Σε πολεμικό κλίμα συνεχίζεται η συζήτηση μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος με τρεις Δήμους της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), ο οποίος επιτρέπει την αύξηση του ύψους των κτιρίων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα που έχει οδηγήσει σε σημαντικές αντιδράσεις εκ μέρους των Δημάρχων Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, οι οποίοι έχουν παγώσει την έκδοση των νέων οικοδομικών αδειών για τα κτίρια που κάνουν χρήση των συνδυαστικών ρυθμίσεων του ΝΟΚ.

1

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας να προχωρήσει στην τοποθέτησή του μέσω ενός «σκληρού» δελτίου τύπου, στο οποίο γίνονται διευκρινίσεις σχετικά με το ΝΟΚ.

Πηγές του υπουργείου περιβάλλοντος μιλούν στο mononews και τονίζουν ότι ειδικά όσον αφορά το πάγωμα των οικοδομικών αδειών, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού, ο οποίος είναι ο Νίκος Ταγαράς.

Προσθέτουν ότι καμία απόφαση προερχόμενη από την τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει θεσμική ισχύ, ενώ τονίζουν ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους.

Οφείλουν, δηλαδή, να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Επομένως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι Δήμαρχοι δεν έχουν καμία θεσμική ισχύ να αναστέλλουν τις οικοδομικές άδειες και θα ήταν καλό να περιμένουν να βγει η σχετική απόφαση του ΣτΕ για τη «δίκη του ΝΟΚ», ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο.

Δεν αποκλείεται, δε, οι Δήμοι να βρουν απέναντί τους και τους πολίτες καθώς έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν δικαστικά.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι υπάρχει θετική αντιμετώπιση τόσο από τους πολίτες όσο και από τους κατασκευαστές ως προς τη στάση του υπουργείου να συνεχίσει με την εφαρμογή του ΝΟΚ ως έχει και να μην υποκύψει στα αιτήματα των Δημάρχων.

Σχολιάζουν, δε, ότι το πάγωμα των οικοδομικών αδειών αποτελεί μία αυθαίρετη απόφαση δύο δημάρχων από το σύνολο των 66 Δήμων στην Περιφέρεια Αττικής και τους 332 σε όλη την επικράτεια.

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: Δίνουμε τη μάχη μας κατά του ΝΟΚ με κάθε μέσο

Ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, αναφέρει στο mononews ότι το μέτρο του παγώματος της έκδοσης οικοδομικών αδειών που τέθηκε χθες προς ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο, αποτελεί ένα σημαντικό μέσο στα χέρια των Δήμων στη μάχη κατά του ΝΟΚ.

Παραδέχεται ότι τον τελικό λόγο για την αναστολή έκδοσης των αδειών το έχει το υπουργείο περιβάλλοντος. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι η απόφαση των Δήμων Αλίμου και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, δεν έχουν σημασία.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντέλλος επισημαίνει ότι ο κάθε Δήμος μπορεί να αιτηθεί την αναστολή της άδειας ανέγερσης κτιρίων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Εάν το τελευταίο δεν απαντήσει θετικά εντός 60 ημερών, τότε ο Δήμος μπορεί να απευθυνθεί στο ΣτΕ προκείμενου να παγώσει η συγκεκριμένη άδεια.

Προσθέτει, ότι, εάν το υπουργείο συνεχίζει να αναφέρει ότι οι Δήμοι δεν έχουν αυτή την αρμοδιότητα, τότε ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης θα προσφεύγει στο ΣτΕ για κάθε άδεια, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι διαθέτει πλήθος όπλων στο οπλοστάσιό του.

Σχολιάζει, επίσης, ότι η εξαίρεση Δήμων από το ΝΟΚ είναι δυνατή καθώς έχει συμβεί με τη Φιλοθέη και το Ψυχικό, οι οποίες ως κηπουπόλεις δεν εντάσσονται στο εν λόγω πλαίσιο.

Προσθέτει, όμως, ότι το υπουργείο ξεχνά ότι η Βούλα έχει αναγνωριστεί από το 1926 ως κηπούπολη και θα έπρεπε και αυτή με το ίδιο σκεπτικό να απενταχθεί από το ΝΟΚ και το υπουργείο να μην τηρεί στάση δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Διαβάστε επίσης

Νέα ανατροπή: Δεύτερος δήμος στην Αττική παγώνει τις οικοδομικές άδειες

Ανατροπές στην κατασκευή κτιρίων φέρνει το ΣτΕ – Η απόφαση για τον Άλιμο και ρύθμιση που ετοιμάζεται

Εκτός σχεδίου δόμηση: Σε αγωνία έως τα μέσα του μήνα οι ιδιοκτήτες εκτάσεων και ακινήτων