των ακινήτων.

    Ειδική μνεία γίνεται στην επικινδυνότητα πιθανών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες θα προκαλέσουν δημοσιονομική δαπάνη και θα πρέπει όπως φαίνεται να ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση στον σχεδιασμό που κάνει για τα επόμενα χρόνια.

    Δεν γίνεται πάντως, αναφορά και στα σενάρια βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.



    ΣΧΟΛΙΑ