Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποίησε η Lhyfe στο πλαίσιο της αρχικής δημόσιας προσφοράς και της εισαγωγής της στη ρυθμιζόμενη αγορά του Euronext του Παρισιού, η EDPR σύναψε συμφωνία με τη γαλλική εταιρεία για τον από κοινού εντοπισμό ευκαιριών, ανάπτυξη, κατασκευή και διαχείριση έργων παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές.

Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, προχώρησε σε βιομηχανική συμφωνία με την Lhyfe, παγκόσμιο πρωτοπόρο και γνήσιο υποστηρικτή της πράσινης παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές, για τον από κοινού εντοπισμό ευκαιριών, ανάπτυξη, κατασκευή και διαχείριση έργων στον εν λόγω επιχειρηματικό τομέα.

1

Βάσει της εν λόγω συμφωνίας, η EDPR θα παρέχει ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια στα έργα παραγωγής υδρογόνου της Lhyfe.

Επιπλέον, οι δύο εταιρείες θα εντοπίσουν ευκαιρίες για την από κοινού ανάπτυξη έργων, με τη συμμετοχή της EDPR δυνητικά να φτάνει έως και το 50% του κεφαλαίου των έργων. Οι εταιρείες θα συνεργαστούν επίσης σε δραστηριότητες Ε&Α (Έρευνας και Ανάπτυξης), στην ανάπτυξη νέων έργων και στην προμήθεια εξοπλισμού.

Η συμφωνία αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία αξίας, αξιοποιώντας τις συνέργειες από τις συμπληρωματικές δεξιότητες και ικανότητες των δύο εταιρειών, ενισχύοντας την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της EDPR, ιδίως στη Γαλλία, και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των έργων της Lhyfe σε όλο τον κόσμο.

Συμβάλλει, επίσης, στην επίτευξη υψηλότερης επιχειρησιακής και εμπορικής τεχνογνωσίας σε έργα ανανεώσιμου υδρογόνου.

Σύμφωνα με τον Miguel Stilwell dAndrade, Διευθύνοντα Σύμβουλο της EDP και της EDP Renewables: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να κλείσουμε αυτή τη σημαντική συμφωνία με την Lhyfe στο πλαίσιο του IPO της. Πιστεύουμε ότι το ανανεώσιμο υδρογόνο μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την άμεση ηλεκτροδότηση ως το καλύτερο μέσο για τη μείωση των εκπομπών CO2 και την επίτευξη της απαλλαγής της οικονομίας από τον άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των δύσκολα ηλεκτροδοτούμενων τομέων. Με αυτή τη συμφωνία, ενισχύουμε τη δέσμευσή μας για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, ενώ παράλληλα κάνουμε ένα βήμα προς την επίτευξη των αναπτυξιακών μας σχεδίων.»

Σύμφωνα με τον Matthieu Guesné, ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Lhyfe: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας με έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο. Η εμπιστοσύνη που μας έδειξε η EDPR μας επιτρέπει να εξετάσουμε με σιγουριά την ανάπτυξη του ανανεώσιμου υδρογόνου μας σε παγκόσμιο επίπεδο και σε μεγάλη κλίμακα. Ανυπομονούμε να αναπτύξουμε τις μελλοντικές μας εγκαταστάσεις παραγωγής μαζί τους και να αποσυμφορήσουμε άμεσα την τοπική κινητικότητα και τις βιομηχανικές χρήσεις, χάρη στη συνένωση των δυνάμεών μας.»

Αυτή η συνεργασία με την Lhyfe επιβεβαιώνει τη δέσμευση της EDP στον τομέα του ανανεώσιμου υδρογόνου. Φιλοδοξία της εταιρείας είναι να αναπτύξει 1,5 GW παραγωγικής χωρητικότητας πράσινου υδρογόνου έως το 2030. Μάλιστα, ο όμιλος έχει δημιουργήσει την επιχειρηματική μονάδα H2 (H2BU), η οποία είναι ειδικά αφιερωμένη στην ανάπτυξη έργων ανανεώσιμου υδρογόνου και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ευκαιριών σε πολλά υποσχόμενους τομείς, όπως η χαλυβουργία, τα χημικά, τα διυλιστήρια και τα εργοστάσια τσιμέντου, καθώς και οι μεταφορές μεγάλων αποστάσεων για βαρέα οχήματα..

Η EDP πρωτοστατεί σε αυτή την καθαρή ενεργειακή λύση μέσω του ηγετικού της ρόλου σε διάφορα έργα, όπως το GreenH2Atlantic, ένα έργο παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ισχύος 100 MW στο Sines (Πορτογαλία), το οποίο είναι ένα από τα τρία έργα που επιλέχθηκαν από την πρόσκληση της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία για να αποδείξει τη βιωσιμότητα της πράσινης παραγωγής υδρογόνου.

Η EDP προωθεί, επίσης, άλλα έργα στην Ισπανία και στη Βραζιλία, στο πλαίσιο των σχεδίων της για δίκαιη μετάβαση, με στόχο τη μετατροπή των ανθρακικών μονάδων σε κόμβους καθαρής τεχνολογίας, χωρίς να μείνει κανείς πίσω. Επιπλέον, η EDP συνεργάζεται ενεργά με σχετικούς φορείς παραγωγής υδρογόνου, αξιοποιώντας το σημαντικό χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων περιουσιακών στοιχείων της, ιδίως στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά το IPO της Lhyfe, στόχος της είναι να στηρίξει την αναπτυξιακή στρατηγική της εταιρείας. Η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 4,8 GW σε 93 έργα υπό ανάπτυξη στην Ευρώπη και σχεδιάζει να εγκαταστήσει 200 MW έως το 2026 και 3 GW έως το 2030. Μεταξύ αυτών των 93 έργων, 20 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, με συνολική δυναμικότητα 380,5MW που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μεταξύ 2023 και 2026.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Lhyfe εγκαινίασε την πρώτη βιομηχανική μονάδα στον κόσμο που συνδέεται απευθείας με ένα αιολικό πάρκο και την παροχή θαλασσινού νερού που επιτρέπει την ηλεκτρόλυση, και έκτοτε άρχισε να παραδίδει το πράσινο υδρογόνο της για χρήσεις κινητικότητας στην περιοχή. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την ωριμότητα των έργων της, η Lhyfe είναι παγκοσμίως ένας από τους μεγαλύτερους και πιο προηγμένους παίκτες στην αγορά πράσινου υδρογόνου.

Η σημασία του υδρογόνου εξηγείται από την πρόβλεψη ότι η παγκόσμια ζήτηση υδρογόνου θα εξαπλασιαστεί μεταξύ 2020 και 2050, φθάνοντας τα 530 εκατομμύρια τόνους το 2050, λόγω της οικονομικής ανάπτυξης και του πολλαπλασιασμού των χρήσεων, τόσο στη βιομηχανία όσο και στην κινητικότητα. Το μερίδιο του ανανεώσιμου υδρογόνου θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το 60% της συνολικής ζήτησης υδρογόνου έως το 2050.

 Διαβάστε επίσης:

Marks & Spencer: H έξοδος από τη Ρωσία και η αύξηση του κόστους εμπόδιο στα κέρδη

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Περιφέρειας Αττικής – Κατασκευαστών για τα ΣΔΙΤ σε Φυλή και Σχιστό