ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το τέλος της καλοκαιρινής ραστώνης βρίσκει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους με το… μαχαίρι στα δόντια, ώστε να τρέξουν γρήγορα τις επενδύσεις τους στην οπτική ίνα, όπως άλλωστε τους «πιέζει» να κάνουν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.
Οι Big 4 (πλέον και η ΔΕΗ), προχωρούν άλλοι γρηγορότερα και άλλοι πιο αργά το επενδυτικό τους πρόγραμμα, με στόχο η Ελλάδα να ακολουθήσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στις υπερυψηλές ταχύτητες, αυξάνοντας την διείσδυση και χρήση οπτικών ινών στα δίκτυα.
Απ ότι φαίνεται τα επόμενα χρόνια, πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ, με την εταιρεία του Γιώργου Στάσση να ασκεί ήδη πίεση, καθώς μέσα σε ένα τετράμηνο, έχει διπλασιάσει το δίκτυο οπτικών ινών, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι πρόκειται να μπει και στη λιανική για να χτυπήσει τον ΟΤΕ.
Παράλληλα, τα κουπόνια που ετοιμάζει η κυβέρνηση, Smart Readiness και Gigabit Voucher, θα διευκολύνουν τους παρόχους, ενώ παράλληλα αναμένεται και οι τιμές να προσεγγίσουν χαμηλότερα επίπεδα.
Θα… κονταροχτυπηθούν ΟΤΕ-ΔΕΗ;
Πριν ένα χρόνο ξέραμε ότι ο ΟΤΕ παίζει μόνος του μπάλα στις οπτικές ίνες, καθώς Vodafone και Nova καθυστερούν συγκριτικά και δεν μπορούν να τον ακολουθήσουν. Όμως από τα μέσα του έτους που η ΔΕΗ ανακοίνωσε το επενδυτικό της πρόγραμμα σε FTTH, το οποίο όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς, ο ΟΤΕ απέκτησε…αντίπαλο.
Ο ΟΤΕ αναπτύσσει ένα επενδυτικό πλάνο ύψους που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ έως το 2027, κυρίως για την ανάπτυξη δικτύων FTTH και 5G, συνεχίζοντας τη «δουλειά» σε άλλους δήμους της χώρας, με στόχο την κάλυψη 1,8 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2024 o OTE περάσει FTTH σε 1,460 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις και ηγείται της αγοράς, ενώ σε αυτό το διάστημα πρόσθεσε με 74 χιλιάδες νέες συνδέσεις. Οι συνολικοί συνδρομητές FTTH του ΟΤΕ ανήλθαν σε 324 χιλιάδες, εκ των οποίων ποσοστό άνω του 85% χρησιμοποιούν την υποδομή του ΟΤΕ. Eπιπλέον, περίπου το 40% των συνδρομητών FTTH του ανταγωνισμού βασίζονται στις υποδομές του ΟΤΕ.
Η ΔΕΗ από την άλλη, αν και σχετικά νέα στην αγορά, επεκτείνει γρήγορα το δίκτυό της, καθώς έχει και το πλεονέκτημα των εναέριων δικτύων.
Όπως αναφέρει στα στοιχεία εξαμήνου, η ανάπτυξη του δικτύου Fiber-to-the-home προχωράει με γρήγορο ρυθμό στην Αττική, έχοντας φτάσει σε 377.000 σπίτια/επιχειρήσεις τον Ιούνιο 2024, μέγεθος διπλάσιο σε σχέση με τον Μάρτιο. Το κατασκευαστικό πλάνο για το 2024-2025 προχωρά γρήγορα και σταθερά με στόχο το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2025.
Ακολουθούν Vodafone-Nova
H Nova, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης, συνεχίζει το επενδυτικό πλάνο των 2 δις ευρώ που έχει ανακοινώσει, ωστόσο η διείσδυση σε οπτικές ίνες σύμφωνα με πηγές της αγοράς, προχωράνε με ηπιότερους ρυθμούς συγκριτικά με τον ΟΤΕ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το δίκτυο οπτικής της Nova έχει φτάσει σε 300.000 σπίτια και 52.000 κτίρια, ενώ έχει πλάνο η οπτική ίνα να έχει φτάσει σε 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα, ως το πρώτο τρίμηνο του 2026. Παραμένοντας φυσικά πίσω από την ΔΕΗ.
Όπως πίσω παραμένει και η Vodafone, που την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού της Vodafone Ελλάδας για την ανάπτυξη σύγχρονων ευρυζωνικών δικτύων.
Σε ό,τι αφορά στις υποδομές οπτικών ινών, η Vodafone Ελλάδας μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2024 θα έχει υλοποιήσει περισσότερες από 300.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH), ενώ μέσα στο 2025 το δίκτυο οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι θα είναι εμπορικά διαθέσιμο σε 500.000 σπίτια. Μακροπρόθεσμα, παραμένει ο στόχος εγκατάστασης 850.000 γραμμών FTTH έως το 2028.
Διαβάστε επίσης:
Οπτική ίνα: Οι κινήσεις για χαμηλότερες χρεώσεις και αύξηση της ζήτησης
Πληροφορική: Ανοίγει η όρεξη των εταιρειών και κοιτούν είσοδο στο ΧΑ